Док једни троше на луксуз, други за основно вагају

Пандемија вируса корона није утицала на потребу за луксузним робама одређеног слоја становништва у БиХ. Увозио се и накит и парфеми, док је већина људи бринула о голој егзистенцији.

Босна и Херцеговина 14.06.2021 | 19:44
Док једни троше на луксуз, други за основно вагају

Ни криза није једнака за све. Док су се многи нашли у безнађу и на ивици голог опстанка, други се нису чак ни луксуза одрекли.

Подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ показује да је прошле године увезено накита и племенитих метала у вриједности 33,49 милиона КМ, што је за 6,75 милиона КМ више него годину раније.

На парфеме је у прошлој години потрошено 23,98 милиона марака, што је мање у односу на 2019, када је увезено 31,68 милиона КМ ових производа.

За алкохол је потрошено 162,8 милиона марака, а годину прије 173,7 милиона марака.

Само за четири мјесеца ове године увезен је накит за више од 18,8 милиона КМ, парфеми за више од осам милиона КМ, алкохол за 46,5 милиона
КМ.

Док једни троше милионе на луксуз, а да не трепну, обични грађани вагају и за куповину најнеопходнијих намирница.

БиХ је школски примјер раслојености друштва на богате и сиромашне, која се сви више продубљује, каже социолог Владимир Васић.

“Постоји једна теорија која каже да у рату они који су најгори постаће још гори, они који су добри постаће још бољи, тако исто и у овим кризама, они који су богати, они који имају изворе богатства било легалне или нелегалне, у већини случајева нелегалне, они само искористе општу кризу да би се ти неки сумњиви послови мимо ока јавности проводили у друштву”, каже Васић.

Све је то могуће кад нема правне државе, каже Васић.

“БиХ је дефинитивно далеко и од правне државе и од процесуирања тих људи који на нелегалан и сумњив начин стичу енормна средства и богатство. Просто народски речено "врана врани очи не вади". Са друге стране, они који то не желе да прихвате као модел понашања једноставно њих срећемо на граничним прелазима БиХ, одлазе далеко у свијет, не да траже правну државу, него траже социо-економску стабилност, бољу будућност за нерођену дјецу”, каже Васић.

Док се политичари само пред изборе сјете младих и њихове важне улоге у друштву и то чине декларативно, они у ствари ништа ефикасно не чине да те младе људе зауставе и обезбједе им бољу будућност у сопсвеној земљи.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрква

14.06.2021 19:13

Ја сам СНСД потрчко, имам пара, а остали нека кмече и гласају за СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пази

14.06.2021 21:24

Да нецемо гласати за лопове и пљацкасе!!! Отето-проклето!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

16.06.2021 04:10

Купи их за пиву и један оброк. Људи су без мозга, а онда кукају.

ОДГОВОРИТЕ