Додик у посљедње вријеме све мање мирно спава, а ево и зашто?!

Кристијан Шмит је, 27.05.2021., именован за новог Високог представника за БиХ. Та вијест, нема сумње, може само да обрадује сваког часног становника Босне и Херцеговине.

Република Српска 28.05.2021 | 10:44
Додик у посљедње вријеме све мање мирно спава, а ево и зашто?!

Пише: Слободан Васковић

Именовање Шмита се може посматрати кроз више димензија.

Она најважнија подразумијева да је међу најважнијим планетарним Факторима постигнута сагласност да се мора нешто предузети по питању Босне и Херцеговине, јер је постало евидентно да постојећа политичка олигархија ту државу гура у муљ из којег ће се тешко моћи извући.

 

Босна и Херцеговина је географски позиционирана на тлу Европе. Сходно томе, није изненађење да је задатак пресијецања „Гордијевог чвора“ у Босни и Херцеговини повјерен Њемачкој. Шмит је можда именован од стране међународних партнера, али је он у суштини званични представник државе Њемачке.

Нијемци су познати по својој радној етици и перфекционизму. То у овом случају може само значити да је тројац Милорад Додик - Бакир Изетбеговић - Драган Човић одиграо свој посљедњи танго. Управо су та три лешинара одговорна за то што се грађани у Босни и Херцеговини налазе свјетлосним годинама далеко од европског стандарда.

Иако између поменута три политичка лешинара суштински не постоји никаква разлика, ја ћу се у овом тексту детаљније позабавити са мени омиљеним политичким лешинаром, који се одазива на име Милорад Додик. Додуше, како ствари стоје, исправније би било рећи да се ради о политичком лешу, којем то још нико није саопштио.

Многи мисле да ће Милорад Додиик постати политички леш у тек октобру 2022. године, након што постане јасно да су он и његов СНСД тешко поражени на општим изборима. Ипак, они боље упућени добро знају да је Додик постао политички леш већ 12.06.2019. године. Он је тога дана одбио да прими у опроштајну посјету тадашњу амбасадорицу Њемачке Цхристиане Хохманн.

 

Додик је тим чином показао, прије свега, да је обична сеоска џукела, са озбиљним недостатком кућног одгоја. Међутим, то није највећи Додиков проблем у том догађају. За њега је пуно проблематичније то што је тиме показао чин агресије према најснажнијој држави у Европи. Правило о неповредивости дипломатских представника је старо колико и цивилизација. То правило је искристалисано још у првим државама насталим у Старој Месопотамији. Оно није кршено чак и за вријеме трајања ратова између држава.

 

Нијемци су емотивно хладан народ, али истовремено и народ са одличним памћењем. Оно што Додика треба да забрине је то што је његов чин агресије према Њемачкој забиљежен тамо гдје и треба, и то масним словима.

Овдје треба рећи да се од Додика и није очекивало да мисли о било чему осим о себи и томе како ће опљачкати властити народ. Да је Додик којим случајем мислио о добробити свог народа, као што то раде озбиљни државници, он би са поменутом амбасадорицом успоставио што је могуће приснији однос и исти искористио за привлачење њемачких инвестиција у Републику Српску.

Тако то бар раде озбиљни државници, а предсједник Србије Александар Вучић је најбољи примјер за то. Са доласком на власт Александра Вучића, започета је нова ера у односима два народа, Срба и Нијемаца. 

 

Тај искрени и пријатељски однос је донио доброг и једном и другом народу. Са једне стране, Нијемци су добили поузданог пријатеља на Балкану, на којег ће моћи рачунати као фактор мира и стабилности. 

Са друге стране, Срби су добили поузданог заштитника својих интереса у Бриселу, као и огромне инвестиције које њемачке компаније улажу у Србију.

 

За Додика очигледно није битно то што њемачке компаније на територији Србије тренутно запошљавају око 67.000 радника. Тиме су њемачке компаније себе ставиле на позицију број 2, када је у питању ранг листа послодаваца који запошљавају највећи број радника у Србији. 

Први послодавац на тој листи је држава Србија, што је и логично јер се у запослене убрајају и они који раде у државним органима.

Осим што је антидржавник и мрзитељ сопственог народа, Додик је у посљедњих неколико мјесеци показао да је и тотално неупућен у глобална дешавања.  

Морам признати да са ове временске дистанце доста комично дјелују Додикове изјаве у вези именовања Кристијана Шмита на позицију Високог представника за Босну и Херцеговину. У маниру сеоског пијанца, Додик се својски трудио да јавности објасни како он све зна и да од доласка Шмита нема ништа. Каква будала.

 

Више извора из најближег окружења Додика ми је рекло да он у посљедње вријеме врло лоше спава. Нису ријетке ситуацији када се Додик на страначким састанцима појави неиспаван, па онда сву своју нервозу искали на најближе сараднике. О томе би доста могли да кажу Срђан Мазалица и Срђан Рајчевић.

На жалост по Додика, морам му саопштити да он у наредним мјесецима треба да рачуна на још мање сна него у протеклих шест мјесеци.

