Сусрет два свјетска лидера неће бити пријатељски?

Сусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена 16. јуна неће бити пријатељски, пише ББЦ.

Свијет 14.06.2021 | 07:23
Сусрет два свјетска лидера неће бити пријатељски?

За почетак, Русија је недавно ставила САД на листу "непријатељских земаља. Такође, обе стране месецима говоре да је однос две земље "на дну", а никако нису помогли потези америчке администрације која је повећавала санкције Русији, због многих ствари, почев од ситуације у Украјини па до оптужби за мешање у изборе.

Као шлаг на торту била је Бајденова изјава у једном интервјуу у којој је Путина назвао "убицом".

Ипак, два лидера су пристала да се састану, а многи аналитичари у Русији сматрају да је то напредак сам по себи.

"Самит на ком ће се састати је важан у смслу сиболизма- ставља Русију на исти ниво као што суи САД, а за Путина тај симболизам није неважан", сматра руски аналитичар Андреј Кортунов.

"Путин дефинитивно жели да буде изједначен са америчким председником. Он жели да буде поштован, под његовим условима", додаје аналитичарка Лилија Шевтсова, која истиче и да Путинжели да "покаже мишиће и буде признат као члан клуба".

Неће то бити пријатељско ћаскање већ опипавање црвених линија, али управо тај дијалог је једини пут из могућег амбиса.

Протеклог викенда Путин је за државну ТВ рекао да постоје теме с којима може сарађивати са САД, почев од контроле нуклеарног наоружања, затим и о конфликтима у Сирији и Либији, али и о климатским променама.

"Ако створимо механизме да радимо на тим темама, мислим да онда самит није биоа џабе", рекао је Путин.

Аналитичари из Русје сматрају да ће Путин, који је претходних месеци САД означио као непријатељску земљу која не жели добро Русији, ипак покшати да "смири страсти и спусти лопту", тим пре што руска јавност није претерано заинтересована за спољнополитичке победе услед горућих унутарполитичких питања - економије на пример.

Оно што Владимир Путин свакао не жели, али је спреман и на то, је предавање о људским правима - укључујуц́и случај Алексеја Наваљног, руског опозиционог политичара, прво отрованог, а сада у затвору.

Московски суд забранио је рад канцеларији организације наваљног пресудом која је лако могла да се одложи до краја самита.

Очекује се да ће Путин у том смислу послати поруку да ц́е наставити да се неслаже и да се то не тиче Америке.

"Бајден ц́е певати своју песму - своју уводну реч о Наваљном и људским правима; затим ц́е Путин рећи да су САД исте", предвиђа Шевцова. "Али чињеница да се овај састанак одржава значи да ц́е након 'представа' о људским правима прец́и на главно јело. А то је - учинимо нешто да смањимо напетост", закљчила је она.

(ББЦ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кунтакинте

14.06.2021 05:58

Ста фали да ова двојица проведу старацке дане у пријатељству?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једино рјесење

14.06.2021 07:46

Рјесавања напетости и лосих односа је оставка дозивотног "предсједника". Такви су најгори за цовјецанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба

14.06.2021 09:24

И њему је највазнија Русија и свака му цаст. Ко са њима тикве сади нека му и пуцају о главу али не дозвољава неце на устрб Русије.

Name

Ре нетреба

14.06.2021 11:16

'Ајде ти мени објасни засто на Западу, у демократијама, осим Кубе, нико не влада дозивотно, нико не хапси и трује опозицију умјесто да овде сирис угрозеност од истих, а мозда и сам зивис на Западу, у демократији.

Name

Путинов здрав разум

14.06.2021 09:20

Је против западне или било ције "дузницке демократије" коју би да намецу једној Русији која је сама себи сасвим довољан гарант за напредак ....

ОДГОВОРИТЕ