Кривокапић открива: ДФ и Мандић кују завјере против мене

"Бићу потпуно директан: господо лидери Демократског фронта и сви који се кријете испред или иза њих немојте мене учити о мојој вјери и о мојој цркви. Ваш однос према Цркви, Митрополиту Амфилохију а тиме и народу Црне Горе исказали сте на састанку под Острогом непосредно након парламентарних избора"

Регион 28.05.2021 | 22:18
Кривокапић открива: ДФ и Мандић кују завјере против мене

У име Владе и државе Црне Горе закључићу Уговор са Српском православном црквом (СПЦ), мојом црквом, у мојој земљи, иако он није темељ ни услов заштите црквене имовине, саопштио је вечерас Здравко Кривокапић, предсједник Владе Црне Горе.

Он је рекао и да је предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић, директно и лично вршио притисак да се избор митрополита црногорско-приморског одгоди до реконструкције Владе.

У име Владе и државе Црне Горе закључићу Уговор са Српском православном црквом, мојом црквом, у мојој земљи, иако он није темељ ни услов заштите црквене имовине. Црквена имовина усвајањем Закона о слободи вјероисповијести је заштићена али закључење Темељног уговора представља цивилизацијски чин реализован са Исламском заједницом, Јеврејском заједницом и Светом Столицом, али гле чуда не само са Српском православном црквом.

Закључивање овог Уговора је обавеза и потреба правде и народа и Бога који не познаје народности али познаје једнакост. Потреба мог Патријарха, мог Митрополита и мог Владике Јоаникија, је и потреба Црногорског Премијера, који је вјерник и човјек који дише дух свог рода, иако ми се то често спочитава као гријех.

Закључивање овог Уговора је потреба нашег Митрополита Амфилохија, чији благослов над свим нашим душама осјећам као највећи дуг да се борим за оно што је он несаломљиво, непокорно бранио, непослушност према политичким и свим другим уцјенама, према наметању игре која вуче конце ван Црне Горе и ван Српске православне цркве.

Да сачувам његову сјену урадићу све, али не пристајем и нећу пристати да било ко потире Благослов Митрополита и обрачунава се са његовом јасно израженом вољом.

Из најбоље жеље и показивања најбоље воље да до потписивања Уговора дође.

Отишао сам код Патријарха Порфирија и поред здравствених проблема своје супруге, не слутећи да тиме улазим у политичку игру, одавно започету ван Српске православне цркве, његове Светости и Владике Јоаникија, о којој ни они, а у то најискреније вјерујем, као ни ја нису знали ништа, отишао сам из жеље да разговарамо о поменутом Уговору.

Предложио сам 30.октобар као могући термин потписивања Уговора, могући а не искључиви тремин, једино и искључиво из жеље да тиме одамо почаст Митрополиту Амфилохију, на годишњицу његове свјетовне смрти, предложио његовој Светости да сам одреди датум потписивања, ако жели и прије тог датума, отворено наводећи формалну чињеницу да Уговор не могу потписати прије одржавања сједнице Владе на којој би текст Уговора био усвојен, да се о њему морају изјаснити сви чланови Владе, а не само ја.

Мој живот сам посветио породици, цркви и професији. Гнушам се и помисли да неко може и помислити да ја, Здравко Кривокапић, могу и желим довести у питање потписивање Темељног уговора, који је и мој лични темељ.

Признајем, непрагматично, али само из срца и дубине душе изразио сам жељу да будући Митрополит буде Владика Јоаникије, сматрајући то мјером сопственог осјећаја да путујући ка светим Владикама будем најискренији, како се то једино и може путујући ка Патријарху и владикама, гдје је мјесто истини и правди.

Наш разговор смо завршили у добром расположењу и атмосфери дијалога, уважавања и пријатељства.

У још једној, колико сада видим, политичкој игри која се отворено одиграва ван Српске правослоавне цркве, упорно сам у медијима јавности Србије и Црне Горе представљан као, за једне издајник свега народног, за друге свега српског, за треће свега црногорског, а сада, коначно и свега црквеног, јер то је мјера такве игре, да једино није издајник онај који слијепо прати упуте и политику чији експонент је Демократски фронт. У позадини тога, а то народу Црне Горе сада отворено говорим, једну од главних улога игра управо лидер Демократског фронта, господин Андрија Мандић, који је директно и лично вршио притисак да се избор Митрополита одгоди до реконструкције Владе.

Није Здравко Кривокапић, а то народ Црне Горе мора јасно знати, синоћ Патријарху рекао било шта што би угрозило интересе Црне Горе, нити интересе вјерника Српске православне цркве, али је Здравко Кривокапић очигледно угрозио интересе Демократског фронта.

Нисам пристао на такве уцјене, јер Владу Црне Горе и Црну Гору, док сам Премијер нико неће уцјењивати, па ни дио парламентарне већине, којој потписивање овог Уговора, сада је јасно као дан, служи као изговор за рушење Владе.

Бићу потпуно директан: господо лидери Демократског фронта и сви који се кријете испред или иза њих немојте мене учити о мојој вјери и о мојој цркви. Ваш однос према Цркви, Митрополиту Амфилохију а тиме и народу Црне Горе исказали сте на састанку под Острогом непосредно након парламентарних избора.

