Генерал Младић улази у легенду српског народа

“Живот иде даље. Нама који се бавимо овим послом ово постаје наук, инструкција, упутство како ћемо даље радити, а генералу Младићу и његовој породици могу рећи улазите у легенду овог народа”, поручио је Стојановић.

Република Српска 08.06.2021 | 19:58
Генерал Младић улази у легенду српског народа

Пресуда доживотног затвора генералу Ратку Младићу је неадекватна и неприхватљива. Сва образложења Жалбеног вијећа, уз једино професионално мишљење предсједавајуће судије Нијамбе, су неувјерљива са нетачним чињеницама – каже у изјави БН ТВ Миодраг Стојановић, адвокат одбране генерала Младића.   

Један по један аргумент одбране генерала Младића Жалбено вијеће хладнокрвно је одбијало. Издвојено мишљење судије из Замбије Приске Матимбе Нијамбе, која је и предсједавајућа Жалбеног вијећа, говорило је да има свјетло на крају тунела - преноси своје утиске адвокат Стојановић.

“Генерал Младић је добио доживотну казну. Понио је свој крст као командант Главног штаба Војске Републике Српске. Никада себе није бранио. Увијек је инсистирао браните Војску Републике Срспке. Осјећам се лоше, разочарано, депримирано”, каже адвокат Стојановић.

Сва образложења Жалбеног вијећа су неувјерљива, истиче Стојановић, поткрепљујући то аргументима одбране генерала Младића.

“Образложење које сам чуо било је несувисло. Не могу да га прихватим, почевши од 12 . јула, да је донијет геноцидни план за Сребреницу. Када знам шта се све крије иза тог њиховог закључка. Када знам када кажу у образложењу да генерал Младић није био у времену Сребреници на простору Републике Српске, већ у Београду, али је имао телефонску везу са Главним штабом и знао шта се дешава. Одлично знамо сви да не постоји ниједан пресретнути разговор који говори о свему томе и кажу ништа то не вриједи”, појашњава Стојановић.

- Предсједавајућа Жалбеног вијећа судија Нијамбе једина је имала довољно професионалне снаге да се супротстави оваквом ставу и заузме другачије мишљење – наводи адвокат Стојановић 

“Судија Нијамбе је интересантна зато што је већ поступала у предмету против генерала Толимира и ту је, такође, имала издвојено мишљење. Као један искусан професионалац, човјек који зна свој посао, и која је дубоко инволвирана у цијели предмет, она је и у овом предмету изузела своје мишљење у 10 до 11 тачака оптужнице, сматрајући да осуђујућа пресуда није адекватна и да то није добра квалификација”, истиче Стојановић. 

Из оваквог судског процеса могу се извући поуке, додаје Стојановић: 

“Живот иде даље. Нама који се бавимо овим послом ово постаје наук, инструкција, упутство како ћемо даље радити, а генералу Младићу и његовој породици могу рећи улазите у легенду овог народа”, поручио је Стојановић.

Тим одбране генерала Ратка Младића од почетка судског процеса био је ограничен са ресурсима, али је постојала добра воља и Републике Српске и Србије да нам се помогне – закључује адвокат Стојановић у изјави за БН ТВ.