Да ли ће БиХ добити нови Изборни закон?

Централна изборна комисија БиХ представила је приједлоге за измјене Изборног закона. Циљ свега је промијенити закон који аналитичари већ годинама називају дискриминаторским. На крају од политичке воље зависи хоће ли Босна и Херцеговина добити нови Изборни закон.

Босна и Херцеговина 13.06.2021 | 19:56
Да ли ће БиХ добити нови Изборни закон?

Измјене изборног закона БИХ  – тема о којој слушамо годинама. Све се свело да се владајућа елита договора да ће се договорити. Последњи договор је да ће се договорити до краја јуна ове године. Како сада ствари стоје то је само још један пропали договор. Европски суд за људска права у Стразбуру дао је рок БиХ.

Позвали су власти БиХ да обезбиједе да се до 1. септембра 2021. припреми нацрт приједлога измјена Устава и Изборног закона, тако да се општи избори 2022. године одрже под условима који су у складу с Конвенцијом.

ЦИК БИХ предложила је Измјене изборног закона које се односе између осталог на регулисање преурањене изборне кампање преко друштвених мрежа, санкционисање говора мржње, увођење ванредних избора онда када то Устав допушта, забрана кориштења јавних ресурса током кампање, забрана функционерске кампање и кориштење технологије скенера гласачких листића.

Босни и Херцеговини је неопходна цјелокупна, системска измјена изборног законодавства у свим његовим дјеловима, почевши од политичког закључно са техничким аспектом. То је став свих политичара, додуше декларативно. Лидерима најјачих странака у БИХ измјене не одговарају поручују из СДС-а, који се залаже за измјене изборног закона, нудећи своје приједлоге, али и сугестије на шта треба посебно обратити пажњу.

''Прије свега ту би требало радити на питању бирачког одбора, јер сада видимо пуно политичких субјеката који се појављују у изборном циклусу и велики њихов броје је у смислу трговине бирачким одборима, гдје владајуће странке обезбјеђују највише члановима бирачких одора и дешва се да на моногим бирачким мјестима суштински брачки одбор  је попуњем људима из СНСД-а, а имају акредитације других странака које су фиктивно пријављење'', каже замјеник предсједника СДС-а Радо Савић.

ДНС сматра да су приједлози ЦИК-а конкретни, али направили су и своје приједлоге Измјена изброног закона. Лидер ДНС-а није оптимиста када је у питању усвајање Изборног закона до 2022.године.

''Имамо ситуацију да ХДЗ БИХ условљава формирање неке своје хрватске изборне јединице из које би се бирао хрватски члан Предсјендиштва, видимо да имају подршку СНСД, могу да кажем да сам скептичан по питању усвајања новог Изборног закона'', каже за БН ТВ предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Садашњи Изборни закон има бројне недостатке. Злоупотреба гласова, корупција, манипулација са националним изјашњавањем, само су неке од мањкавости овог прописа. Како би се ствари поправиле формирана је Интерресорна радна група која ради на измјенама закона, но тај процес како се показало прилично је спор и политички представници још увијек нису у стању да се договоре.

''Сага о промјени Изборног закона у БИХ се настваља и тешко се може наслутити да ће они актери који одлучују у том процесу постићи консензус. Тог консензуса није било ни раније, јер политичким партијама које су на власти свака заступа свој искључиви став и онда нема спремности на било коју врсту компромиса '', каже политички аналитичар Тања Топић.

Уколико се пак не жели унаприједити изборни процес на овај начин, политичари ће се закљањати за политичке интересе народа, приче о угрожености и сличне флоскуле, тврдећи да измена изборног закона негира нечија етничка права. Као и увијек, тражиће се изговори да се посао не уради већ да све остане на статусу кво.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ОБЕЛИX

13.06.2021 18:10

Неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

13.06.2021 19:32

Ни једном рјецју нити позиција, нити опозиција, а нимедјународна заједница не спомиње злоупотребу гласова у смислу да кандидат располазе гласом умјесто партија која га је кандидовала. Знаци, прелетаци одговарају свима. Е па народ це престати да гласа, па да видим ко це да вам да легитимитет за васа злодјела.

Name

Миле и драган

14.06.2021 03:54

Нас двојица цемо и даље цувати властити витални интерес

Name

Кратко и јасно!

13.06.2021 18:54

Неће јер лоповима не одговарају поштени и фер избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце

13.06.2021 19:02

Ако се наметне као и постојеци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

13.06.2021 23:50

Високи Представник Херр Сцхмидт...!! Једино он Мозе да наметне закон јер наши квази политичари то неће Урадит Никад а и ни Тад...!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

14.06.2021 11:29

Цик бих је нелегитимна и треба је распустити.

ОДГОВОРИТЕ