Милионске сумњиве набавке униформи у МУП-у Српске

Партнерски односи Кадрије Колића, адвоката актера афере “респиратори” директора Федералне управе Цивилне заштите Фахрудина Солака, и министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача из године у годину напредују.

Република Српска 17.06.2021 | 19:37
Милионске сумњиве набавке униформи у МУП-у Српске

Послове уговарају директно, а рачуне испостављају грађанима. Новом, додатном испруком униформи за полицајце и кадете, вриједном 54.097 КМ, укупна цифра за намјештене тендере у посљедње четири године попела се на 9.956.464 КМ.

И даље актуелни министар још 2017. године Колићу је нацртао како жели да изгледају полицајци и кадети. Од тада све рјешава дијелећи милионе марака кроз нетранспарентне директне споразуме и неоправдане преговарачке поступке без обавјештења јавности. Ако распише понеки отворени поступак, стигне једна прихватљива понуда. Дакако, Колићева.

Посљедњу набавку “покрио” је директним преговарањем, ослонио се на оквирни споразум вриједан 1.684.396 КМ потписан 24. маја 2019. Хитност је, крајње незаинтересован за Закон о јавним набавкама Босне и Херцеговине, покушао да “правда”:

“У току реализације оквирног споразума за набавку дијелова редовне униформе за кадете и полицијске службенике МУП-а РС од 24.05.2019. (потписан на три године) појавила се потреба за додатном испоруком робе од добављача из основног уговора, а која није предвиђена оквирним споразумом. Додатна испорука робе појавила се као посљедица повећања броја уписаних кадета у протекле двије године.”

Иначе, Колић је Лукачу на готово идентичне начине у више наврата испоручивао до детаља описану робу.

ЛОГО “КМ ТРАДЕА” У ТЕНДЕРСКОЈ ДОКУМЕНТАЦИЈИ

Крајем јула 2017. године министар је унапријед одлучио да ће полицајце облачити управо “КМ Траде” из Високог и након што је тендер тежак 7.293.604 КМ почесто оспораван у јавности.

Први лот односио се на набавку редовне полицијске униформе (6.826.073 КМ), други је обухватао посебне униформе за Јединицу за подршку (467.532 КМ).

У МУП-у су тада рекли да су „понуде јавно отворене 4. јула“, али је пристигла тек једна. Утврђено је и да је ова фирма, која се бави производњом и прометом оружја, муниције, војне и полицијске одјеће и обуће, обрачунала да за 7.760 кошуља, које коштају по 96 КМ, МУП треба да плати 760.480 КМ. Умјесто да, због нерегуларне понуде иста буде и одбачена, износ је муњевито, оловком преправљен на 744.960 КМ.

Куповина униформи била је спорна по много основа и прилагођена управо фирми која је понуду доставила, ниједној другој није ни остављена могућност да се надмеће.

Ципеле, шапке, кравате, панталоне, кошуље, подјакне и јакне стављене су у један лот, а потом је тражено и да фирма која учествује на тендеру у посљедње двије године има промет од три милиона КМ у идентичној набавци. Овај захтјев испуњавао је само “КМ Траде”.

За Колићев бренд тендер је и расписан 5. новембра, јер је у документацији постојала фотографија како треба да изгледа подјакна, а на њој се јасно видио лого фирме “КМ Традеа”. Кадрија Колић дао је онолику понуду колико је износио и буџет тендера.

Занимљиво, МУП РС годину раније од исте ове фирме, без претходно расписаног тендера, купио је оружје по цијени од шест милиона КМ, што је, тврдили су упућени, било дупло скупље од малопродајне понуде.

СВЕ ЛУКАЧЕВЕ МОДНЕ ЗАМИСЛИ КОЈЕ ЈЕ ПЛАТИО НАРОД

Годину касније, 11. септембра, министру је на лагеру недостајало гардеробе па је од Колића, преговарачким поступком без објаве обавјештења у јавности, директно куповао по цијени од 729.343 КМ. Само два и по мјесеца касније дијелове посебне униформе за специјане јединице директним уговором са “КМ Традео” куповао је за 6.530 КМ, што је само 470 КМ јефтиније од граничне законске вриједности за директно склапање уговора.

Министар унутрашњих послова Републике Српске много тога воли да опструише и заташкава, у његов мандат стала су многа неријешена убиства, пљачке и остали немали криминали. Како никоме не одговара за своје поступке, тако је у свим сегментима себи одријешио руке. Нови уговор 24. маја 2019. намијенио је – опет Кадрији Колићу, јер само он може да задовољи министрове модне апетите.

Оквирни споразум за набавку дијелова редовне униформе био је вриједан 1.684.396 КМ и потписан је на три године. И даље је на снази, али лоше процјене довеле су одлива нових, директних, горепоменутих 54.097 КМ.

Као баждарен на два мјесеца од уговора до уговора, 31. јула исте године купује и дијелове посебне униформе. Од Колића. По новом директном споразуму вриједном 6.763 КМ.

Министар не одустаје, 28. јануара прошле године поново од височког познаника купује само два комплета униформи, што из буџета плаћа 6.961 КМ.

“КМ Траде” има и тактичке чизме којим Лукач напросто није могао одољети. За Жандармерију их је набавио 25. јануара ове године, а 155 пари директно платио 6.991 КМ.

Очито приватни бизниси министра Драгана Лукача и адвоката Кадрије Колића ниједном нису дошли до правосудних органа. Буџетска трошења настављена су без препрека.

(Журнал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Имена

17.06.2021 18:38

СИПА не ради у српској па и овај криминал заборавити, све це то средити Цулум и Тадиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.06.2021 18:49

Патриоти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бан Јовановиц

17.06.2021 19:38

Да ли це министар Лукац бити суспендован због самарања народних посланика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.06.2021 20:04

Па мора се обезбједити који динар за гориво како би се кум Ђола могао провозати хеликоптером. Сада као слободан грађанин, а једног дана, ако Бог да, са лисицама на рукама. Наравно са осталом мафијаском свитом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

18.06.2021 04:47

Ста очекивати од државе и институција кад је један министар полиције уплетен у оваква кривична дела?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бухаха

18.06.2021 05:58

Хахаха. Ви би да полиција гологуза хода. Пробајте кад ви освојите власт..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пробацемо

18.06.2021 08:42

Не брини

Name

Милидраг

18.06.2021 09:02

Па није његово да он склапа директне споразуме,ово је баш приватна држава,свако свој ресор купуса и уграђује се а коко чујем горе униформе нема,зими хладно у њој а љети превруће ал битно да је њему изгледна и фина.