Додикова политика није добра за Републику Српску. Опасна је!

Да ли је Доикова политика добра по Републику Српску? Није. Опасна је! Он може једноставно да изолује РС и руководство РС од међународних институција и да он тако укине Републику Српску, Да је доведе до тога да међународна заједница, западни део, при чему Русија им не може помоћи, да се одлуче да смање себи проблем и уведу неке друге механизме одлучивања“, рекао је Јањић.

Република Српска 29.05.2021 | 23:20
Додикова политика није добра за Републику Српску. Опасна је!

БиХ од 1. августа добија новог високог представника. То је Нијемац Кристијан Шмит.

Ову одлуку је донијело Вијеће за имплементацију мира - ПИК без пристанка Русије која тражи одобрење Савјета безбједности УН-а. 

У БиХ након објављивања ове вијести могли смо чути опречне реакције. Док један дио политичара очекује од новог високог представника да окрене БиХ наопачке, други немају превелика очекивања. Уз то, представници власти из Републике Српске су чак донијели став да Шмит није добродошао, односно да је његов избор нелегитиман. 

А шта можемо стварно очекивати од новог високог представника питали смо политичког аналитичара из Београда Душана Јањића.

Он за БУКУ каже да ће одласком садашњег високог представника Валентина Инцка завршити мандат стагнације и кризе међународних институција у БиХ, те отпочети динамичнији период. 

„Прво, Инцко је био 11 година и то је неуобичајено дуг мандат који је протекао овако дуго због блокаде рада међуародног мировног већа и институционалног развлачења од стране Русије. Он није толико остао зато што је хтео да остане или су на то утицали босански политичари. И то треба имати у виду да ми присуствујемо у његовоммандату једној кризи међународне заједнице и међународних институција у Босни и Херцеговини. И то је обележило тај мандат“, рекао је Јањић и додао: 

„Друго, Инцко је у свом мандату лијепо говорио, све уочавао, али није могао да контролише све више нарастајуће етно-национализме и свемоћне тројке Изетбеговић, Додик и Човић. Он је био само посматрач, јер није имао подршку, прије свега Русије, али и неких других“, каже Јањић.


Долазак Шмита, према ријечима нашег саговорника нам говори да је ЕУ заједно са Америком одлучила да преузме ствари у своје руке и да неће да трпи развлачења Русије. 

„Чак и та спремност да се Шмит именује без некаквих посебних консултација унутар Савета безбедности, уважавања примедби Русије говори да су они ставили тачку на то. Све то упућује да ће од почетка мандат Шмита бити обележен тиме да нађе нову улогу ОХР-а који може при томе само да се ослања на ЕУ и САД. И то значи да своју улогу што више прилагоди изворном Дејтону, пре свега анексима о успостављану мира и одговорности за злочине, гдје се Инцко у потпуности повукао. Толерисао је разне изјаве, говорећи и сам да Додик заговара ратне циљеве. Шмит то не би требао да насљеди и Инцко би те ствари морао да ријеши“, каже Јањић.

Он наводи да ће Шмит креирати једну јасну политику у сарадњи са Бриселом, Берлином и Вашингтоном.

„Оно што би требало да буде његов задатак, а што Инцко није радио је разрјешавање одлука уставног суда БиХ и међународних арбитража око избора питања четвртих да буду изабрани. Тако да очекујем да ће бити врло активан на промени Изборног закона и наравно подстицање БиХ да ради на ипуњавању обавеза пренма ЕУ. Да ли он то може? Може. То говори и његова каријера. Ако га поредимо са Инцком он је потпуно друга прича и он је из једне умерено десничарске странке и јако добро зна како управљати са екстрмном десницом и које су опасности од ње. То говорим јер је цијела политичка сцена БиХ отишла у крајње екстремну десницу и то је нешто што се мора зауставити јер од тога до оружаних сукоба је само један корак. Шмитов задатак није лак, али за њега није немогућ“, рекао је Јањић.

Он наводи да је запад ријешио да Русију маргинализује

„Хоће да смањи могућност Русије да прави блокаде. А видјели смо да Русија ако жели може ад производи велике проблеме. Један од тих проблема је та свемоћ и пријетња сецесијом“, рекао је Јањић наводећи да то што Додик не жели да дочека новог Високог представника је његов политички став. 

