"УЗБУНА, УЗБУНА"; "Ово није залазак сунца већ бомба"

Прекинуто примирје у појасу Газе. Израел синоћ бомбардовао положаје Хамаса.

Свијет 16.06.2021 | 07:12
"УЗБУНА, УЗБУНА"; "Ово није залазак сунца већ бомба"

израелска страна тврди да су напади одговор на запаљиве балоне, познатије као "балоне бомбе", лансиране са палестинске територије, наводи ББЦ и додаје да је за све иницијална каписла био скуп јеврејских ултрадесничара који је дозволила нова израелска влада.

То је први велики сукоб откако је склопчјено примирје 21. маја, након вишедневних међународних притисака да се оконча крвопролиће које је трајало 11 дана. У тим нападима је страдало је више од 250 људи, међу којима је 68 деце, већина од њих у Гази.

Најновије експлозије су се чуле у среду, у раним сатима, преноси "Блиц" писање ББЦ.

Радио станица палестинског покрета Хамас такође је известила да је израелски борбени авион напао палестински камп за обуку у Гази, пренео је Ројтерс.

Друштвеним мрежама круже стравичне слике и снимци бомбардовања уз коментаре "дешава се поново", "будите се", "Израел опет баца бомбе".

Неколико "балона бомби" послато је из Газе неколико сати раније, што је извазвало око 20 пожара у заједницама у близини границе, саопштила је израелска ватрогасна служба.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) кажу да су њихови борбени авиони погодили војна једињења којима је управљао Хамас у граду Кан Јунис у Појасу Газе

Портпарол Хамаса објавио је на Твитеру да ће Палестинци наставити свој "храбар отпор" и бранити своја права "док окупатор не буде протеран из целе наше земље".

За сада није познато има ли жртава или повређених у нападу.

Иницијална каписла за нови сукоб је, пише ББЦ, марш јеврејских учтра-националиста у источном Јерусалиму у уторак који су на тај начин обележавали освајање тог дела града у Шестодневном рату 1967. године, што је схваћено као потенцијална претња Хамасу, милитантној групи која управља Газом.

већ ту су почеле чарке, а израелска полиција испалила је гумене метке на Палестинце који су протестовали против марша јеврејских ултранационалиста у арапским четвртима у Јерусалиму, преноси "Гардијан".

У једном тренутку, неколико десетина јеврејских младића скандирало је: "Смрт Арапима". Палестински здравствени радници рекли су да је израелска полиција ранила више од 30 Палестинаца који су протестовали.

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ма браво

16.06.2021 09:24

Кретени јебени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ционисти

16.06.2021 16:25

...опет провоцирају и вријеђају. Не знам да ли су страдавали по конц логорима 40их или су стасавали у нео- нацисте!

Name

Нуклеарна зима

16.06.2021 20:11

Е белај, белај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

16.06.2021 20:42

Нема горе нације од јевреја они су и разапели Исуса.ИЗРАЕЛ...

ОДГОВОРИТЕ