СТОП издавању еколошке дозволе за МХЕ "Бјелава"

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је прекинуло управни поступак по захтјеву “Србињепутева” за претходну процјену утицаја МХЕ “Бјелава” на животну средину.

Република Српска 16.06.2021 | 15:56
СТОП издавању еколошке дозволе за МХЕ "Бјелава"

Министарка Сребренка Голић је потписала Закључак о прекидању поступка покренутог по захтјеву “Србињепутева” за утврђивање обавезе провођења процјене утицаја и прибављања студије утицаја на животну средину за пројекат МХЕ “Бјелава” док се не ријеше два управна спора која се по захтјеву Центра за животну средину воде код Окружног суда у Бањалуци.

Како се наводи у Образложењу овог рјешења наведене управне спорове покренуо је Центар за животну средину против рјешења Комисије за Концесије Републике Српске од 14.10.2020. год. и Рјешења Владе Српске од 3.12.2020.

Наиме, Комисија за концесије Републике Срспке и Влада Српске су дале Сагласност и одобрили Анекс 1 Уговора о концесији за изградњу и коришћење малих хидроелектрана на сливу ријеке Бјелаве, упркос неријешеним кривичним споровима и поступцима који се односе на неријешене имовинско-правне односе, извођење припремних радова на терену без исходовања потребних дозвола, као и неријешени захтјев за преиспитивање законитости и укидање рјешења о одобреном извођењу геолошких истраживања.

“Ово је први званични корак које је једно од надлежних министарстава Српске учинило ка коначном прекидању поступка изградње МХЕ “Бјелава”. Будући да од почетка радова на ријеци Бјелави упорно упућујемо надлежне у све незаконите радње и могуће посљедице по животну средину, живот и снабдјевање водом грађана Фоче, ово је за нас био очекиван поступак, али ипак га дочекујемо са великим одушевљењем. Вјерујемо да ће и Министарство за енергетику и рударство сада да ријеши питања из своје надлежности и допринесе коначном прекиду случаја изградње МХЕ “Бјелава”, поручују из Удружења грађана "Бјелава".

Реџиб Скоморац, правник у Центру за животну средину, каже да се оваквим закључком Министарства омогућава, али и потврђује чињеница да је у мониторингу законитости реализације концесије на ријеци Бјелава неопходно учешће независних органа судске власти, те да се реализација не може препустити само искључивој вољи Владе Републике Српске као даваоца концесије, нарочито уколико се концесиона политика проводи науштрб животне средине и јавних ресурса, те правне сигурности и самих грађана.

Центар за животну средину је у децембру 2020. године поднио тужбу управном спору против рјешења Комисије за концесије Републике Српске, којим ово тијело даје претходну сагласност на Приједлог Анекса И Уговора о концесији за изградњу и коришћење малих хидроелектрана (МХЕ) на сливу ријеке Бјелава, општина Фоча.

Подсјећамо да је Скупштина општине Фоча 20. маја на тематској сједници коју је сазвао начелник општине, а на иницијативу Удружења “Бјелава”, донијела закључке којим се налаже надлежним министарствима да детаљно анализирају и преиспитају донијете одлуке у случају Бјелаве.

(БН/БУКА)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Борац

16.06.2021 14:13

Лондонско дјаче има слуха само за своје конкубине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зана Бајиц

17.06.2021 05:21

Да ли министарка Сребренка Голић уопсте има иза свог рада некакве резултате и које?

ОДГОВОРИТЕ