„Да ли је то добро за Републику Српску? Није! Да ли је Доикова политика добра по Републику Српску? Није. Опасна је! Он може једноставно да изолује РС и руководство РС од међународних институција и да он тако укине РС. Да је доведе до тога да међународна заједница, западни део, при чему Русија им не може помоћи, да се одлуче да смање себи проблем и уведу неке друге механизме одлучивања“, рекао је Јањић.

Како објашњава, не треба бити наиван и вјеровати да је напамет урађено именовање Шмита. 

„Ишло се по предвиђеној динамици и уз велику помоћ Британије. То говори да су у позадини и разговори Бајдена и Путина и рјешавање украјинске кризе. И при томе Русија мора негдје да плати, а платиће на БиХ, односно мораће да престане да се меша у проблеме ове земље и да дигне руке од политичара као што је Додик. И кад пажљиво прочитате тон и садржај руске амбасаде видите да је то то. У међународним круговима ирелевантно је шта прича Додик“, каже Јањић који наводи да Шмит неће ићи на репресију и забране.

„Он ће потезе политичара БиХ учинити јавним и изложити их одговорности и не очекујем бонска овлаштења, али очекујем да ће се покретати питања одговорности за нека питања која покрећу политичари, па чак и пред међународним судовима.“

(Бука)  

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Ипе

29.05.2021 21:39

Ово нови "кадија,Шах,предсједник,краљ,високи представник,Бог и батина. Ми сами себе требамо шамарати кад нам треба "странац" да нам кућу води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2021 06:30

Цемерна је земља у којој пола становниства трази да му се продузи страни протекторат.

Name

Генерал

30.05.2021 07:06

Све дрзаве су нецији протекторати. Ками среце да моземо укинути и забранити бављење политиком домацим мајмунима. Свабо је сигурно постенији од свих насих и да смо нормално бавили би се сами собом и својим проблемима а не комсијиним и др. Сваку прогласит краљем да науци насе отпад како се понаса у цивилизованом свихету.

Name

Домаћин

30.05.2021 07:19

Човјек је сто посто у праву, тако ће за једно одредјено вријеме и бити... Живи били па видјели?

Name

Одговор

30.05.2021 07:23

Није земља јадна, јадни су крезави бирачи који доводе кабадахије на власт. Претпостављам да си ти један од њих. Земља је тисуцљетна љепотица балканска. Зацарана и поносна на своје љепоте, од Саве до мора, од Уне до Дрине, једна и једина, Босна и Херцеговина.

Name

ц

30.05.2021 07:28

Какви су владари неће никад ни отићи ВП. Траже договор са другим народом, а опозицијом не могу нормално да причају. Народ тражи, закон о поријеклу имовине, праведне изборе, владавину права, инвеститоре у нова радна мјеста, итд. Добија кредите и расипничко ванистутицјонално трошење пара. Ми идемо против свих, што Вучић као гарант не подржа Милу, није дилетант. Овим путем правимо ратну грешку, сами против сви, али ова власт нема следбенике, зато што су они који су улагали живот добили 12 КМ, најчешће мјесечно. Власт палате, дворце, љетниковце, државне палате, нема скромности и разумног понашања. Они ће сами добрим дјелом довести РС до пропасти. Нами је спас да се ова власт сама повуче и да одговара народу. Поштени људи би то урадили, све да се прегледа и да имамо нови почетак.

Name

Гаврило

30.05.2021 07:28

Додиг је нај веце зло, које се могло десити овом народу, који је сад понизен, опљацкан и растјеран по свијету.

Name

Ре

30.05.2021 08:00

Додиков задатак од странаца је да доведе до укидања РС, и стварања унитарне државе. Он то мора ради санкција.

Name

р.ре.

30.05.2021 08:42

А јос цемернија у којој пола становниства, мисли да му је нека мацеха боља од родјене маме коју непризнаје (а то јест своју земљу) Зато је потребан медјународни протекторат док цовек схвати да му је родјена мама,боља од мацехе али зато политицари профитирају а обицни људи гладују па изволите.

Name

Рере

30.05.2021 09:24

Појма ти немас,размисли мало.Пола дрзаве се бори за дрзаву Босну а половица би да је унисти.Јадни су и цемерни они који хоце да је унисте и ови сто је бране тразе помоц да је одбрабе.И одбранит це је свијет је уз Босну и нек се то зове како год.

