Жестока туча у парламенту због предсједнице

У боливијском парламенту избила је туча када су се сукобила два посланика после жучне расправе да ли је претходна влада привремене председнице Жанин Ањез била легална или је изведен државни удар.

Свијет 10.06.2021 | 10:38
Жестока туча у парламенту због предсједнице

Жанин Ањез је ухапшена у Ла Пазу под оптужбом да је извела пуч и свргла са власти председника Ева Моралеса.

Сукоб је избио између посланика левичарске Социјалистичке партије МАС Антонија Колкеа и посланика десничарске опозиционе партије Цреемос Хенрија Монтера.

Тучи су се прикључиле још две посланице након чега је настао општи метеж у парламенту.

Судећи по снимку, Монтера су у једном моменту окружили социјалисти, одевени у традиционалну одећу, после чега је Колке задао први ударац.

Боливијски посланици су се састали у парламенту како би разматрали околности под којима је Ањезова ухапшена у марту по оптужби за тероризам, побуну и заверу. Ањезова је владала земљом 11 месеци, а дошла је на власт када је Моралес побегао из земље после државног удара, односно, након што је члановима његове партије МАС било забрањено да уђу у Сенат када се одлучивало ко ће га заменити. Иако је до тада била мања политичка личност, Ањезова је постала једна од најмоћнијих људи у држави и практично се самопрогласила привременом председницом.

Моралес је тврдио да се ради о државном удару, а опозиционе партије су навеле да је покрао изборе у октобру 2019. године. Поднео је оставку и напустио Боливију у новембру 2019. године под притиском војске, након што је опозиција, предвођена Карлосом Месом, тврдила да је било масовних нерегуларности на изборима, одржаним месец дана раније. Након тога, оставке је поднело више истакнутих званичника.

Моралес се у новембру 2020. тријумфално вратио у град из којег је побегао, Чиморе где су га дочекале десетине хиљада људи.

Моралес се након године проведене у егзилу вратио у регију познатој по узгоју коке, поручивши: "Сад смо на власти!"

Бивши боливијски председник Ево Моралес се у новембру 2020. тријумфално вратио у град из којег је побегао, Чиморе где су га дочекале десетине хиљада људи, и то дан након ступања на дужност новог председника Луиса Арсеа.

У међувремену, Влада Боливије објавила је да је бивша привремена председница Жанин Ањес ухапшена и да ц́е против ње бити покренут процес због свргавања с власти Ева Моралеса у новембру 2019. године.

"Обавештавам народ Боливије да је Жанин Ањес вец́ приведена и да је тренутно у рукама полиције“, објавио је на Твитеру министар унутрашњих послова Боливије Едуардо дел Кастиљо.

Претходно је тужилаштво издало налог за њено, као и хапшење бивших начелника војске и полиције, који су у време демонстрација против Ева Моралеса позивали тадашњег председника да поднесе оставку.

Целу причу о државном удару предводио је извесни Луис Фернандо Камаћо, који је са Библијом у једној руци и националном заставом у другој, упао у Моралесову резиденцију рекавши да се "Бог вратио у спаљену палату". Као и случају Хуана Гваида, који се раније самопрогласио за председника Венецуеле, иако за њега нико пре тога није чуо, тако се и у Боливији догодила слична ствар. 

(Курир)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Романија

10.06.2021 09:43

Добра маца,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехехе

10.06.2021 10:39

Копија Шемсе Суљаковић....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шемса

10.06.2021 13:46

Побили се кад је запјевала... Сиротиња људе свађааааа

Name

Издали ме пријатељи

11.06.2021 21:16

...издао ме брат! Каже Жанин Ањез пред окупљеним мучачима!

ОДГОВОРИТЕ