Скандалозан поступак Младих социјалдемократа

– Јучерашња организација догађаја за дјецу од стране МСД, који представљају омладински погон СНСД, скандалозан је и недопустив. Користити дјецу за личну и партијску промоцију је неприхватљиво, а ако је ово био један од покушаја да се “приђе народу”, онда бих то окарактерисао као веома лош покушај – сматра Кузмановић.

Република Српска 30.05.2021 | 08:41
Скандалозан поступак Младих социјалдемократа

Најновији случај из Драгочаја, насеља на периферији Бањалуке, гдје су Млади социјалдемократи (МСД) организовали догађај за дјецу у дворишту тамошње основне школе, покренуо је расправу на друштвеним мрежама о томе да ли је у овом случају ријеч о злоупотреби малишана и ко је одговоран за то политичке партије или родитељи.

Није ово први случај у којем нека политичка странка организује неки догађај за малишане. У томе не би било ништа спорно да се на том догађају не промовише властита странка, било она из власти или опозиције.

Борба за нове чланове

Од дијељења пакетића, преко креативних радионица, па до организовања забава за малишане, све уз лого политичких странака, слика је коју је јавност често имала прилику да види у градовима и општинама широм Републике Српске.

Вријеме празника или изборних кампања је посебно идеално вријеме да политичке партије под маском подјеле поклона преко дјеце уберу који политички поен, разговарају с родитељима и покупе симпатије можда будућих чланова.

Није ријеткост ни да народне посланике, одборнике, шефове странака или (градо)начелнике виђамо у неформалном дружењу с дјецом, а те фотографије се потом пласирају на друштвеним мрежама тих политичара.

Медији

Исто тако, често можемо видјети страначке функционере који посјећују домове, вртиће, болнице и дјеци дијеле поклоне, а потом све то пласирају у медије и на друштвене мреже.

И док би тако нешто у западњим земљама било кажњиво, код нас злоупотреба дјеце, као и многе друге ствари, постаје готово прихватљиво у друштву.

Из институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске раније су већ упозоравали да дјеци није мјесто на страначким страницама, друштвеним мрежама, фотографијама с политичарима, билбордима, трибинама или постерима, нити да догађаји који се организују за малишане требају носити обиљежја странака. Њихови апели, међутим, до сада нису уродили плодом.

Није забрањено да странке организују дјеци својих чланова прославу, радионицу или додјелу пакетића, али онда треба јасно ставити до знања о чему је ријеч.

Не бирају средства

Политички аналитичар Дарко Кузмановић каже да годину и по дана прије општих избора 2022, који ће за све на неки начин представљати ситуацију “бити или не бити”, можемо рећи да је изборна кампања увелико почела.

Средства се, каже он, већ сада не бирају и можемо само замислити како ће само изгледати наредно политичко љето.

Међутим, у свему томе дјеца су, како каже Кузмановић, популација која би требала и морала бити поштеђена и остати изван наше суморне политичке свакодневице – гледано с аспекта људских права и самог закона, али и из моралних разлога.

Према његовим ријечима, дјеца треба да живе дјетињство, а не да различите политичке партије и појединци у циљу стицања директне политичке користи преко њихових леђа остварују своје политичке и друге циљеве.

– Јучерашња организација догађаја за дјецу од стране МСД, који представљају омладински погон СНСД, скандалозан је и недопустив. Користити дјецу за личну и партијску промоцију је неприхватљиво, а ако је ово био један од покушаја да се “приђе народу”, онда бих то окарактерисао као веома лош покушај – сматра Кузмановић.

Индоктринација

Он каже да постоји много других начина за придобијање гласова, а не да се то чини преко дјеце, која уопште нису и не могу бити свјесна да су предмет политика, које уопште не бирају средства да дођу до циља, тј. гласова.

Кузмановић истиче да ово није први пут да се дјеца злоупотребљавају у политичке сврхе, јер су и раније то чиниле неке опозиционе партије.

У социолошком смислу, каже Кузмановић, ради се о класичној индоктринацији дјечије свијести и креирања култа партије и личности од најмлађих дана, а политичке партије у оваквим ситуацијама имају своју рачуницу и врло добро знају шта раде.

Кузмановић истиче да у тој причи нико није чист али дјеца морају да буду на првом мјесту и да живе дјетињство. Додаје да то доводи до закључка да организација дјечијих догађаја под окриљем политичких партија не би смјела да се одвија.

– Међутим, велика је разлика када једна политичка личност посјети школу или се дружи с дјецом у својству функције коју обавља од дружења иза којег стоји политичка партија. Ту треба направити јасну разлику, иако је та граница веома танка и зависи од самог временског интервала, као и од тога, да ли политичар остварује контакт с дјецом као дио институционалног апарата или представник политичке партије којој припада – сматра Кузмановић.

