Селаковић: Рекли су отворено признајте независно Косово

Министар спољних послова Никола Селаковић је, гостујући на ТВ Прва, коментарисао најновији разговор делегација из Београда и Приштине.

Србија 15.06.2021 | 18:53
Селаковић: Рекли су отворено признајте независно Косово

Селаковић је открио шта се дешавало иза затворених врата у Бриселу.

Након обављених разговора, познато је да су обе делегације одбациле предлоге које су изнеле супротне стране, а једино је извесно да ће се дијалог наставити у јулу.

"Председник је неко ко је у континуитету присуствује разговорима са представницима Приштине, и ја сам пуно пута био присутан, али овако нешто ја нисам доживео", рекао је министар Селаковић.

Он је рекао да приштинска делегација није показала ни најмању конструктивност.

"Рекли су отворено признајте независно Косово, даље, ЗСО их не интересује. Када је реч о несталим особама... Дакле, имате господина Лајчака и господина Бореља, који имају конструктиван приступ, и ви имате ситуацију да Лајчак прочита договор о несталим лицима, и прочита да смо ми испитали све локације, а онда прочита 10 локација на КиМ, од којих је испитана само једна, после тога више ниједна локација, и онда вам после тога Лајчак прочита шта су начела договора око којих смо се већ сагласили", рекао је Селаковић.

Селаковић је објаснио да делегација из Приштине ни по овом питању није била нимало конструктивна.

"Лајчак прочита, председник каже - ми смо суштински сагласни са тим и онда из Приштине кажу Вељко Одаловић не може да буде ту, и шта ви да кажете ту", рекао је Селаковић.

Једини договор који је постигнут је да се чланови делегација поново састану у јулу месецу, објаснио је Селаковић. Додао је да се упркос контруктивном приступу Лајчака, не може сложити са тим да је овај разговор у било ком смислу био успешан.

Скрнављење гробова и цркава на КиМ

Фотографија свеже оскрнављених гробова у Ораховцу изазвале су осуду јавности, а министар каже да, нажалост, осуда од стране међународне заједнице изостаје.

"Не реагују на то онако како ми очекујемо да ће реаговати. Не треба да имамо заблуде. Ово се догодило пре три дана, ово су свежи гробови. Од почетка године на КиМ је оскрнављено или запаљено 13 српских светиња, цркава или манастира, нисмо видели неку осуду или реакцију званичника на то", казао је Селаковић.

За Србију дијалог нема алтернативу

Мнистар спољних послова је још једном поновио шта је приоритет Србије и ка чему ће српска делегација тежити и у наредном периоду.

"Ми смо показали да смо једна озбиљна држава која жели да одговорно решава проблем. За нас је дијалог нешто што нема алтернативу. Ми смо ту да се боримо за наш народ на КиМ", закључио је Селаковић.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зоран

15.06.2021 17:11

Блефирају као онај из Прњавора Томаш. Ко пуцају из празне. АПП, ако продје. ЧЕ ГРЕ. Кажу Загорци. А овај наш се ко забринуо. Ради новинара.... а ха аааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.06.2021 05:39

Одавно је то признато,само вам је остало да и свом народу то признате. Како? Ваш проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

18.06.2021 15:16

И то је за тебе новина, иди ради несто министре

ОДГОВОРИТЕ