Сваки трећи пацијент има муку с постковидом

Сваки трећи пацијент који је због короне завршио на интензивној њези има проблема са такозваним постковидом. То у пракси значи да те људе мучи један или неколико симптома које јесу или нису имали док су бии позитивни на Ковид19.

Србија 13.06.2021 | 15:19
Сваки трећи пацијент има муку с постковидом

Због свега овога, у великом броју земаља у болницама се отварају специјализована постоковид одјељења, гдје могу да се јаве пацијенти који су пребољели корону, али и даље осјећају посљедице. Код нас КБЦ Бежанијска коса, који је 2 био био у ковид систему сада има посебно одељење за постковид лијечење.

Како кажу стручњаци, не може се унапријед проценити који напцијент ће имати постковид. Не може се, такође знати ни колико дуго ће имати здравствених проблема нити да ли су они и у којим случајевима трајни.

Др Богдан Црнокрак, помоћник директора КБЦ Бежанијска коса, објашњава да немају сви пацијенти потребу да се јављају љекару послије прележане ковид инфекције.

– Они који су имали средње тешке и тешке форме отпуштају се на даље кућно лечење и захтијевају додатну пажњу. према протоколу, они се контролишу у регионалним ковид амбулантама, осим строго селектованих, који се лијече у нашој амбуланти због специфичности клиничког стања, које ми треба даље да пратимо – прецизира Црнокрак.

Марија Здравковић, директорка исте клинике, иначе кардиолог, каже да им се многи пацијенти враћајју и након што су негативни на ПЦР тесту.

– Ми смо та искуства систематизовали, направили базу података и те пацијенте смо пратили. Тако смо и постали центар за праћење постковид компликација – рекла је др Здравковић, пише Курир,

И директор Специјалине болнице за плућне болести у Сурдулици Славиша Костић потврдио је да у болницу већ долазе по помоћ пацијенти с постковид оштећењима на плућима. Каже да су то пацијенти са развијеном респираторном слабошћу, лошом плућном фунцијом, са фиброзама плућа… 

Ковид 19 је мултисистематска болест, опсим примарно плућа, може да нападне и остале органе у људским организму. Неке од њих су: мозак, нервни систем, чула, ендокрини систем, срце, кардио-васкиларни систем, кожу, зглободи (бол, запаљење малих зглобова око кичмених пршљенова) хроничан умор и изражена слабост, бол у мишићима…

(Курир)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Саша

13.06.2021 13:52

Жива истина.Јуче сам срео мог некадашњег ученика који има 22 године, прве симптоме је имао почетком децембра(претпоставља да се заразио на Аранђеловдан),каже да се тек у априлу потпуно опоравио иако су га водили као лакши случај, а тек у мају био у стању да игра фудбал један сат, а да се не умори.Да поновим да је у питању младић који каже да је прије овог свега два пута био озбиљније болестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

13.06.2021 14:22

Без политике и драматургије.

Name

Добој

13.06.2021 19:38

Онога кога су стрпали у болницу отрован је лијековима које су му давали. Процитајте протокол лијецења, процитајте нус појаве тих средстава и све це вам бити јасно. Изврсен је геноцид над свим народима ове несретне планете.

Name

Милка

13.06.2021 20:14

Дешава се зависи како цији имуни систем,ја познајем неке који су имали симптоме мање од обицне грипе и нису имали никаквих проблема.

Name

БЛ

13.06.2021 14:18

Наравно да има посто наси љекари одмах антибиоток дају то нигдје у ЕУ нема .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За БЛ

13.06.2021 15:42

Хоцес да казес, наси доктори не знају да леце а ЕУ доктори знају да леце.Тако сто не дају антибиотике.

Name

Рале

14.06.2021 02:07

Нова измисљотина да се покрију нус појаве вакцина које це ускоро поцети да се појављује. Веома мудро па цак це правити и болнице за постковид болеснике. Веома мудро веома мудро веома мудро

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

14.06.2021 06:08

Бела лука, сланинице и домаце прекуване ракијице нема короницеее, идееемоооооо.

ОДГОВОРИТЕ