Био сам дужан да не пристанем на овакву политичку подметачину које вјерујем синоћ нису биле свјесне ни моје владике, па ни мој Патријарх.

Због пуне истине, али и одговорности које ове ријечи носе са собом, народу Црне Горе желим да саопштим и објасним ову политичку подметачину.

Као премијер из народа радим и радићу по савјести и срцу и нећу пристати да будем пион у политичкој игри дијела парламентарне већине. Терет и вољу свог народа носићу онако како ме је учио блаженопочивши Митрополит Амфилохије, у вјери да ће истина на крају наћи пут до срца свих који у њу вјерују.

Тако ми Бог помогао".

(Вијести.ме)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

МИКИ

28.05.2021 20:45

Ста реци…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

28.05.2021 21:35

Поштен и добронамјеран не одговара политичкој мафији.Против њега су и мило и вучић и њихови полтрони из Црне Горе,политичари по занимању из тзв опозиције,мандиц,кнежевић и медојевић.Нема нам спаса

Name

Урке

28.05.2021 20:50

Браво краљу... Кривокапицу, свака ти је златна. А Андрија Мандиц је дупелизац и улизица. Не осврци се на Информер, на Ало, на Курир, на Пинк итд итд. Па Вуцицевиц, Митровиц и њима слицни су највеце зло српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је!

29.05.2021 06:58

Здравко је за Андрију Мандица морална громада. Доста има муља око Андрије.

Name

Бок

29.05.2021 07:54

Не знам све детаље, нисам чак ни цијели текст прочитао, мада хоћу, али свако ко је против екипе коју си набројао, је неко ко има добре намјере, ко је поштен и тај има подршку нормалних људи, а не битанги, шовиниста и лопова.

Name

МД

29.05.2021 07:58

Мене само занима гдје ће те фаце, који трују народ за огромне паре, када све прође, а зна се све буде и прође.

Name

!

28.05.2021 20:58

Како је ово страшно читати. Како овог господина не оставите више на миру? Кнежевић. Мандић и друштво смета вам што нисте у власти? Зашто??? Реците народу. Гдине Кривокапићу, ви и Дритан Абазовић сте трн у оку политичком сметљишту које је за шаку интереса продало и образ и вјеру и народ..А Вас ће и даље чувати и Свети Василије и наш Ђедо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.05.2021 21:42

Боте, требао си слушати шта каже Небпјша Медојевић, а не ту износити субјективне ставове.

Name

Јован

28.05.2021 20:59

Мени се овај цовјек цини постен И паметан!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМ

29.05.2021 03:42

Поздрав за господина Кривокапића само да издржи храбар, паметан и велики човјек који се ником неувлачи нит подвлачи нит свети све по закону уз велико људцко разумјевање и достојанство, нема га у кадровима гдје камере покривају да се његов профил макар мало истакне, своју духовност и љубав према СПЦ исказао је безброј пута а посебно на упокојењу Владике Атанасија гдје других није било. Не само откако је Кривокапић премијер у времену режима и тираније ДПС, Мандић и његови нису ниједном дали или предложили било какав програм сем програма доласка на власт, ниједном нису примакли ДПС а камоли побиједили на изборима па ко је масовне изласке на изборе повукао, Митрополит Амфилохије са Владиком Јоаникијем и осталим свештеницима у ЦГ и Кривокапић а не Мандић, Медојевић и њихови политички партнери, потврда њиховог пада и неповерења народа у НК и ХН. Кривокапићу само напријед како је ДПС прошлост брзом ће бити и ДФ због људи који га воде, они би тражили сад варедне изборе али знају шта их чека као у НК и ХН тако ће унапријед говорим са сигурношћу бит у ПГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

29.05.2021 04:09

Свака част премијеру. Вјерујем у Ваше часне намјере и будућност братске Црне Горе, и будућност браће Црногораца, Срба у Црној Гори и братских односа двије државе. Друкчије не може да буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

СГ

29.05.2021 05:19

Ушао у политику и нада се поштењу и части?! Много ми је то наивно Кривокапићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

29.05.2021 06:30

Подрска за великог цовјека. Цојеце ако ти одес ниста неце бити како би требало бити. Издрзи до краја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

криво-капиц

29.05.2021 07:04

Господине касно си схватио са ким имас посла,ДФ је велико зло у тој дрзави него реконструиси владу и у коалицију узми највецу партију у црној гори где нецете имати проблем са издајницима и злим ликовима о којима говорис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најгоре од свега

29.05.2021 08:00

Када неки политицари умисле да могу злоупотребљавати СПЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.

29.05.2021 19:04

А кад СПЦ умисли да мозе злоупотребљавати политицаре онда је у реду.

Name

ЛАВ

29.05.2021 20:59

МАНДИЦУ ЛУПЕЗЕ ЈЕДАН.Цим ти сурујес са БАЈОМ ИЗ ЛАКТАСА ТИ СИ ЗЛО КАО И БАЈООООО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

30.05.2021 19:54

Која олос и багра!!! Отисао у Београд да порписе уговор са СПЦ, није то урадио,сад је неко други крив!!! Ста казес Кривокапицу?Српски Патријарх и владике лазу???!!! Све плаценици и издајници

ОДГОВОРИТЕ