Палмер потврдио снажну подршку процесу дијалога

Специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак након састанака са косовским званичницима изразио је наду да ће бити напретка у нормализацији односа између Косова и Србије, док је замјеник помоћника америчког државног секретара Метју  Палмер потврдио снажну подршку процесу дијалога, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Србија 01.06.2021 | 13:59
Палмер потврдио снажну подршку процесу дијалога

Лајчак је на заједничкој конференцији за новинаре са Палмером, казао да је главни циљ посете био припрема првог састанка између премијера Косова Албина Куртија и председника Србије Александра Вучића, који ће се одржати ускоро у Бриселу.

Лајчак је састанке са косовским званичницима оцијенио успјешним, те је изразио наду да ће бити напретка у нормализацији односа између Косова и Србије.

“Ова година има потенцијал да буде добра година за односе ЕУ са Западним Балканом. Све је веће интересовање за регион и код руководства ЕУ и код њених држава чланица. Прије неколико дана било је разговора између 27 министара спољних послова. Биће још једном 22. јуна, имаћемо и Самит Западног Балкана и сва ова платформа ће се користити за унапређење европске агенде за регион, укључујући Косово и надам се да ће дијалог између Косова и Србије постати један од добрих примјера за позитиван развој у региону, обиљежавајући напредак у процесу нормализације односа између Косова и Србије“, нагласио је Лајчак.

Палмер, који је и специјални изасланик САД-а за Западни Балкан, казао да не зависи од Сједињених Америчких Држава, нити од Лајчака, каква врста компромиса је неопходна за постизање споразума, већ да то зависи од страна у процесу.

Амерички изасланик је казао да у погледу коначног циља САД и даље верују да ће узајамно признање коначно оставити ово питање прошлости и отворити пут и Србији и Косову ка Европи. Најбољи притисак на обје стране, по њему, јесте њихова жеља и амбиција да напредују на европском путу.

“Сједињене Државе снажно подржавају дијалог између Косова и Србије, а сврха дијалога је пуна нормализација односа. САД-у је циљ узајамно признавање двије земље, нешто што иза себе оставља прошлост и утире пут ка чланству у Европској унији и за Косово и за Србију. Сједињене Државе нису страна у процесу дијалога већ партнер“, нагласио је Палмер.

Истакао и је да је дугорочни циљ САД-а подршка евроатланским интеграцијама за цео регион Западног Балкана, што је визија за будућност и самог региона.

(Анадолија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бошко Мандић

01.06.2021 12:12

Палмеру несрећо, иди кући!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лацо

01.06.2021 13:38

Свака част за коментар! О каквим земљама овај прича?! Србија је једна земља, била и биће!

Name

Таст

01.06.2021 13:45

Немој ти насег зета дират !