Некажњена пракса

Истиче да је општепозната чињеница да је политичка злоупотреба дјеце оштро забрањена свим међународним конвенцијама о људским правима, па се у свему томе поставља логично питање гдје су и зашто не реагују  све те невладине организације у БиХ, које се очигледно само декларативно боре за заштиту права дјеце.

Кузмановић је мишљења да политичке партије и појединци који своју директну политичку промоцију врше преко леђа најмлађих и најосјетљивијих треба да буду и новчано и у сваком другом смислу  кажњени.

– Међутим, у држави у којој један политичар који дијели дјеци новац у јеку предизборне кампање остаје некажњен, ми се немамо чему надати. Омбудсман за дјецу не реагује, УНИЦЕФ, институције – све је практички заказало и најстравичније у цијелој причи је чињеница да злоупотреба најмлађих у политичке сврхе постаје сасвим нормална и  природна – напомиње Кузмановић.

Наводи да, такође, не треба заборавити да је у свему томе и одговорност родитеља огромна.

Казне

У развијенијим земљама, како истиче Кузмановић, овим питањем  би се позабавили сви, а социјале службе би сигурно у рекордном року закуцале на врата родитеља који би своју дјецу излагали оваквој врсти политикантства.

Кузмановић поручује да би родитељи морали да знају да дјеца не смију да буду предмет политичких поткусуривања и нечијег политичког маркетинга, па би стога и они сами морали да буду прво упозорени, а онда и драконски кажњени.

– Такође, било би добро када би се за саме родитеље могле организовати едукације гдје би они били упозорени колику штету наносе властитој дјеци водећи их на предизборне скупове и вршећи, свјесно или не, притисак на њих у погледу политичке оријентације. Међутим, поставља се питање да ли уопште постоји интерес институција за тако нешто – наводи Кузмановић.

Он наглашава да су поједини модели понашања попут бахатости, неваспитања, осионости, вулгарности (…), захваљујући неколико појединаца на нашој политичкој сцени, постали нормалан, па чак и пожељан модел понашања.

– Политичка злоупотреба дјеце је још опаснија и она се, за добробит цијелог друштва, свим расположивим средствима мора зауставити. Што прије – закључује Кузмановић.

(Српскаинфо)

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

Народ

30.05.2021 07:18

А епидемија и мјере, дистанца, ко це бити позван на одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

30.05.2021 07:37

По нашим школама нису дозвољени нормални часови у трајању од 45 минута, нема великог одмора, нема родитељских састанака, првачићи имају наставу од сат и по времена!!! Ко је ово дозволио??? Шта раде новинари нека зову и не дају мира ономе ко је дозволио ово дешавање!!!

Name

Доктор

30.05.2021 07:39

дрАшко

Name

Милоао

30.05.2021 08:06

Сваки коментар просјецног босанцам се своди на маске и вакцине

Name

Ђуро

30.05.2021 08:11

Тук на утук

Name

Драган

30.05.2021 08:17

У СНСД Бањалука су остали само они сто морају а њих је срамота.Срамота је реци данас у БЛ да си за Додика.То се није могло замислити док се Драско није појавио.А и сами су криви јер толико лопова и криминалаца су скупили око себе да то није нормално.

Name

Ацо

30.05.2021 09:55

Ма људи сви су исти,Драско у сваком клипу има дјецу,гдје дистанца кад је русио онај паркинг преко пута Кајака...Драско-Миле једно те исто,све је цисти популизам...

Name

Ре: Ацо

30.05.2021 11:41

Нису ни два рођена брата иста иако су од истог оца и мајке. Пусти те режимске форе и фазоне.

Name

Дјецицо моја

30.05.2021 11:43

АКО ВИ ТАКИ МЛАДИ КРЕНЕТЕ ЗА ОКОРЕЛИМ ФАСИСТОМ ДОДИКОМ КАД ПОРАСТЕТЕ ГАЦА НЕЦЕТЕ ИМАТИ А ПРВИ ПОСАО ВАМ ЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ.ЈАДО ЈАДНА ЛАКО ЈЕ ВАС ЗАВЕСТ..

Name

Борис

30.05.2021 11:54

Снсд се претвара у династију. Ако се то деси, дефинитивно ћемо пропасти. Најгори међу нама имају власт без икакве одговорности.

Name

Млади југенд

30.05.2021 15:24

За власт це секта претворити народ у једноумнике и роботе

Name

Добој

30.05.2021 22:29

Похвално је то сто нема маски, дистанце и дјеца су напољу. Није бас тако све црно код насег Рудоње, не претјерујте.

