И данска тајна служба шпијунирала Ангелу Меркел

- Данска тајна служба помогла је САД у шпијунирању европских политичара, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел, од 2012. до 2014. године, преносе дански медији.

Свијет 31.05.2021 | 07:42
И данска тајна служба шпијунирала Ангелу Меркел

Обавјештајно-одбрамбена служба /ФЕ/ сарађивала је са Америчком агенцијом за националну безбједност /НСА/ на прикупљању информација, наводи се у извјештају данског државног радија ДР /Данмаркс Радио/.

Обавјештајни подаци прикупљени су о другим званичницима из Њамачке, Француске, Шведске и Норвешке, наводи се у извјештају.

Слични наводи појавили су се 2013. године.

Затим, тајне које је објавио амерички узбуњивач Едвард Сноуден садржавале су и то да је НСА прислушкивала телефон немачке канцеларке.

Када су изнијети ти наводи, Бијела кућа није директно демантовала, али је рекла да телефон госпође Меркел у то вријеме није прислушкиван и неће бити у будућности.

У новом извјештају који је подијељен са неколико европских новинских агенција, НСА је наводно приступила текстуалним порукама и телефонским разговорима бројних истакнутих појединаца прислушкивањем данских интернет каблова у сарадњи са ФЕ.

Ова операција, за коју се у извјештају наводи да је имала кодно име "Операција Дунхамер", омогућила је НСА да прибави податке користећи телефонске бројеве политичара као параметре претраге, наводи Радио.

Извјештај прати истрагу емитера која укључује интервјуе са девет извора, за које се наводи да су сви имали приступ повјерљивим информацијама које посједује ФЕ.

Заједно са Ангелом Меркел, наводно су на мети били и тадашњи њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер и опозициони лидер у то вријеме Пер Штајнбрук.

Дански министар одбране Трине Брамсен, која је наводно раније била обавијештена о шпијунажи, рекла је за ДР да је "систематско прислушкивање блиских савезника неприхватљиво".

Ни ФЕ ни НСА још нису коментарисали најновије извјештаје. 

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

31.05.2021 05:53

Кажу да по Њемачкој крстари још и 40 британских обавјештајаца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

31.05.2021 07:40

Па наравно, Додик није хтио да их побије кад су откривени код нас већ их је тајно протјерао.

Name

јанко

31.05.2021 06:00

Потписи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.05.2021 08:47

И људи још вјерују лажима које долазе из УСА , ???

ОДГОВОРИТЕ