На потезу нова градска власт: Стоп изградњи мХЕ!

Неформална група грађана “Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци” предала је грађанску иницијативу Скупштини града Источно Сарајево да се заустави градња малих хидроелектрана.

Република Српска 05.06.2021 | 11:28
На потезу нова градска власт: Стоп изградњи мХЕ!

Грађанском иницијативом, коју је својим потписом подржало преко 2000 грађана са територије града Источно Сарајево, се захтијева да се заустави изградња мХЕ Самар и мХЕ Слапи на Касиндолској ријеци, покретање процедуре о заштити Касиндолске ријеке у складу са Просторним планом Републике Српске до 2025. као и обезбјеђивање законитог пословања мХЕ Подивич, те брисање из просторног плана Републике Српске мХЕ на Касиндолској ријеци.

Три мХЕ, мХЕ Подивич, мХЕ Самар и мХЕ Слапи, уопште нису предвиђене просторним планом града Источно Сарајево односно оне су у просторном плану за Републику Српску предвиђене само на територији општине Трново, али не и на територији општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, на којима је такође планирана њихова градња, што је и довело до реакције и побуне грађана.

“Очекујемо да ће Скупштина града Источног Сарајева усвојити грађанску иницијативу те да ће заштити интересе грађана и зауставити изградњу мХЕ на Касиндолској ријеци. Позивамо представнике новоизабране власти на нивоу локалне самоуправе да подузму конкретне мјере како би се овај проблем ријешио.

На овај начин смо показали да је интерес свих грађана града Источно Сарајево забрана мХЕ на Касиндолској ријеци те сада очекујемо и да одборници Скупштине града заштите интересе грађана “, наводи Сара Тушевљак, представница неформалне групе грађана Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци.

‘’Скупштина Града Источно Сарајево овом иницијативом добила је сјајан основ да заштити оно што Комисија за концесије узима здраво за готово масовно издајући концесије за иградњу мХЕ на ријекама широм Републике Српске.

Грађанска иницијатива само је једно од средстава правне борбе које неформална група користи у поступку обустављања изградње мХЕ на Касиндолској ријеци. У случају неусвајања ГИ имамо могућност Жалбе Врховном суду РС, али свакако се надамо да ту опцију нећемо користити, те да ће одборници заштити јавни умјесто приватног интереса.’’ истиче Сунчица Ковачевић, чланица неформалне групе грађана Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци.

Подсјећамо, грађани већ неколико мјесеци воде борбу за заустављање изградње три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци. Упркос евидентном лошем стању животне средине на терену, у септембру прошле године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ипак је издало Рјешења којима се обнављају еколошке дозволе за мале хидроелектране ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’’. 

Интерес СВИХ грађана испред интереса појединаца, саопштено је из неформалне групе грађана Сроп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеси.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Е овако

05.06.2021 11:53

Како сте гласали тако ће и да вам одговоре,не издају концесије марсовци већ влада и снсд,тј.Милорад Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

05.06.2021 11:55

Декларација о заштити ријека Српске усвојена у НСРС 17 фебруара ове године на иницијативу Зелених Српске и ПДП има законску снагу. Наиме, у њој се ставља мораториј на изградњу МХЕ и инсистира на ревизији свих концесионих дозвола за период 2005-2020 година. Тако ће и бити, без обзира што појединци покушавају да лове у мутном и што неки у влади покушавају перфидно да изиграју одлуку НСРС. Ових дана ће ти добити јасан одговор од предлагача Декларације и са терена од активиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рибар

05.06.2021 12:45

Рибар, дођу у Лопаре, видећеш да су ријеку довели у градски водовод, преко љета ријека пресуши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.06.2021 15:58

Браво

ОДГОВОРИТЕ