Може нам бити боље! Политичари на власти су криви што не идемо напријед

- Ми смо само овце за шишање, по мом мишљењу, а политичари одлучују о нама. Може ли нам бити боље? Може, ако се промијени читав систем у овој земљи. Прво треба да се регулише судство, јер ми имамо добре законе, али ти закони нису примјењиви на пракси.“, кажу између осталог грађани.

Република Српска 12.06.2021 | 20:00
Може нам бити боље! Политичари на власти су криви што не идемо напријед

Амерички предсједник Џозеф Бајден недавно је потписао извршно наређење о додатним санкцијама против власти и појединаца који угрожавају мир, безбједност, стабилност или територијални интегритет било ког подручја или државе на Западном Балкану.

Шта то значи за БиХ и Републику Српску?

Гдје је у таквим околностима БиХ и Република Српска и да ли има спремности да се крене у реформе које тражи међународна заједница?

- Борба против корупције, спровођење права и међусобно уважавање – на овим пољима БиХ годинама биљежи неуспјехе. Неспровођење ових реформи је корак уназад, порука је амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Аналитичари по овом питању немају дилему, искључиву одговорност за наведено, сносе политичари.

„Политичарима који владају на челним позицијама у БиХ, али и у ентитетима, просто није у интересу да БиХ гурну напријед, из простог разлога што би то угрозило њихове позиције на којима се тренутно налазе“, сматра политиколог Дарко Кузмановић.

Реформе које су на чекању, главна су препрека и економског развоја БиХ и обезбјеђивања социјалне сигурности њених грађана. Подаци доказују да је само Република Српска тренутно задужена преко шест милијарди марака.

Економисти кажу да задужења, поготово прошлогодишња, нису изненађење јер се радило о борби против пандемије. Слично је, истичу, и у Европи и свијету, јер су и државе попут Њемачке и Јапана презадужене. Ипак, сматрају да надлежни морају кренути у адекватно реформисање система.

„Морамо да мијењамо одређене законе када је у питању школство, здравство, када је у питању систем јавних набавки, када је у питању ПДВ. БиХ треба да буде држава која ће у што краћем року повећати своје активности на инфраструктури, превасходно мислим на путну. Ми морамо направити четвороструко па и петоструко већи број километара ауто-путева, како би нам инвеститори сами дошли, како би се робе брже кретале.“, каже економиста Александар Љубоја.

Док траје полемика око тога како и на који начин омогућити спровођење реформи, из САД стиже и упозорење о додатним санкцијама за земље Западног Балкана, уколико наставе са угрожавањем мира, стабилности и људских права. Евентуалне санкције ће отежати дијалог, бар када је ријеч о БиХ, одговара Милорад Додик. Међутим, стручњаци не мисле тако.

„Из простог разлога што би то могло на неки начин да натјера политичаре у БиХ да напокон почну да раде свој посао, јер буквално имамо идентичну ситуацију 25 година послије рата. Може се слободно и рећи да је економска ситуација у првих неколико година послије рата била много боља него што је данас.“, наглашава Дарко Кузмановић.

- Да су политичари одговорни за ситуацију у којој се налазимо - сматрају и грађани.

„Искључиво су кривци они и евентуално неко кога морају слушати. А на политичарима је све, није на нама народу ништа. Ми морамо слушати шта они говори, и поштовати законе.

Народ није крив. Крив је онај што влада са нама и што руководи. 

Ми смо само овце за шишање, по мом мишљењу, а политичари одлучују о нама. Може ли нам бити боље? Може, ако се промијени читав систем у овој земљи. Прво треба да се регулише судство, јер ми имамо добре законе, али ти закони нису примјењиви на пракси.“, кажу између осталог грађани.

А Босна и Херцеговина може сносити посљедице и уколико до краја године не прилагоди Устав и Изборни закон одлукама Европског суда за људска права у Стразбуру.

Аналитичари нису увјерени да ће владајуће странке дозволити промјене Изборног закона до 2022. године, што су и потврдили Милорад Додик и Драган Човић након састанка у Бањалуци.

