Опозиција постигла договор: Нетањаху без новог мандата

- Израелска опозиција званично је обавијестила предсједника државе Реувена Ривлина да је постигла договор о формирању нове владе, чиме је корак ближе преузимању премијерске функције од Бењамина Нетањахуа.

Свијет 03.06.2021 | 07:35
Опозиција постигла договор: Нетањаху без новог мандата

Око 35 минута прије истека рока у поноћ, центриста Јаир Лапид послао је електронском поштом поруку Ривлину: "Имам част да вас обавијестим да сам успио да формирам владу."

Ривлин, који је у том тренутку присуствовао утакмици финала израелског фудбалског купа, честитао је Лапиду путем телефона, саопштено је из његове канцеларије.

Лапидов главни партнер је националиста Нафтали Бенет, који ће први бити премијер у ротацији између њих двојице. Лапид /57/, некадашњи телевизијски водитељ и министар финансија, преузеће ту функцију за око двије године.

Њихова коалициона влада састојаће се од странака мање и средње величине из читавог политичког спектра, укључујући први пут и партију која представља 21 одсто арапског становништва у Израелу - Уједињену арапску листу.

Ту је и Бенетова странка Јамина, потом странка Плави и бијели коју предводи министар одбране Бени Ганц, љевичарски Мерец и Лабуристичка странка, партија Израел Беитену коју предводи некадашњи министар одбране Авигдор Либерман и десничарска Нова нада на челу са некадашњим министром образовања Гидеоном Саром, који се одвојио од Нетањахуовог Ликуда.

Нова владајућа коалиција имаће минималну већину у парламенту, а очекује се да ће министри положити заклетву за 10 до 12 дана. Нетањахуова страна има времена да покуша да утиче на неке посланике да пређу у њихов табор.

Израелски политички аналитичари очекују да ће Нетањаху предузети све политичке маневре да то постигне, а нарочито да ће искористити незадовољство чланова Јамине због удруживања са арапским и љевичарским посланицима.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јуда

03.06.2021 06:31

Дзаба цовјек рат направи.овако це и код нас бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик ,, так

03.06.2021 07:00

Броји ли и Додик седмице владавине , Сад је ред да и српски НАТАНYАХУ иде са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудно. .

03.06.2021 08:28

..да су се сјетили..