Ограничен излазак из земље грађанима Бјелорусије

Белорусија је својим грађанима ограничила могуц́ности да земљу напусте копном.

Свијет 01.06.2021 | 20:19
Ограничен излазак из земље грађанима Бјелорусије

Дозвољено је напуштање земље само онима који имају дозволе сталног боравка у страној држави. Опозиција то оценила као "апсолутно кршење закона".

Белоруска гранична служба је данас у поруци на друштвеној мрежи Телеграм навела да само "грађани који поседују документ који потврђује њихово овлашц́ење да трајно бораве у страној држави" имају право да напусте Белорусију.

Додаје се да "дозвола за привремени боравак не представља разлог за путовање у иностранство".

Белорусија је увела ограничења за путовања у иностранство у децембру 2020. године, званично због пандемије корона вируса. Напуштање земље копном могуц́е је највише једном у шест месеци.

"Режим Лукашенка озбиљно је ограничио право Белоруса да путују, тврдец́и да одређени разлози нису довољни за напуштање Белорусије", навео је на Твитеру Валериј Ковалевски, саветник за спољне послове лидерке опозиције Светлане Тикхановске.

Ковалески је додао да Устав не предвиђа никакве услове за излазак из земље, оцењујући да то представља "апсолутно кршење закона".

Путовање ваздухом остаје слободно, али су могуц́е дестинације ограничене јер је Европска унија забранила белоруским авионима да прелећу њен ваздушни простор, као реакција на хапшење противника Минска и преусмеравање авиона у којем се налазио.

Неколико десетина Белоруса је протеклих месеци побегло из земље, понекад илегално прелазец́и границу, како би избегли талас репресије од спорних председничких избора одржаних у августу 2020. године.

(Бета)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Овако би и Додик

01.06.2021 18:46

Кад би успио да нас отцијепи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2021 19:38

Милорад је нама ово вец урадио, а није морао да цијепа БиХ. Имамо и пасосе, и сенген, и "слободу" да путујемо а нас пола када оде не врати се никад, а друга половина нема ни двије марке за кафу па не мозе путовати као да су границе зазидане. Бјелоруси зиве боље од нас, ако мало размислите о томе, сто је веома тузна помисао.

Name

Браво

02.06.2021 05:08

Тако и треба!

Name

Ре

02.06.2021 07:20

Слазем се. То му је највеца зеља.

Name

Нас је јос

01.06.2021 21:38

Тито пустио да идемо, девизе да зарадјујемо и доносимо, није нас могао све запослити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

04.06.2021 07:50

Вала не знам ни имају ли куда изаци

ОДГОВОРИТЕ