(БН)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Ана

12.06.2021 18:05

ОВОТИЈЕ СЛИКА И ПРИЛИКА НАЈВЕЦИ КРИМИНАЛАЦА И МАФИЈАСА БАЛКАНА ОНИ СУ ЗАВАДЈАЦИ И РУСИТЕЉИ МИРА У РС И ФБИХ.ОВА ЕКИПА КАДСЕ РАСТУРИ ОНДАЦЕ НАРОД ДА СЕ УЈЕДИНИ И ЗИВИ НОРМАЛНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ана

12.06.2021 21:31

Браво Ана!

Name

Боркy

12.06.2021 22:01

- Борба против корупције, спровођење права и међусобно уважавање – на овим пољима БиХ годинама биљежи неуспјехе. Неспровођење ових реформи је корак уназад, порука је амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику. ХАхахах па ово као да Ел Цхапа позивас на борбу против дроге. Ма нема овде висе ста да се трази. Фино негде отици гдје вазе закони а нека се овде друзе разни Нелсони,Смитови,Додици и остали.

Name

Адолф

13.06.2021 06:36

Ма да , а ови странци су слика и прилика поштења...иди лечи се.

Name

оставка

13.06.2021 08:50

Фуј,Фуј,Фуј ови горе за поврацање.

Name

Јован

13.06.2021 09:30

Бога ми Ана ако си расла на Насим просторима а овако писес под хитно у 1 разред Основне сколе,ако си се родила у иностранству онда разумијем!?У прави си за ове!

Name

Михајло

13.06.2021 09:35

Три мрцине, није увреда, ако је истина.

Name

И

12.06.2021 18:11

Опозициони, а добро нам јест. Нема увијерења од опозиције за бољим. То сто измисљају топлу воду, то је јер им је криво како они који на власти несто и раде и имају, а они не могу јер су идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре И

12.06.2021 21:24

Немој друзе цујнвласт мјесто и ради!!!Ста ради то само мозес идиот изјавити.

Name

Ре

12.06.2021 21:30

За поцетак, правосудје реформисати. Ако наси тузиоци и судије немају капацитет и не зеле да раде ста треба, онда петиција градјана у БиХ да додју стране судије и тузиоци и спасе нас ове криминогене мафије сто је упропастила земљу. Хоцемо да видимо насе Санадере у затвору. То је витални национални интерес.

Name

ТЕШКО НАМА

12.06.2021 18:17

Са тим ликовима никада нам неће бити боље. И душу су нам узели. Њих осудити по заслуженом и одузети им све опљачкано од овог напаћеног народа у цијелој БиХ. Онда нам може бити боље. Од рата до данас једни те исти нас праве будалама и причају о поштењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.06.2021 19:18

Бас тако како сте и коментар написали. Али и до народа је. Само их оловком моземо смијенити и онда се надати нецему. Ослободити се страха од другог и другацијег . Бирати младе, сколоване.... А БИХ има младих, паметних, сколованих људи који су отворена срца према свима. Зато нека се свако запита када доде на гласацко мјесто и узме оловку у руке коме це дати глас. Хоце ли гласати за њега и његову дјецу или за све нас и сву насу дјецу. До нас је. Све је до нас. Показимо да нам је свима досло до грла без обзира гдје зивимо, или у РС или Федерацији. Једна нам је дрзава и једни другима смо најпреци. Изборимо се са овом мафијом заједно за боље сутра

Name

Ре

12.06.2021 19:26

Само санкције и отјерати лопове са власти онда би било боље свима

Name

А

12.06.2021 19:39

Лопови

Name

Игор

12.06.2021 18:37

Нада умире задња . Ко је будала нека вјеруке и чека ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.06.2021 19:03

Са ова три лопова нам никад неће бити боље. Али промјене полако стижу у БиХ. Само напријед до бољег живота и промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2021 19:38

Теско нама ако ви побједите народе видите ста раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