Name

Ре

01.06.2021 07:41

Ово је страшно, ово нема нигдје, можда само у Сјеверној Кореји.

Name

борац

30.05.2021 07:33

Лако је нас произвести у будале знају то политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

30.05.2021 07:34

Створити дјеци и његовим родитељима нормалн живот у РС а не као што је досад било. Како може неко да живи од 520 км?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слунто

30.05.2021 09:08

540,00

Name

Идеално

30.05.2021 09:33

Можда може и некако. Ја немам ни то, мене су шутнули из фирме пред пензију, тако да ето од горег, увијек постоји још горе...

Name

Јаффа

30.05.2021 07:35

А народ забораван, за поклончић све опросте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Тито је

30.05.2021 07:39

И Тито је везао црвене мараме ...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2021 09:08

Тацно.

Name

@И Тито је...

30.05.2021 10:18

Не вриједјај Тита и комунисте. Јесу нам стављали капе и мараме и производили су нас у пионире, али су нам заузврат градили сколе, стадионе, паркове, фабрике, путеве, пруге, друствене станове... до сутра могу набрајати. Ако се зиви у свијету гдје је индоктринација неизбјезна, бар имај мало свијести о томе ста добијас заузврат. Мозда социјализам није био најздравије друствено уредјење, али у њему су људи (не појединацно, вец колективно) добијали много тога од система. Данас такав реципроцитет не постоји, и само будала то не види.

Name

Ре обојици

30.05.2021 10:24

Али су дјеца и имала бесплатно сколовање, нису била гладна, исла су на заједницка зимовања и љетовања бесплатно... хоцете даље?

Name

Тито је бог

30.05.2021 14:07

За вријеме Тита се није смјело красти, тито И синови нису били тајкуни, тито није понио у гроб ниста. А кад слусам како прица Тито а како Додик онда ми не треба боље поредјење.

Name

Злаја

30.05.2021 07:43

На крају своје каријере ,,,кад је већ био при крају каријере ,пропадања његове империје ,водја нациста је користио дјецу у одбрани његове болесне идеологије. Нека ме неко исправи ако гријешим ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2021 09:08

У праву си.

Name

Боно

30.05.2021 07:44

,,Паметни''родитељи ,дјеца немају појма ни о крадји,наркоманији ,елитној проституцији ...кловн је ту да замаскира њихова дјеција задужења,највећа на свијету!Гадљиви су да то висе не може ни зељезни зелудац ствари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2021 09:09

Стварно гадљиви, фуј

Name

458

30.05.2021 07:52

Старији од 14 година неце ни да цују за снсд па се окренули ка клинцима ... хахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста

30.05.2021 08:03

Ново. Сви то раде без изузетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који народ

30.05.2021 08:07

Доказ да је од народа остала једино свијест ,,подгузних мува,, и да ће и дјецу жртвовати јер они морају побјећи да зараде...а остало је Рудоњина брига и папака који воле његов смрад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

30.05.2021 09:39

Е то је права ствар, који народ. Требамо се добро запитати ко смо и шта смо. Ја имам мишљење да од нас и нема горих...

Name

Коwалски

30.05.2021 08:08

Шта нас брига, ђеца немају право гласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

30.05.2021 08:27

Па шта друго би се могло очекивати у рупи свијета имена Драгочај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

30.05.2021 09:37

Ста ти знас ста је Драгоцај,Бања Лука итд врати се у Гламоц

Name

Нико

30.05.2021 12:16

Боље се зиви у Драгоцају него у граду, зато пустите дјецу да узивају у својим радостима..сто не занци да це родитељи гласати за оне који организују ово!

Name

18

30.05.2021 08:28

Све одгòворе треба дати директор сколе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.05.2021 08:31

Готови су висе нас је

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.05.2021 08:52

Та оганизација малоумних, залудјених ликова дјелом Милорада Бурле, ниста друго ни паметније ни не мозе урадити. Углавном су то дјеца високих функционера СНСД и ликови кои имају оглавину на глави, полтрони и послусници кои цекају да једног дана профитирају због политике коју су водили, цекају да се увале негде добију посао, бенефит, и слицно, пате да буду код Великог Баје, диве се његовим катастрофалним, коцијаским понасањем и идејама. Залосно је бити глуп и ици за тудјом памеци због лицних интереса, размисљати како неко други хоце и не имати свој став и карактер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фазонко

30.05.2021 09:17

А кад се градоначелник слика, то није исто? Или његове слике настају из љубави а ово је промоција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско је поднијети

