Колико је опасна делта - варијанта ЦОВИД вируса?

Делта-варијанта корона-вируса много је заразнија. Главобоља, цурење из носа и упала грла – то су симптоми делта-варијанте по којима се она разликује од осталих мутација. Шта је до сада познато?

Свијет 18.06.2021 | 16:29
Колико је опасна делта - варијанта ЦОВИД вируса?

Делта-варијанта (позната и као индијска варијанта) корона-вируса много је заразнија од мутација које су се до сада шириле, па и од алфа-типа (досадашње британске варијанте). Према анализи Британске здравствене службе (ПХЕ), ризик од заразе чланова домаћинства је, процењује се, за 60 одсто већи.

То повећава опасност за људе који су претходно само једном вакцинисани. Лабораторијски тестови указују на то да се та врста вируса брже умножава у телу.

Оно што је важно знати за предстојеће летње недеље је следеће: сезона много више утиче на делта-варијанту него што се у почетку претпостављало, изјавио је политичар немачког СПД-а који се бави здравством Карл Лаутербацх, позивајући се на истраживање Универзитета у Оксфорду. То значи да је лети ризик од заразе много мањи.

Који су симптоми делта-варијанте?

Делта-варијанта се такође сматра ризичном зато што изазива нешто другачије симптоме од раније познатих варијанти корона-вируса. Оболеле особе жале се на главобољу, цурење носа и упалу грла.

Температура је и код ове варијанте присутна, али не и губитак чула мириса и окуса, уочава се у пријавама инфицираних особа путем британске апликације за праћење симптома корона-вируса.

То значи да се ковид 19 код млађе популације више манифестује као прехлада, рекао је Тим Спектор са Кингс колеџа у Лондону који је анализирао резултате студије.

Којом брзином се шири?

Делта-варијанта се шири веома брзо. То се показало у Великој Британији, где је око 58 одсто одраслих већ примило две дозе вакцине потребне за потпуну заштиту. „Тренутно бележимо раст од око 50 одсто сваке седмице“, рекла је Сандра Циесек, шефица Института за медицинску вирологију при Универзитетској клиници у Франкфурту на Мајни.

Седмодневна инциденција у Великој Британији, која је почетком маја пала на испод 20, сада се поново повећала на преко 70 нових зараза на 100.000 становника у року од седам дана. Због тога је премијер Борис Џонсон за четири недеље одложио укидање свих мера против ширења корона-вируса у Енглеској, што је било планирано за 21. јун.

Колико вакцина штити од делта-варијанте?

Према анализи података британског ПХЕ, особе које су у потпуности вакцинисане Бајонтек/Фајзером или АстраЗенеком врло добро су заштићене од тешког облика болести. Ефикасност вакцина је, како се истиче, отприлике исто тако висока као и код алфа-варијанте. Ризик од хоспитализације смањен је за више од 90 процената у поређењу с људима који нису вакцинисани.

Они који су примили само једну дозу вакцине су значајно мање заштићени. Нарочито код вакцине АстраЗенека, које иначе добро штити, након прве вакцине, како је показала анализа, учинак заштите био је приметно нижи.

(ДW)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ееее

18.06.2021 14:36

Е МАЈКО МИЛА..САД КАО И ОВО...Е БОГО ДРАГИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

18.06.2021 14:40

Ова "Делта" иста или бар личи на "обични" грип.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упит

18.06.2021 16:04

Хоце ли ускоро и “ушће” варијанта??!!

Name

Скептик

18.06.2021 14:53

Нове мутације значи и нове вакцине. А у пракси није тако. Увјеравају нас да су вакцине универзалне против свих мутација и сојева. Наравно, то је прича за Телетабисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нит је кад

18.06.2021 15:04

Ко овоме знао и изван простор-времена нити цек ко знати о овоме. Димензије сандбоx МТ2. Смрт медиаактивитету слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

18.06.2021 16:05

Како ће се звати овај Руски сој корона вируса који хара у Русији? У Русији се вакцинисати само 9,% становништва. Неће Руси да се вакцинишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста то пада

18.06.2021 17:18

Ста то пада са неба?? Да ли се уопште људи запитају.. или их је ухватила апатија па их се висе ниста не дотиче.. здрава животна средина..вируси..хемијски .отрови..свеједно..све мозе да пада!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провјера

18.06.2021 17:24

Узмите ментални новац и ставите на мјесто гдје сте вакцинисани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

18.06.2021 20:01

Мање опаснија од СНСД а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

19.06.2021 05:26

Главобоља, цурење из носа и упала грла ..Па грип бре ....Они стварно мисле да смо толике овце само да вакцине не стану ..Видецемо за 7 месеци ста знаце вакцине .....

ОДГОВОРИТЕ