Укинута пресуда Дарку Шарићу за шверц кокаина

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Дарку Шарићу и осталим осуђенима за шверц кокаина и вратио предмет Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање.

Србија 15.06.2021 | 16:50
Укинута пресуда Дарку Шарићу за шверц кокаина

Овом одлуком ВКС је усвојио ванредни правни лијек - захтјев за заштиту законитости, који су браниоци Дарка Шарића поднијели у децембру прошле године, тражећи укидање правоснажне пресуде, сазнаје Тањуг.

Другостепена пресуда је укинута, јер су у саставу петочланог вијећа Апелационог суда које је одлучивало о жалбама на првостепену пресуду учествовало двоје судија које су претходно одлучивале о продужењу притвора Шарићу.

То је у конкретном случају, према ставу ВКС, довело у питање непристраност "функционалне природе" то двоје судија, јер су били испуњени разлози за њихово обавезно изузеће у поступку одлучивања по жалбама на првостепену пресуду.

Пресуда је донијета имајући у виду одредбе Конвенције о заштити људских права и основних слобода, ставове изражене у одлукама Европског суда за људска права, као и ставове изражене у одлукама Уставног суда Србије и Врховног касационог суда, напомиње се у пресуди.

Другостепеном пресудом је учињена битна повреда одредаба кривичног поступка, напоменуо је ВКС, додајући да се то основано указује захтјевом за заштиту законитости бранилаца окривљеног Дарка Шарића, адвоката Радослава Баћовића и Данила Шарића.

"Усваја се захтев за заштиту законитости бранилаца окривљеног Дарка Шарића, адвоката Радослава Баћевића и Данила Шарића, као основан, па се у односу на овог окривљеног, а по службеној дужности и у односу на окривљене Горана Соковића, Жељка Вујановића, Марка Пандрца, Николе Димитријевића, Ненада Новаковића, Бошка Недића, Петра Обрадовића, Небојше Сретеновића, Михајла Ђоковића, Родољуба Радуловића, Борислава Туњића, Милана Миловца, Живка Сибинског, Дарка Тошића, Милоша Цајића и сведоке сараднике АА, ББ и ВВ, укида правноснажна пресуда Апелационог суда у Београду у осудујућем делу, и предмет се у том дијелу враћа Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање", наводи се у пресуди ВКС у коју је Тањуг имао увид.

Врховни касациони суд се није упуштао у оцјену захтијева за заштиту законитости бранилаца осталих окривљених, с обзиром да сматра да је то "беспредметно у оваквој процесној ситуацији".

Ова одлука значи да ће Апелациони суд у новом саставу већа поново одлучивати о жалбама на пресуду у осуђујућем дијелу док ослобађајуће остају правоснажне.

Шарићу је одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно првостепеном пресудом изрекао Специјални суд.

Осуђен је као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Горан Соковић, који је све вријеме у бјекству, укинутом пресудом је био осуђен на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Укинутом пресудом остали оптужени су били осуђени на казне затвора од 9 и по до 12 година затвора, док су тројица свједока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 мјесеци затвора.

Крајем јула прошле године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона евра зарађених од продаје наркотика.

У овом случају у току је жалбени поступак.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Судац Лео Мбамбе

15.06.2021 15:55

Правни системи на Балкану су најефикаснији на свијету..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

16.06.2021 05:02

А гдје су паре

Name

Немогућа мисија

15.06.2021 18:56

Стрпати дилара у затвор и одузети криминалну имовину постало немогуће.

ОДГОВОРИТЕ