Шаровић подсјећа: Ко је хвалио високе представнике?

- Прије 20 година када је тадашњи предсједник Републике Српске Никола Поплашен смијењен од стране високог представника Карлоса Вестендорпа, Додик је јавно рекао да је Вестендорп донио - добру одлуку! – истакао је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке. 

Република Српска 31.05.2021 | 12:50
Шаровић подсјећа: Ко је хвалио високе представнике?

„Тада је, у изјави датој 13. марта 1999. године, срећан због тога што га је ОХР спасио, односно оставио у фотељи предсједника Владе Републике Српске, изјавио да високи представник има право да посеже за таквим одлукама, дословно изјавивши да је високи представник изнад устава ентитета“, подсјетио је Шаровић.  

Он истиче да у изјаву Милорада Додика да наводно неће прихватити именовање Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, нити било какве његове ингеренције, нажалост не вјерује, као ни у његову принципијалност коју никада није ни имао. 

„Додик се увијек поводио личним а не општим интересима“, наглашава предсједник СДС-а. 

Шаровић је казао да је Народна скупштина Републике Српске подржала Поплашена и гласала против смјене, али је одлука игнорисана и захваљујући управо тадашњем високом представнику Додик је остао предсједник Владе до јанура 2001. године.

„Његов СНСД приликом гласања био је уздржан и није подржао већину у НСРС да се ван снаге стави одлука високог представника о смијени тадашњег предсједника Републике Српске“, истакао је Шаровић и додао:

„Позната је Додикова улога и у наредним годинама и упорно подилажење међународној заједници. Ешдаунов мандат на примјер,  оцјењивао је као период у коме је „остварено доста помака“, а сви знамо и како је и уз помоћ кога опет дошао на власт“, закључио је Шаровић.

Иначе, Шаровић је у то вријеме био потпредсједник предсјендика Републике Српске и свједок свих тих дешавања.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мисо

31.05.2021 11:23

Саровиц је јако стерилна политицка лицност. Због таквих људи и напустају СДС. Надјите и ви себи једног Драска или Јелену. А Вукана само спомињете кад требате убирати политицке појене да се бринете за њега а инаце га игнорисете. На крају крајева Вукан колико је загризао и Саровица би у затвор послао. цлан СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

31.05.2021 12:46

Треба бити постен. Добар му је СНСД када треба неког свог да убаци у неку институцију.

Name

Јанко

31.05.2021 13:01

Бави се ти својом странком. Шаровић је стабилизовао СДС после избора. Својим ауторитетом држи странку скупа.

Name

За затвор

31.05.2021 13:09

И јест. Стерилна и парализована ПОЛИТИЦКА лицност. Мени као цивилу и градјану такви не требају.

Name

Ре Мисо

31.05.2021 13:49

Апсолутно нисам симпатизер СДС-а, нити њихове политике. Али од секте не постоји горе. Комплетна постава СНСД-а нема нити једну једину лицност која се мозе поредити са Саровицем у било ком смислу. Овај цовјек је образовани господин, у правом смислу те ријеци, и просто ми додје да плацем од смијеха кад упоредим неотесаног примитивца Милорада са њим. Посто си цлан СНСД-а нецу се цудити твом поимању културе изразавања и понасања као нецег сто је стерилно. Док је СДС био на власти, нисам се слагао скоро ни са цим сто су радили, али је неоспорна цињеница да су нам тада институције функционисале, судство је радило свој посао, дрзавни апарат био је неупоредиво мањи, као и јавни дуг. Да, толико је стерилан политицар да нам није упропастио комплетно друство због своје лицне похлепе и глади.

Name

Ре Мисо

31.05.2021 15:17

Послије кочијаша из Бакинаца сви политичари нам изгледају стерилно. Галами ,пријети ,вријеђај и онда си добар политичар. Све је постало радикално и полако политика коју познајемо из ближе прошлости изумире. Умјерени и културни политичари губе на цијени. Слушамо само оне који урлају и вријеђају. Гдје је граница?

Name

Гаврило

31.05.2021 12:15

Па зна се све, бурлу битангу довели странци на тенку на власт, а тенком це га одвести у Фоцу, на дузи боравак, које је зло уцинио овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гаврило

31.05.2021 12:20

Е мој Гаврило , много ми те жао ....

Name

За зе Гаврла

31.05.2021 12:45

Ко се маца лати од маца и гине. Које највеци пљацкас властитог народа -БУРЛЕ. Које направио фасистицку странку -БУРЛЕ. Ко истијерује омадину у иностранство -БУРЛЕ. Ко пере украдене паре -БУРЛЕ...

Name

Ој гаврило

31.05.2021 12:52

Гаврило зар ти стварно вјерујес да ће Додик икад отићи у затвор? Брате живот ће ти проћи у надању!

Name

Боки

31.05.2021 12:47

Господине Шаровићу, све је то истина, сведок сам тих догађаја, Богу хвала, долази вријеме да и додиг прође кроз такве ствари. Доста је он друге уништавао, ко другоме јаму копа, сам у њу упада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

31.05.2021 14:15

Али прије 20 година. Ало човјече данас, јуче и прије 20 година. Шта ти поредиш? Болан не био све се мијења (осим тебе - изгледа), ти се баш зачаурио и само о Додику. Он је ово, он је оно, знамо, а шта си ти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

31.05.2021 16:28

Ко је предмет ОХРа и сјеце језика.