Ево како Европа пандемијске рестрикције укида

Темпо европске кампање за вакцинацију против короне убрзао се док стопе заразе падају.

Свијет 01.06.2021 | 22:27
Ево како Европа пандемијске рестрикције укида

Рестрикције се постепено ублажавају уочи љета и туристичке сезоне, а 27 држава чланица ЕУ жели да до краја јуна уведу дигиталне цертификате о вакцинацији за путовања.

Француска

Од 9. јуна, ноћни полицијски сат, који је тренутно на снази од 21.00 до 06.00, помјера се за два сата касније, у 23.00.

Ресторани, кафићи и барови моћи ће почети пружати услуге купцима у затвореном простору - с капацитетом од 50 одсто и максимално шест особа по столу.

Музеји, кина, спортска игралишта и неесенцијалне трговине, које су поново отворене у мају, моћи ће повећати свој капацитет.

Од 30. јуна, рестрикције и полицијски часу се укидају, према тренутном плану, пише ББЦ.

Њемачка

Мјере се укидају широм Њемачке која је под лоцкдоwном од новембра.

Вањске терасе и ресторани, музеји и концерти на отвореном поново су отворени широм Њемачке, као и базени на отвореном.

Неке регије, попут западне државе Рајна-Пфалз, отварају и затворене ресторане, од 2. јуна, у подручјима у којима је стопа заразе испод 50 нових инфекција на 100.000 становника.

Италија

Унутрашњи простор италијанских ресторана и барова отворени су од 1. јуна за унутрашњу услугу. Спортска игралишта омогућавају гледаоцима до 25 одсто пуног капацитета.

Полицијски час од 23.00 до 05.00 сати биће помакнут на поноћ од 7. јуна и у потпуности укинут 21. јуна.

Три регије већ су постале "бијеле зоне" - категорија најнижег ризика - а очекује се да ће им се придружити још регија 7. и 14. јуна, укључујући градове Рим и Милано, ако се ситуација настави побољшавати.

Једина ограничења која се примјењују у бијелим зонама односе се на физичку дистанцу и ношење маски у затвореним и на крцатим отвореним мјестима.

Грчка

Грчка је 1. јуна лансирала дигитални зелени сертификат за своје грађане који омогућава слободно кретање унутар ЕУ. Сертификат показује да ли је особа вакцинисана, опоравила се од вируса или је недавно имала негативан ПЦР или антигени тест.

Од 15. маја, влада је дозволила било ком туристу да посјети земљу ако је вакцинисан или може показати негативан тест на корона вирус.

Плаже, барови и ресторани су отворени, али полицијски сат између од 00.30 до 05.00 сати још увијек постоји, а маске су обавезне на свим јавним мјестима, у трговинама и услужним радњама.

Шпанија

Влада је саопћила да ће Шпанија омогућити улазак свим вакцинисаним туристима од 7. јуна. Већина путника ипак ће морати имати негативан тест по доласку, осим ако долазе из неке од "сигурних" земаља, попут Аустралије или Новог Зеланда.

Већина трговина, барова, ресторана и музеја је отворена, али сви старији од шест година и даље морају носити маске на већини јавних мјеста.

Белгија

Влада намјерава додатно ублажити рестрикције 9. јуна, под условом да број заражених ковидом на интензивној њези остане испод 500. Поново ће се отворити ресторани и барови, као и кино дворане и позоришта, а максимално ће моћи имати 200 гостију.

Услуге на отвореном настављене су у кафићима и ресторанима у мају, након скоро седам мјесеци закључавања.

Португал

Португал је укинуо већину рестрикција. Отворени су музеји, галерије и продавнице.

Ресторани могу послужити шест особа за столом у затвореном и 10 на отвореном, али се морају затворити у 22.30.

Ноћни клубови и барови остају затворени.

Низоземска

Од 5. јуна музеји, историјске зграде, забавни паркови, паркови природе и зоолошки вртови моћи ће поново отворити своје затворене просторе, уз ограничење броја посјетилаца.

Сва мјеста која послужују храну и пиће могу бити отворени од 06.00 до 22.00, са максимално четири особе за столом.

Влада ће 22. јуна одлучити хоће ли наставити с даљим отварањем 30. јуна, које би требало отворити ноћне клубове, фестивале и концерте.

Шведска

Прошле године Шведска је покушала избјећи увођење рестрикција када су друге државе биле под лоцкдоwном, али сада је она посљедња од скандинавских земаља која је почела ублажавати рестрикције.

Од 1. јуна ублажавју се правила о броју људи који могу присуствовати спортским догађајима, концертима на отвореном, ући у кина и пијаце.

Даље рестрикције очекује се од 1. јула, када ће се укинути рестрикције за приватна окупљања и догађаје.

(ФЕНА)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Перо мали

01.06.2021 21:00

Имал нас игдје на видику некасмо и задњи..Насим владарима је зао сто корона јењава јер многису постали милијардери захваљујуц корони.

ОДГОВОРИТЕ