Name

@ р. ре

30.05.2021 10:29

Као сто сви људи нису исти, тако ни све мајке нису добре, нити све мацехе зле. Ево, ја сам Србин, и моја мацеха није Србија него једна дивна Скандинавска земља. Волим је висе од десет Србија и двадесет БиХ, јер ми моју љубав враца стоструко. Не могу да волим дрзаву која мене третира као стоку, а не могу да волим ни своје суградјане који мисле да зивимо у племенском добу, цак ни оне који мисле да припадамо истом племену. Ти слободно воли своју мајку која те злоставља, ја сам пронасао дрзаву која заслузује моју љубав и осјецам се као срецно и вољено усвојено дијете.

Name

Ре Одговор

30.05.2021 13:04

Ста то има лијепо у БиХ? Мозда насе посјецене и девастиране суме? Загадјене ријеке, пресјецене десетинама мини хидроелектрана? Пространи пејзази украсени пластицним кесама и отпадом, а понегдје и минама? Мозда су лијепи њени становници, они који се претварају да су цивилизована и пристојна људска бица али само према онима који имају одговарајуца крвна зрнца? Мозда су нам лијепа дијеца, она сто ударају сколске другове у уционици док друга лијепа дјеца писматрају и снимају? Просто, ова дрзава је препуна љепота, будала не мозе да се не поноси њоме...

Name

Значи

29.05.2021 22:39

Црни данибтек долазе за Републику Српску. Па са овом влашћу није се могло друго ни очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

30.05.2021 09:15

Црно је овдје од 1991 земљаце

Name

Данијела

30.05.2021 03:58

Додик преко Дјиласовог кума,Младјана Дјордјевица, ствара нову осовину у борби против Вуцица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полтрон.с.

30.05.2021 05:12

Додик мозе да унисти Реоублику Српску али немозе њен народ,мародцему за његове злоцине судити кад тад.Додик због велике пљацке коју је урадио најрадјеби све унистио да свједока нема .али има народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фора

30.05.2021 06:13

Овај је познат по томе колико неволи РС и Додика и кад год има прилику негативно се изјасњава има паметнијих људи од њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре фора

30.05.2021 06:37

Додика треба да мрзи сваки постени Србин.

Name

Ре

30.05.2021 06:51

Паметан је он човек, само прича онако како му траже наручиоци анализе. Када прича за РТРС прича је другачија. Све то он добро наплати. Само је превише таквих "независних" аналитичара.

Name

За Фору

30.05.2021 07:03

Без аргумената лупаш! Наведи бар један примјер шта је Додик урадио добро за РС? Довео је у ћорсокак, окренуо против свих и на видику је самоуништење исте!

Name

чегртуша

30.05.2021 07:21

Имаш ли неки аргумент?

Name

Ре Фора

30.05.2021 09:05

Ето ти га воли,подрзавај му расељавања и пљацке. Подрзавај му 60 фирми. Остани и вири му из дупета и вици УРААА.

Name

Додик

30.05.2021 07:33

Је кретен а још већи ови што га прате као да су сви испратог мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Високи представник

30.05.2021 07:36

Мозе ли мени неко реци, засто у свим послератним договорима у бивсој ЈУ на свин нивоима главни представници су американци, нијемци (германи) , енглези.... скоро сви из земаља цланица НАТО или нама непријатељске земље? Засто кљуцну улогу у преговорима нема ни један Рус, Кинез, Кореанац,Спанац, Грк, Цyпранин или било које нама пријатељске земље или земље која има слицне проблеме насим односно земље која је нама наклоњени која не ради по диктату "запада"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре високи представник

30.05.2021 10:32

Теско је објаснити човјеку твог менталног склопа засто није Рус, Кинез или Грк.. ово 30 година су се те земље ставиле на страну Срба, не што не знају да су чињени злочини, јер то они занемарују, него, да би били птотивтежа Америци, да им парирају.. а што је српска политика погрешна, то њих не занима. Јер Србија је само продужена рука тих противника Америке и то је разлог подршке. И нихе тешко закључити ко ће, када буде непотребан, сносити посљедице због тога!

Name

дјуро

30.05.2021 07:41

Народ оцекује да неко други смијени ову власт и постави другу а то би било контра продуктивно и безакоње би се продузило у недоглед!! Поента је циљ да свијест народа сазри и да сам свргне криминалну власт тј. да народ схвати ста је демократија и да сам кроји своју судбину!!!А не када су избори остане куци а након избора 4 године негодује!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2021 07:41

Управу је господин али је до народа њему све одговара сто му власт понуди а после кад продју избори побједе једни те исти онда ста це народ после ново руковоство се трази да нам омладина не одлази у тудји свијет да се фабрике отварају да раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

30.05.2021 07:48

Република српска мозе се спасит уколико људи у рс виде колико је овај болесник покрао свој народ и довео га до најомразенијег народа у свијету осим можда руса. Срби у рс морају под хитно смјенити ову опасну власт да би постали увазен народ и да би сацували своју рс инаце оде све у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод!!