30.05.2021 09:20

ту константну предизборну атмосферу. Јадан народ, јадни људи који не припадају ниједној партији, оволика бахатост је висе дегутантна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

30.05.2021 09:34

Циме се ови јадници бједници неце слузити само да задрзе власт и дјецу мјесате у васе прљаве послове питам се докле народе сутити овим јадима пропалицама овима само свето столица паре кредити ммф свалерке аута путовања докле висе трпити ово зло докле цекати боље млади заврсе сколе и одлазе у еу јер се сда снсд и хдз запосљавају своје полуписмене људе пензионере узимају као да це у гров да носе све сто покраду докле јаг висе требају наса дјеца да зиве наса унуцад а не они докле цемо тпит тројку бакир додик цовиц јесмо ли сљепи око оцију ста треба да буде да се ови смак у да зивимо као људи а не као зивотиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајна

30.05.2021 10:04

Ма ста реци о црвеној секти и дјецу би газили игазе за своје дупе мајмуни неписмени.Прави и цастан цовјек своје дјете цува и зреба да цува као кап воде на длану а не пустити их на улице као црвени сектаси.Питајте неморални родитељи и видите имају ли дјеца додикова и унуци на улици као фукаре као васа не он је збринуо своје а ви допустили неморални људи да се спрдају са васо дјецом , Фуј родитеља и силе неписмене дно дна сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

30.05.2021 10:06

А какве везе има ко је организовао,битно је да су дјеца узивала.Ста сад,као они су самим доласком на овај скуп дали глас Снсд-у на следецим изборима.Прицате глупости,не правите драму без потребе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емина2

30.05.2021 10:07

ненају дјеца везе с овим. Само корумпирани родитељи или инат. Нецији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НКОРЕА

30.05.2021 10:38

Оваквог испирања мозгова нема ни у Сјеверној Кореји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горчин

30.05.2021 10:41

Бања Лука је већ одавно престала да буде град и постала етно село, нека врста српског дизниленда. У свим сферама живота се на силу утрпава префикс "српског". Исто важи и за остале градове у БиХ са тамо доминантним етнијама. Нимало ме не чуди да је тај процес стигао и до образовног система, све до обданишта. Након људског и материјалног страдања у рату те сиромаштва послије, долази и задњи чин: стварање неког новог, хибридног културног идентитета. Затворени у три тора, наглашавамо наше различитости и сузбијамо сличности. А управо то нас чини сличнијим него што смо икада били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

30.05.2021 10:49

У том огранку секте, у МСД су углавном дјеца избјеглица запослених у разним будзетским фирмама, гдје се ништа не ради, а има се времена да се младеж васпитава у мафијаском стилу, очит примјер насеље Врнања и Дебељаци, све гола будала и секта снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

30.05.2021 11:41

Браво Реган, тацно 100%.

Name

Боривоје

30.05.2021 10:51

Милораде бог те убио бар пустите дјецу при миру знате ли да ће те одговарати за злоупотребу дјеце. Докле твоји пулени мисле ићи . Знате ли да је то злочин од стране ЗЛОГЛАСНОГ СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

30.05.2021 10:57

Додикова Југенд

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

30.05.2021 11:00

Драга дјецо бјезите од ЦРВЕНЕ СЕКТЕ И наравно УЧИТЕ ШКОЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре само

30.05.2021 11:15

Бадава, црвена секта губи изборе следеце године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професионалац

30.05.2021 11:50

Црвени Кмери,ништа им не може помоћи на путу пропасти !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

30.05.2021 12:00

Бојкот фазонка, због овог поготово. Дозволити себи ово за пар стоја марака... А и форе су му отрцане и беззе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј, еј, ало

30.05.2021 13:27

Не дирај Фазонка Бобана, има он својије мука, ни дјеца му се више не смију!

Name

Арена

30.05.2021 13:11

Директора позвати на одговорност!!!А и родитељи су изгледа обицне будале .Како мозе неко послати своје дијете онима који имају свог сопственог "Бога".Да ми Бог опрости сто му име вриједјам.људи проклети,зељни бомбона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о?

30.05.2021 14:40

О бозе који сте ви скуп будала о цему наклапате идите радите несто паметно а ме тамо некакве теорије завјера будале баце мрвицу а ви сомови се упецали пустите празне прице и вриједјања

Name

Лол?

30.05.2021 19:23

Немас ти појам, Бога не узимај уста...стоко

Name

Дренин

30.05.2021 17:58

Па и ти црвен, нисам знао да је фрка за лову па и у политицке манифестације се петљас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

31.05.2021 06:39

Је ли то Додик-југенд на нашим улицама?

ОДГОВОРИТЕ