Политичари систем прилагодили себи: Нестају милијарде КМ

Усвајање измијењеног Закона о јавним набавкама у БиХ један је од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије за добијање кандидатског статуса БиХ. Међутим, измијењени Закон, који је у фебруару предложио Савјет министара БиХ, никако да прође парламентарну процедуру.

Босна и Херцеговина 03.06.2021 | 19:41
Политичари систем прилагодили себи: Нестају милијарде КМ

Из невладиног сектора поручују да политичким елитама одговара постојећи систем јавних набавки, јер су га прилагодили себи црпећи значајне ресурсе.

У БиХ је на снази Закон о јавним набавкама из 2014. године, који није усклађен са законодавством ЕУ. Постојећи систем производи огромну корупцију у БиХ, јер се преговарачки поступци проводе без јавног оглашавања – годинама упозорава невладин сектор:

„То је најнетранспарентији поступак. Он у суштини у значајнијој мјери учествује у укупним средствима која се проводе, а то је око 4 и по милијарде КМ годишње“, каже Рајко Кецман из Удружење грађана „Тендер“ из Бањалуке.

„На јавне набавке код нас се троши нешто близу 10 одсто БДП. То је заиста велики износ, а колики су износи, то се никада не може у потпуности знати, то је оно што је сакривено од јавности, од истражних органа“, појашњава Дамјан Ожеговић из Транспаренси интернешенела БиХ.

На упит БН ТВ колико се годишње троши и изгуби на јавне набавке, из Агенције писмено одговарају:

“Према неким међународним истраживањима, однос у процентима је: активна корупција 18 %, а пасивна корупција 82 %. Свако мјерење корупције има своје мане јер за већину случајева се никада уопште ни не сазна, јер не буде пријављена, и зато је и зову злочин без жртве.

Удружење грађана “Тендер” помињао је износ од 800 милиона КМ који се наводно изгубе у јавним набавкама у БиХ годишње (у неким изјавама се наводила и милијарда КМ). Међутим, радило се о процјени, а не озбиљнијој економетријској студији, мада је износ засигурно огроман, можда чак већи од процјене”.

Из „Тендера“ тврде да, иако Агенција за јавне набавке БиХ фризира податке, они су поражавајући:

„Док је био стари Закон 2012. године Агенција је пласирала информацију да је 3 милијарде  560 милиона проведених јавних набавки, од тога да је 56 посто било нетранспарентно у преговарачким поступцима, плус 21 одсто конкурентнских захтјева који у то вријеме нису транспарентни, што значи да се у БиХ 77 одсто средстава реализује нетранспарентно у јавним набавкама.

То је апсолутно свјетски рекорд, јер ни једна земља која има Закон о јавним набавкама није достигла такав степен пљачке јавних средстава легално“, напомиње Кецман.

А за ту пљачку предвиђене су минималне санкције:

„Казне су од 1.500 до 15.000 КМ за уговорни орган, од 300 до 3.000 КМ за одговорно лице у уговорном органу. Оно што карактерише наш систем јавних набавки у БиХ није само спрега уговорних страна, већ и спрега понуђача међусобно“, каже Ожеговић из Транспаренсија. 

Зато разне махинације у јавним набавкама нису изостале ни у вријеме пандемије вируса корона:

„Ми смо имали заиста крупне афере. Видјели смо у Федерацији је чак премијер оптужен, овдје у Републици Српској смо имали неких афера набавки заштитине опреме, медицинске опреме, аферу покретну болницу. Ради се о десетинама, чак стотинама хиљада КМ за које питање да ли ћемо имати судски епилог на крају“, подсјећа Ожеговић. 

Да је БиХ далеко од европских прописа, из „Тендера“ наводе примјер:  

„Тамо је Европски суд правде донио пресуду у корист Европске комисије против Њемачке, кад се градио један насип код Бремена, да не може радити локална оператива самоиницијативно него да се мора јавно огласити за све земље ЕУ“.

Као што у БиХ нема судских епилога, нема ни политичке воље за доношење новог Закона о јавним набавкама, који  предвиђа хармонизацију антикорупционих мјера и објаву планова набавки на једном мјесту.

“Евидентно је да оваква ситуација одговара појединим политичким опцијама. Није свима подједнако лоша ситуација. Има оних који добро пливају у томе. И у томе видим разлоге обарања закона о јавним набавкама”, тврди делегат СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

Предсједавајућем Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакиру Изетбеговићу није јасно како је договор између СНСД-а, ХДЗ-а и СДА прошао  на Представничком дому, а да на Дому народа не прође. 

“Сад видимо да смо ми све ово радили без икакве потребе, закон није прошао, измјене и допуне иду на усаглашавање”, каже посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мира Пекић.

Посланик Наше странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирјана Маринковић – Лепић истиче: „Ми треба да зауставимо афере у јавним набавкама, треба да побољшамо Закон, предложила сам Иницијативу да се формира централни набавни орган због уштеда од 30-45 милиона годишње, да се заустави корупција“.

„Намјера је да држи статус кво, само да потврди стање какво је и да омогући тајну пљачку јавних средстава у корист појединаца и политичких партија које су на власти у односу на јавни интерес“, тврди Кецман из Удружења „Тендер“.

Све док политичке елите буду доносиле прописе које прилагођавају себи, систем јавних набавки биће подложан злоупотребама, а све на штету грађана и европског пута БиХ – поручује невладин сектор.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Доста висе

03.06.2021 18:14

Корупције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

03.06.2021 19:16

Да су прилагодили себи. А како треба да је, демократија, прилагодјена градјанима? Па тако је деценијама на истоку, све саме диктатуре. Прва демократија истоцно је Јапан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократија

04.06.2021 08:21

Не постоји, то је фарса коју су капиталисти вјесто прилагодили својим лицним интересима.

Name

Скептик

03.06.2021 19:55

Овај криминал, једино народ мозе зауставити, једном заувијек. Инаце нам нема спаса, док це владајуца секта задовољно трљати дланове док ми нестајемо и тонемо у бездан. На нама је одлука, размислимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма какав

04.06.2021 06:45

Народ, па ви сте иста она "багра", како ти њих називас, која друго негдје, у другим земљама, бори се против истих таквих као ови наси, за своја права, за правду, за демократију, и багри треба само јарам јос висе стегнути. Треба отпоцети производњу јармова.

Name

Зар нису то

03.06.2021 20:45

Они, патриоте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ Д.

03.06.2021 21:26

НИЈЕ ДОСТА, ЈОШ СЕ НИСАМ НАМИРИО, НАРОД СТОЈИ ИЗА МЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоца

03.06.2021 21:49

Синиса Гољанин ,позабавите се мојим директором!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кпд

04.06.2021 06:06

Синса це отици на висегодисњу робију,јос када крене да прица о свему сто зна!!

Name

Потпуно умрезен

04.06.2021 08:56

Сав криминал и корупцуја помоцу непотизма.Тако су огромна вецина градјана добили труо политицки систем против њихових интереса а они бас какав им одговара.

ОДГОВОРИТЕ