30.05.2021 07:53

Коме више није јасно...па довели су га Амери да реализује њихове планове и спријечи експанзију и Русије и Кине...Вучић и Рудоња су тешки преко 13 милијарди и као такви раде шта пожеле на овом подручју...њихова бахатост,сујета и насилништво је плод њиховог мафијашима којег свим силама и могућим средствима настоје очувати....а отићи ће када им нареде они који су их довели,а у случају Рудоње ,зна се ко су ти.....јер он је тај који на Балкан неда ширење руског утјецаја....то му је задатак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.05.2021 08:39

Додикова политика не ваља за народ, народ је гладан а он краде дрзаву и ресурсе дрзавне пљацка. Националном политиком хуска нас са свима и скупља јефтине поене,гласове за своју сектаску странку СНСД. Највеци манипулатор сто је Српски народ имао,он је и Вуцица слудио пљувао по њему прицао гадости мислим да је крајње врјеме да Србија прогледа и склони ово лоповско дјубре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

30.05.2021 08:44

Јањиц казе да Русија прави блокаде. Наравно да прави блокаде стварању унитарне Муслиманије и интересима бивсих (а богами и садасњих) колонијалних сила и нациста. Јањиц у осталом прица оно ста призељкује а не оно ста би требало да се у Босни како би се ситуација трајно стабилизовала. Дакле по Јањицу Русија прави блокаде , Додик је опасан за опстанак РС а Схмит је ОК (да ли је слуцајност да Схмит долази из зеље која је уцинила бројне злоцине на Балкану и омогуцила геноцид преко домацих квислинга који акције њемацке владе подрзавају како некад тако и дан данас?) У овако несто могу подрзавати или приглупи људи или домаци издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.05.2021 09:12

100% тачно. Доле Дудук лопов, лажов, издајица и кукавица. Више нас је. Готов је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

30.05.2021 09:31

Али на жалост Додика и РС.. остајемо заборављени и од Русије..они имају преча посла..ваља бранити Бјелорусију..ми само служимо за поткусуривање са Западом и САД ом. Црно нам се пише

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

30.05.2021 10:40

Нити Русија..Европа... Америка... Турска не желе добро ..они само гледају да спроводе своју политику у пропалој БиХ.. За добро свих народа треба да се боре 3 народа унутар БиХ ...а не дозволити да она 3 СКОТА распирују националну мржњу да би опстали на власти..уз подршку међународни заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаас

30.05.2021 10:48

Нама и треба неки странац да нам постави законе и страна полиција да спроводи закон за србина није држава и србин није за такве ствари имамо као србина на власти који убија сопствени народ, већина нема ста да једе зар то није полако убијање поззз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гајовић

30.05.2021 11:18

НИКАД НАРОД ДА СВАТИ ДА ЈЕ ДОДИКОВА ПОЛИТИКА САМО ЊЕМУ И ЊЕГОВОЈ ПОРОДИЦИ ТАЈКУНИМА И ОСТАЛОЈ НЕГОВОЈ РОДБИНИ ДОБРО ДОШЛА РЕПУБЛИКА СРБСКА ЈЕ ОСИРОМАШЕНА ПОНИЗЕНА ОПЛАЋКАНА ОД СТРАНЕ ТОГ ЗЛОТВОРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

30.05.2021 11:19

Сваки вода без обзира у којој то држави било ако његов народ нема да једе и једва преживљава а само водећи имају и превише таквог воду треба најстрозије осудити и све му одузети и целој фамилији а ови наси све имају на рачун скијања мржње таквим је место знасе где ако он има превише а народ гладује. Што прије довести странце као воде и полицију да ово доведе у ред и све одузети што имају и на присилно рад за обнови дал ребублике дал државе небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асоцијација

30.05.2021 21:20

Чувени српски политичар Никола Пашић Баја у политику је ушао као пуки сиромах, а онда је цела његова имовина 1921.године процењена на око 30 милиона динара,што је била седмина укупног буџета Краљевине Србије пре њеног уласка у рат 1914.године. Како тад тако и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

01.06.2021 06:06

Треба знати да БиХ и постоји само зато да би политицари могли да краду.Додик у том погледу није никакав изузетак.

ОДГОВОРИТЕ