Дјечак преминуо након испијања енергетског пића

Љекри на загребачком Ребру дјечака нису успјели спасити.

Регион 05.06.2021 | 20:21
Дјечак преминуо након испијања енергетског пића

Велике дозе кофеина и таурина из енергетских напитака за дјецу су токсичне.

Доктори на Ребру дјечака су дуго реанимирали, нажалост, узалуд. Само неколико сати након што се забављао с пријатељима, тринаестогодишњак је преминуо.

Родитељи његових пријатеља још су у шоку због ове трагедије која се догодила прије десетак дана. Дјечак је с пријатељима тог дана био у биоскопу, гдје је наводно попио већу количину енергетског напитка.

Након биоскопа, вратили су се у кварт и пријатељи су се тркали око зграде у којој станују, да би се дјечак у једном тренутку само срушио. Хитна помоћ одвезла га је у болницу, гдје су га безуспјешно покушавали спасити. Ултразвук срца показао је миокардиопатију, оштећење срчаног мишића. Опасно и у малим дозама Љекари не могу говорити о случају несрећног дјечака којег су безуспјешно настојали спасити, пише Вечерњи лист.

– Уопште говорећи, осим шећера који није добар, за дјецу проблематични састојци енергетских напитака, који би могли узроковати токсичност, јесу кофеин, таурин и Л-карнитин. Превелике дозе тих састојака могу изазвати нежељене нуспојаве, односно могу бити токсичне за млади организам – каже др Филип Рубић, педијатар с ужом специјализацијом из интензивне медицине с Одјељења за педијатријску интензивну медицину КБЦ Загреб, позивајући се на истраживање објављено у Педиатрицсу.

Стимулирајући састојци енергетских напитака доводе до убрзаног рада срца, а то може имати посљедице на читав организам. Циркулација и достава кисеоника и храњивих твари цијелом организму постаје недостатна и то утиче на друге функције у организму, првенствено на мозак, бубреге и јетру.

– Пулс се може дићи, нпр., с 90 на 120, што је у спорту нормално, али тада ћеш стати и тиме смирити пулс, тијело ће препознати напор и неће га форсирати. Међутим, енергетско пиће је спољни стимуланс који води до повећаног броја откуцаја и, кад се вјештачки постигне тај број откуцаја, тијело се неће моћи смирити. А тај повећани број откуцаја код кардиопатија може бити фаталан – описује др Рубић.

Наиме, човјекова реакција на неки вирус може довести до оштећења срчаног мишића, што не мора имати никакве симптоме и остаје непрепознато.

– До једног тренутка нема никаквих симптома, а дан касније можеш се наћи у интензивној на апаратима и лијековима који одржавају живот. Енергетско пиће може бити окидач за ту ситуацију – говори љекар.

(Вечерњи лист)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Па одавно говорим

05.06.2021 19:40

Пица у продавницама, кафићима, кафанама морају бити контролисана од инспекције. Непрестани и неконтролисани увоз свега и свачега убија нам омладину без метка. У памет се инспектори и затварај ако треба и друкције не може. Опште је расуло и изгледа као да никога и ништа не занима. Само грабеж за паре и профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

05.06.2021 22:10

Џаба инспекција ако није нешто законом забрањено. Енергетска пића нису. На жалост, ми смо преслабо друштво да наши представници кажу НЕ трговинском лобију.

Name

Ево питам

05.06.2021 19:44

Муп РС Станица саобрацајне Полиције Бијељина дали ико контролише ове мотористе сто по цијелу ноћ шпартају градом са преправљеним ауспухом. Стварају несносну буку и силе се по граду. Гдје сте ви саобраћајци има ли вас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе

05.06.2021 20:46

Чуј и Бијељина је град.

Name

Драго

05.06.2021 21:27

Овде свака будала писе ста хоце.

Name

Миле

05.06.2021 21:01

Шта ради саобраћајна полиција у Бијељини?Навече у насељу Интергај је лудница нико не реагује.Тркају се,возе пун гас,шкрипа гума....Хаос

ОДГОВОРИТЕ
Name

доц. холидеј

05.06.2021 22:49

Кафа је такодје отров .

ОДГОВОРИТЕ