Нова рунда дијалога - прво билатерала, па трилатерала

У Бриселу се данас одржава нова рунда дијалога Београда и Приштина на високом политичком нивоу.

Србија 15.06.2021 | 07:02
Нова рунда дијалога - прво билатерала, па трилатерала

Како су медији раније најавили предвиђено је да се председник Србије Александар Вучић у 9.30 билатерално састане са главним посредником Европске уније у дијалогу Београда и Приштине, Жосепом Борељом.

Након одвојених билатераланих састанака Бореља са косовским премијером Аљбином Куртијем и Вучићем, око 10.30 требало би да почне и трилатерални састанак којем ће присуствовати председник Србије, премијер Косова, шеф дипломатрије ЕУ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Обраћања Лајчака медијима се очекује на крају састанка, око 13.00 часова.

Из ЕУ, која је главни посредник у дијалогу, пред данашњи састанак истакли су да је реч о наставаку процеса започетог још 2011. године, а не почетак новог дијалога.

Иначе, уочи састанка председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће инсистирати на имплементацији свега до сада договореног.

Поручио је да пред Србијом нису лаки дани и да ситуација није ружичаста, али да "није време за велике речи, већ за чврст став, и да покажемо колико желимо дијалог и колико је важно да гледамо у будућност".

Иначе последња рунда разговора одржана је 10. децембра 2020. године и у њој је Србију представљао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Трилатерала?

15.06.2021 06:59

Значи, ЕУ, Србија и Косово? Три државе?

ОДГОВОРИТЕ