УИО погрешно обрачунала акцизе „Еуро Лабу“

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ признала је, након двије године рачунања и провјеравања, да је погрешно обрачунала акцизу коју треба да плати бањалучко предузеће „Еуро Лаб“, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 09.06.2021 | 12:29
УИО погрешно обрачунала акцизе „Еуро Лабу“

Двије године прошло је од како је УИО утврдила да „Еуро Лаб“ треба да плати више од четири милиона марака даџбина. Двије године „Еуро Лаб“ се бори с вјетрењачама, упућене су многобројне жалбе, молбе, тужбе, отпуштани радници, блокирани рачуни, обустављана производња, а све због двоструких аршина УИО, непрецизних закона о акцизама и царинској тарифи БиХ и нерада власти.

Док се дио поступака још води на Суду БиХ, УИО је донијела другостепена рјешења из којих је видљиво да признају да су акцизе у износу од скоро 700.000 КМ, које „Еуро Лаб“ треба да плати, раније погрешно обрачунали.

Другостепени орган УИО је закључио да првостепени орган „није правилно и потпуно утврдио чињенично стање у погледу тарифног сврставања предметне робе“.

„Обзиром да из мишљења Одсјека за тарифу, вриједност и поријекло, као организационе јединице чији дјелокруг рада је давање стручних мишљења у погледу тарифног сврставања роба неспорно произилази да наведени одсјек не може на сигуран, поуздан и несумњив начин утврдити тарифно сврставање предметне робе, од које чињенице зависи и износ увозних дажбина којима подлијеже предметна роба, то су и разлози због којих је овај орган у поновном поступку донио одлуку као у диспозитиву“, наведено је у Рјешењу.

Из Рјешења је видљиво и да су постојала и ранија мишљења у УИО која су била „с резервом“, али то ипак није спријечило ту институцију да обрачуна додатне даџбине „Еуро Лабу“.

Од УИО затражили смо детаље у којој је фази сада спор са „Еуро Лабом“.

Раније су рекли да интерна контрола у УИО може провести контролу законитости поступања у овом предмету, ако буде потребе, по окончању поступака пред надлежним судом.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ објавио још прије годину дана како се увозник концентрата за производњу течности за прање вјетробранског стакла и заштиту против смрзавања – фирма „Еуро Лаб“ сусрела с многобројним проблемима због поступања УИО према њима.

Наиме, приликом контроле УИО утврђено је да је „Еуро Лаб“, од почетка 2016. до половине 2018. године, увозила поменуте концентрате за које је УИО, и поред свих доказа, одбила признати да су средства против смрзавања на бази етилног алкохола на које се не плаћа акциза.

Укупна обавеза коју је УИО накнадно обрачунала „Еуро Лабу“ износила је 3,15 милиона КМ које треба да плате на име акцизе и око 535.000 КМ разлике ПДВ-а.

Након извршене уплате, фирма је имала право на поврат свих наведених даџбина. Међутим, с обзиром на то да, накнадно обрачунати износ, „Еуро Лаб“ није могао да плати, УИО им је блокирала рачуне.

Радници су послати на биро, производња заустављена, а након објаве ЦАПИТАЛ-а покренута је измјена Закона о акцизама у БиХ којима се укида плаћање акциза на алкохол који се увози као репроматеријал за производњу.

Након два мјесеца блокаде УИО је одблокирала фирму „Еуро Лаб”, али су тврдили да немају основа да им врате одузета новчана и материјална средства, објашњавајући да дуг те фирме и даље постоји, те да је принудна наплата обустављена само до коначне одлуке Суда БиХ у управним споровима који се воде.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зоран

09.06.2021 15:12

Он је завршио са дјелатношцу сад да се наплати са каматом. Продао је бизнис народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је било, било је

09.06.2021 15:22

Требало им је 2 године да их коначно ослободе измишљене обавезе. Ужас! Еуро Лабу свака част што су издржали. Успут, купујем Визир и морам рећи да је одличан производ. Надам се да ће га бити и даље. Срећно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Царина

09.06.2021 15:50

Ма од почетка се знало ко је за све ово крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титан

09.06.2021 15:58

У пореској управи раде неспособни људи, њихов систем рада је катастрофалан. Они би унистили једну Америку а камоли РС. Умјесто да они саљу рацуне који одредјују колико требам несто платити на мјесечном нивоу или годисњем, ја морам њима доставити, ако не доставим ником ниста и тако продје три године и то аутомацки застари. И онда кукају како људи имају дужни милионе. У овом слуцају треба да одговарају сто су хтјели да унисте једну фирму. Ја би им дусу узео неспособну...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор

09.06.2021 16:10

Урадице интерну контролу и доци до закљуцка да ниједан запослени из УИО није крив. Класика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иронија

09.06.2021 17:04

Ко ради, тај и гријеши.

Name

Перица

09.06.2021 19:22

Ма неце ни урадити контролу, каква црна контрола! Онај ко је крив, бице наградјен, Дзакула дијели саком и капом кад се не ради како треба. Стимулације, награде, унаприједјење загарантовано. Та институција је дно дна!!!

Name

Борис

09.06.2021 16:59

Тужити УИО и тражити камате и накнаде до изнемоглости. Чак треба озићи и у Стразбур ако треба. Па докле више да се питају подовни и неспособни умјесто способних и школованих ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

10.06.2021 05:58

УИО инспектори ни сами не знају тумацити Закон и правилник, тацније свако од њих их тумаци разлицито. На терену су проблеми због њихових разлицитих тумацења, казњавају и за ста треба и за ста не треба. Само се треба залити увијек и судити се с њима, а не подлеци њиховим притисцима и тзв савјетима да се не залите јер "неце проци". Ријетко који инспектор је уљудан, пристојан, сви долазе у контролу под претпоставком да је друга страна криминалац, па галаме, бахате се... Страсно. Не схватају они да кад затворе се фирме неце ни они имати посла јер неце имати кога контролисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.06.2021 14:18

И исти ти бахати инспектори неће имати плату. Ко финансира администрацију? Привреда.