Лидери Г7: Повећати допринос сиромашнијима

Лидери Г7 договорили су данас да повећају допринос да би испунили заостало обећање богатих земаља од 100 милијарди долара годишње како би помогли сиромашнијима да смање емисију угљеника и изборе се са глобалним загријавањем, али учесници кампање рекли су да недостају чврста новчана обећања.

Свијет 13.06.2021 | 16:49
Лидери Г7: Повећати допринос сиромашнијима

Заједно са плановима који помажу у бржем финансирању инфраструктурних пројеката у земљама у развоју и преласку на обновљиву и одрживу технологију, седам најнапреднијих економија свијета поново се обавезало да ће испунити циљ такозваног климатског финансирања.

Лидери на самиту Г7 настоје да се супротставе све већем утицају Кине у свијету, посебно међу земљама у развоју.

Наговијестили су своју жељу да изграде супарника пекиншкој иницијативи "Појас и пут" вриједној више милијарди долара, али детаљи су за сада били малобројни.

У нацрту Г7 - САД, Британија, Канада, Француска, Њемачка, Италија и Јапан - потврдиле су посвећеност мобилизацији 100 милијарди долара годишње из јавних и приватних извора до 2025. године.

"У том циљу, обавезујемо се да ћемо повећати и побољшати свеукупне међународне доприносе за јавно финансирање у вези са климом за овај период и позивамо друге развијене земље да се придруже и појачају свој допринос овим напорима", наводи се у саопштењу.

Портпарол британског премијера Бориса Џонсона рекао је да се очекује да ће поједине нације "временом" одредити величину повећања.

Еколошке групе су навеле да обећању - нацрту саопштења које је Ројтерс добио на увид - недостају детаљи, посебно они који се тичу новца.

Кетрин Петенгел, директор Мреже за климатске акције, кровне активистичке групе, рекла је да Г7 није успјела да се конкретно финансијски обавеже у вези са климатским промјенама.

"Надали смо се да ће се лидери најбогатијих свјетских нација обавезати конкретно финансијски", рекла је она.

У саопштењу Г7 наводи се да би 2021. година требало да буде "прекретница за планету" и да је потребно убрзати напоре за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и задржавање прага глобалног загријавања од 1,5 одсто.

Међутим, лидери нису понудили детаље о томе како ће успјети да смање емисије, нити специфичне мјере за поступно укидање угља и прелазак на електрична возила.

Петенгелова је рекла да је охрабрујуће што лидери препознају значај климатских промјена, али њихове ријечи морају бити поткријепљене конкретном акцијом за смањење субвенција за развој фосилних горива и окончање улагања у пројекте попут нових нафтних и гасних поља, као и финансирање климатских пројеката.

(Срна)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

јанко

13.06.2021 15:25

Патка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

13.06.2021 18:12

Молим Вас,неведите само једну земљу,којој сте помогли,сем рићже и брашна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отприлике

13.06.2021 19:06

Скуље додје њихов килограм ризе него килограм злата, некада и дијаманата.....

Name

Ви сте творац

13.06.2021 18:23

Њиховог сиромаства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они су најбогатији

13.06.2021 19:08

Зато сто на цијелој планети није остала ни мисија рупа да у њу нису завукли нос да намирусу експлоатацију и то висе силом него милом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

14.06.2021 06:53

Ми радимо и нама се одваја вама ммф кад би дао све насе плате на тако малу територију ви би појели и опет тразили ,европа помазе вас расисте и све друге да се вас пита планета би бакротирала проклети галебови.

Name

ММФ не даје

14.06.2021 13:07

Задузује,прије тога припремили терен развалили јаку привреду БиХ да све не набрајам ста.....