"Балканци су нам донијели корону; "Није тачно"

Немачки министар здравља Јенс Шпан тврди да су посете родбини на Балкан и у Турску прошлог лета иницирала други талас короне у Немачкој.

Свијет 03.06.2021 | 17:04
"Балканци су нам донијели корону; "Није тачно"

Лист Велт је детаљно анализирао бројке и оповргао Шпанов закључак. "Извукли смо поуке из прошлог лета", рекао је недавно немачки министар здравља Јенс Шпан за таблоид Билд.

Према његовим речима, било је периода када је "око 50 одсто" нових зараза короном у Немачкој заправо увезено - и ту је Шпан посебно поменуо одлазак људи који живе и раде у Немачкој, а имају фамилије на Балкану и у Турској.

Те заразе су, како је рекао, допринеле избијању великог другог таласа короне у Немачкој. Изјава је наишла на осуде. У турској заједници у Немачкој кажу да је у питању стигматизација читавих група грађана. "Скандал је што један немачки министар отворено ставља Балкан на стуб срама и тиме понижава људе мигрантских корена", рекао је за Билд албански премијер Еди Рама.

Талас је почео тек на јесен

У Шпановом Министарству здравља су остали при своме. На упит дневног листа Велт, кажу да се министрова изјава темељи на два извештаја Института "Роберт Кох". У једном, објављеном крајем августа, анализирано је где су се заражавали људи у четири ударне летње седмице између 27. јула и 23. августа прошле године. Лист Велт је сада детаљно анализирао те бројке.

Збиља је тих недеља било укупно 10.387 зараза у иностранству - више од половине њих на Косову, Хрватској и у Турској. Међу десет првих земаља су, осим Шпаније и Турске, све остале балканске. Како пише лист, не рачунајући Шпанију и Хрватску, у остале земље Немци не иду масовно на одмор, па се може претпоставити да су у питању људи који живе у Немачкој, а потичу из Србије и комшијских земаља. Но новинари Велта ипак називају Шпанову изјаву "бајком" јер је, како пишу, експоненцијални раст броја зараза, то јест други талас короне у Немачкој, почео знатно касније - почетком октобра.

"Не верујем да су повратници из иностранства масовно допринели пандемијском збивању", рекао је за Велт Мартин Штирмер, вирусолог са Универзитета у Франкфурту.

Боље да гледају своје двориште

Према датотеци Универзитета "Џон Хопкинс", у јулу и августу је у Немачкој укупно било 50.000 регистрованих зараза - занемарљиво у поређењу са децембром, кад је забележено 700.000 нових зараза. У међувремену је у септембру удео заражених у иностранству знатно опао.

"Одлучујуће је што се не може успоставити веза између лета и почетка експоненцијалног раста на јесен", пише Велт.

Новинари као неоснован одбацују страх Јенса Шпана да би и ове године посета породицама на Балкану могла да погорша епидемиолошко стање у Немачкој

"Инциденција у Турској и на Балкану је у последње време драстично опала, баш као и у Немачкој. У Србији, БиХ и на Косову је чак мања него овде, а у Хрватској и Турској незнатно већа. Србија уз то спада у европске државе које најбрже вакцинишу."

"Ако немачка Савезна влада боље погледа ове бројке, морала би мање да се пита како да се постави према времену летњих путовања, а више како да спречи поновни раст бројки у сопственој земљи као што се десило прошлог октобра", закључује Велт.

(ДW)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

и ви би трабало бит људи

03.06.2021 16:39

Срам вас било, а ста друго од вас оцекиват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

03.06.2021 16:40

Па скоро 50.000 њемаца је ходало по Малдивима,Сејселима и Бора Бора.Него најлаксе свалити кривицу на друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

03.06.2021 17:21

Ма каните се висе нас , идите ко 45

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

03.06.2021 18:09

Њемсцка багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

04.06.2021 10:47

Гос'н министре, а да није било мало обрнуто, мм?! Свима је корона дошла с истока, само нама са запада! Тако прича и онај клемпо из Аустрије. Ма, мрш тамо, пашчад погана!

ОДГОВОРИТЕ