12.06.2021 19:44

Летаргицни НАРОД тј Ми смо КРИВИ јер пустамо да нас ГАЗЕ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даба

12.06.2021 19:46

Који су то глумци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.06.2021 19:47

Бас онај сенилни морон це да прописује санкције...мрс глобалистицко говно ретардирано?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2021 00:12

Мозете мислити колико нам се гаде ови на власти, и колико смо јадни и летаргицни , неспособни да као достојамствени људи изадјемо на протесте и каземо да нецемо толерасити висе криминал, корупцију, лос стандард, мизерне плате, неструцне партијске сељобере, који само зеле да се напљацкају и обогате исто онако како су и њихови партијски сефови радили. То су наси непријатељи, ако то овај народ схвата и од њих овој дрзави пријеги највеца опасност.

Name

БЛ

12.06.2021 19:57

САМО БОНСКА ОВЛАШТЕЊА ЗА ОВЕ НА ВЛАСТИ.... ТАКО СУ И ДОШЛИ НА ВЛАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.06.2021 05:49

Шмит ће ријешит народ БиХ ових тајкуна и њихови лопова , неће бити ни близу као Инзко и Wигемарк за бруку своју и срамоте ЕУ за те представнике у БиХ.

Name

БЛБ

12.06.2021 20:09

Са ови тројцем на напретка ни једном народу у БиХ, ови су све олесили и оцито им јос није доста. Афета везаних за њих и њихове сараднике,родбину,кумове...и ником ниста људи владају и отумају све сто ум под руку додје. Овај да има и мало цестите њере да ова дрзава крене напријед прво сто би урадио, а то је да замрзне сву имовину свих политицара док се не доказе поријекло па онда и друге ствари, мислим на овог америцког слијепца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

12.06.2021 20:58

Какав народ таква власт.Знаци крив је и народ ,а не само квазиполитицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

12.06.2021 21:13

Без њих би се народ одавно договорио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

13.06.2021 01:51

То су та три највеца смеца бих,но нису они криви народи су овце сто их бирају јер су том тврдоглавом народу испрали мозгове вец годинама,на слиједецим изборима само напред народе и даље их бирајте,поправит це се они…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

13.06.2021 04:24

Ништа од странаца, високих представниика, док сами гласачи у БиХ не сатару овај тројац на изборима. Ни једног гласа не смију имати, наравно њихови фотељаши ће гласати али треба и њих касниије помести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

13.06.2021 05:10

Кад видимо ову тројицу лидера у затвору онда ћемо знати да правна држава функционише и тад це свима нама бити боље. А до тада нека нам је бог у помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

13.06.2021 05:18

Са овом тројицом нам мозе бити само боље у Њемацкој. Највеца три неспособњаковица има БиХ они нису способни ни да воде мјесну заједницу и ту би паре покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.06.2021 07:55

Нису они политичари, они су криминалци и криви су за све негативно у БиХ и Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

13.06.2021 09:05

Ја предлазем мирно раздрузивање са овом тројицом Мафијаса који су опухали ову земљу и ојадили њене Градјане ,тако сто би сви градјани у БиХ изасли на Референдум са само једним изјаснајавањем и захтјевом за смјену и забрану бављена политике овој тројици као и њиховим странкама од Високог Представника и медјународне заједнице као и Америке који су дузни послусати Глас овог Народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брисел

13.06.2021 11:02

Да јесу али ви странци и сама ЕУ сте им то допустили имате методе ви да их казните санкционирати забраните им кретање у ЕУ и заплијенити имовину рачуне све и рјешили сте проблем уништили су БиХ и њене народе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

13.06.2021 11:32

Кад би нам Бајден послао два три каубоја брза на пиштољу да ову домаћу багру изазову на двобој и положају их било би најбоље јер са оваквим изборним законом их никада нећемо скинути са власти а да ми послије каубоја направимо балван револуцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.06.2021 20:43

Виђу гамади на једном месту,ј...м вас у уста све скупа.Поцркали даће бог.

ОДГОВОРИТЕ