Српска ће бити вјечна ако изгради правну државу

 Република Српска ће бити вјечна ако изгради јаке институције и правну државу, а које су сада добрано нарушене. Враћање повјерења грађана у институције Републике Српске треба да буде приоритетан циљ јер гдје је срушен ауторитет права и институција, успоставља се моћ и ауторитет појединца који бескрупулозно својом вољом у властитом интересу доноси одлуке.

Република Српска 19.06.2021 | 11:26
Српска ће бити вјечна ако изгради правну државу

Пише: проф.др Петар Кунић

Правна држава као цивилизацијска тековина у којој владају опште рационалне и неретроактивне норме, треба да осигура достојанство и усправан ход сваког човјека.

У правној држави, власт је подјељена на законодавну, извршну и судску, превасходно ради међусобног баланса и контроле.

Заснива се на политичком плурализму, неповредивости људских права, претпоставци слободе на страни индивидуе, одговорности и контроли сваког облика државне власти, те дозирању сваког облика моћи, примарно институтима права.

Установљавање поретка правне државе предуслов је сваке истинске демократије.

 Начело легалитета и легитимитета су темељни атрибути правне државе.

 Она је дакле "пер дефинитионем" непристрасна и праведна, те мора бити транспарентна и ефикасна и служити потребама својих грађана.

 У Босни и Херцеговини и Републици Српској није остварена правна држава, јер за то није било политичке воље.  Политичке воље није било ни у борби против корупције која нагриза сваку пору друштва.

 Изградња демократског друштва с плуралном структуром је изостала, осјећа се недостатак демократског потенцијала. Опстанак, одрживост и развој било које заједнице и сваког друштва је у његовој унутрашњој демократској снази.

 Република Српска ће бити вјечна ако изгради јаке институције и правну државу, а које су сада добрано нарушене.

Враћање повјерења грађана у институције Републике Српске треба да буде приоритетан циљ јер гдје је срушен ауторитет права и институција, успоставља се моћ и ауторитет појединца који бескрупулозно својом вољом у властитом интересу доноси одлуке.

Кључни проблем, уз масовни одлазак грађана, превасходно младих људи са ових простора је и борба против криминала и корупције.

Неопходно је осигурати ефикасну борбу против криминала и корупције што захтјева већу одговорност правосуђа и других контролних органа, као и правду и једнакост за све грађане. 

Са постојећом власти то није могуће јер је скопчана са корупцијом и злоупотребама.

Постојећа власт је исцрпила своје потенцијале и није за очекивати да понуди осмишљене нове тенденције.

Тотализовање (затварање) алтернативности у хоризонт једне политичке алтернативе у посљедњих петнаестак година, створило је настајање једнообразног мишљења, суспензију критичке мисли у друштву и уклањање са јавне сцене свих ауторитета који би могли довести у сумњу њихов рад.

У таквим околностима извршена је демобилизација интелектуалних кругова уз апсолутну доминацију квази политичке елите над националним питањем, образовањем, здравством и економијом. Сви који нешто значе у јавном простору су склоњени.

Нажалост, тој олигархији препуштено је дефинисање система вриједности који је створен без визије развоја, накарадан, заснован на примитивним и застарјелим засадама.

Створен је систем који не реагује на потицаје.

Потребне су нове снаге, нова енергија коју генерише квалитетна политичка елита, реновиране институције са институционалним импулсом, у коначности, људи од знања и струке.

На тој основи треба градити осјећај за одржавање капацитета кадрова који желе праведније односе у друштву, односно једнакост и правду, у циљу стварања друштва у којем ће сви имати подједнаке шансе за посао и напредовање у служби без обзира којој политичкој партији припадају.

Питање кадрова представља сувише озбиљно питање да би се препустило таласима било којој партијској пролазности.

Партократија ствара осјећај подаништва и беспомоћности и развија културу зависности што је корак до корупције.

У таквом систему, кадрови служе политичкој странци а не институцијама и грађанима, што води приватизацији институција и разбијању јединства цјелине.

Не гради се свијест о значају и могућностима образованих људи и у јавном дискурсу гдје велики значај умјесто политичара требају добити успјешни менаџери, хирурзи, професори универзитета, књижевници, успјешни адвокати, поштене судије, новинарски индивидуалисти и други заслужни грађани, што би свакако значајно утицало на стварање квалитетнијег система вриједности.

Растрошност и задуживање постојеће власти је превазишло нормалне оквире и нарушава кредибилитет Републике.

Будућност и младе генерације се оптерећују дуговима а знатан ''колач'' из тих кредита усмјерава преко тендера људима блиским власти.

Недостаје спремност да се у тренутку егзистенцијалне кризе лични интереси подреде националним. Увид у документа усвојена од позиције на Народној скупштини даје отужну слику ''представника'' народа.

Да није опозиције, за Скупштину се не би знало.

Постала је проточни бојлер без ауторитета који је води.

Изоштрена поларизација друштва и вјештачка подјела на патриоте и издајнике без ваљаних аргумената попраћена са токсичном пропагандом отупљује осјећај српског патриотизма.

(БН) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Радован ИИИ

19.06.2021 09:36

Е мој професоре, сјећамо се добро ваше владавине док сте били министар, били сте подједнако бахати као ови данас на власти, куповали скупа службена возила, одијела за себе и свиту, цвијеће, ресторани, хотели... па кад сте зијанили власт почели моралисати. Сви сте ви исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕЛДЗУК ДРЗАВА

19.06.2021 11:50

ОВО ЈЕ СЕЛДЗУК ДРЗАВА. КОД СВИХ НАРОДА НА ЦЕЛУ СУ ВОДЈЕ КОЈЕ ВЛАДАЈУ СЕЛДЗУЦКОМ ЦЕИФ ЛОГИКОМ. ЗАКОН КРАЈ ЦЕИФА НИЈЕ НИСТА. СРЕДЊИ ВИЈЕК. И СВИ ИСТИ. ИДИОТСКИ БАЛКАН ЈЕ ТО.

Name

Боки

19.06.2021 09:38

Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.06.2021 09:48

Мени је овако сасвим ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се.

19.06.2021 11:16

Осјецам се као да зивим у заробљеном друству. Није ми јасно да било ко мисли да је постојеца власт у стању да понуди било ста другације од свега до сада видјеног. И није ми јасна толика зеља појединих да су стално на власти. Ми као у прици Царево ново одијело, гледамо голе цареве и прицамо да су обуцени по последњиј моди. Невјероватна је колицина лази коју ово друство абсорбује. Нисам оптимистицна, јер да смо имали потенцијала као друство, развијали би смо се у неком другацијем правцу и до сада. Нема овдје ни дрзавнотворне традиције, не зеље за демократским развојем друства, на сцени је провинцијална и криманилизована интересна партократија која је заробила све сегменте друства. А примитивни народи имају примитивну власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

19.06.2021 14:23

Слажем се. Добро објашњено, али ја имам осјећај да живим у племену које ће ускоро постати хорда. Чопор нам се смЕЕЕши.

Name

Умрезено је то

19.06.2021 20:52

Зато скоро 50% висе умре него се роди у РС, сто нема нигдје у свијету.То потврдјује право стање, снаге безвласца криминала корупције које је помоцу непотизма довело до дугороцних јако озбиљних последица ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

20.06.2021 01:04

Ова власт као да се бори против правде и подрзава криминал и лоповлук ста је урадила за 20 година на правди ниста једино сто је остетила постене градјане уз подрску судова и тузиластва

ОДГОВОРИТЕ