Како би протраћио те бесане ноћи, предлажем му да покуша наћи одговор на сљедећих пет питања:

1. Са ким се то Зоран Тегелтија састаје у посљедње вријеме и шта тражи од тих људи

2. Зашто је Игор Радојичић одбио све функције које су му од стране СНСД-а понуђене након локалних избора?

3. Зашто Небојша Радмановић у посљедње вријеме крши страначку дисциплину у ПС БиХ?

4. Шта то у посљедњих мјесец дана спрема Драган Лукач?

5. Какве су шансе да ускоро Уједињена Српска изађе из коалиције и колико ће требати да прође дана или часова након тога да исту одлуку донесу Социјалистичка партија и НПС Дарка Бањца?

На крају, преостаје ми још да кажем: Ауф Wиедерсехен Херр Додик!

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Боки

28.05.2021 09:04

100% тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН ДНС

28.05.2021 12:34

Сњежана Додик је највећи роб у овој причи, кад Миле оде у затвор иста ће изаћи на слободу.

Name

Б.Лука

28.05.2021 09:05

Све те наведене странке и Уједињена српска и Бањац,су његови дјаци.Човјек је изгубио све компасе,њему и осталима савршено одговара хаос у земљи јер раде шта хоће... Врјеме је да се изврши промјена и да ова гарнитура оде ал и да одговара за све што су урадили народу .... Надам се да ће нови представник да уведе ред јер овдје стварно треба неко да заведе ред. Политичари су узели превише маха,треба им доказати да нису недодирљиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.05.2021 11:50

Добро нам досао Господ.Сцхмидт да отјерас ова три Лесинара са сцене.Сви народи у Босни и Херцеговини зеле 100% да их висе никад невиде на екрану.

Name

@Ре

28.05.2021 16:48

Ух, колико година ти имас? Не мозе цика Сцхмидтх да ријеси твоје проблеме и отјера силедзије са власти. Морас ти да се за то побринес на изборима, и сви ми заједно са тобом. Цика Сцхмидта не занима интерес градјана БиХ, вец интереси Њемацке. Док се сами не ослободимо силедзија, нико то неце урадити за нас. Никога, осим нас саме, није ни мало брига за нас.

Name

Бања Лука

28.05.2021 09:17

Иде Миле лајковачком пругом, лајковачком пругом, Са све својом братијом и другом, Оде Милееееер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.05.2021 09:27

Васковиц у срз. Браво!

Name

Гаврило

28.05.2021 10:10

Вукановица за министра унутрасњих послова, и за кратко вријеме це бити ред и мир у РС.

Name

Ре

28.05.2021 10:45

Овај исту прицу прица годинама

Name

Михајло

28.05.2021 11:16

Мислим да це се миле битанга наспавати у Фоци, кпз, посто га тамо цека дуготрајни слузбени пут, њега и његових блиских сарадника и сродника.

Name

Миле довијека

28.05.2021 09:18

Види се да је странка снсд у расулу, јос кад Вукан преузме мјесто директора ртрс...бице свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

44

28.05.2021 09:23

Драг ми је Вукан али требао је остати нормалан. Овако ....јбг

Name

ре

28.05.2021 09:36

Нема више повјерења у никог у РС,па је стално на ногама, сва срећа има хеликоптер да се створи муњевито у БЛ.

Name

Ре

28.05.2021 10:46

За становнике Републике Српске није добродосао.Тацка.

Name

Помози боже

28.05.2021 09:30

Из твојих уста у Божје уши!Само да се рјешимо овог психопате који уништава комплетан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупло голо

28.05.2021 09:34

Нови високи представник је и пријатељ премијера Хрватске као и стране ХДЗ, а Додик је бранилац хрватских националних интереса у БИх па и шире, Баја има шлифа за међународну политику као алкохоличари испред сеоске продавнице. Он је још јучер у Београду поново распредао о распаду, радруживању, разлазу...БиХ, а све то траје готово 15 година, што није мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Езекиљ

28.05.2021 09:40

Не брините се ви за Додика. Тренутно гради на стотине станова у Новом Саду и ограђује огромне површине воћњака и земље коју је купио на обронцима Фрушке Горе према Хрватској. Чак му је и отац бивше тенисерке Јелене Докић продао своје имање. Према томе, нема зиме ни за чукун- чукун унучиће. А што се спавања тиче, ми смо ти који треба да бринемо јер немамо ни марке у штеку у Санкт Петербургу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

28.05.2021 09:42

Зна се тко је опанак бр.1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

28.05.2021 09:52

Који ли ће ово по реду високи представник кога је Њемачка имала на овом тлу? Под директном палицом Берлина били су сљедећи високи представници: Волфганг Петриц из Аустрије, Кристијан Сварц Шилинг из. Њемачке, Мирослав Лајцак из Словачке и Валентин Инцко из Аустрије. Ту је и Аустријанац Сатлер. Па кога ви зезате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

28.05.2021 10:01

Нека узме пропуфол, саксе се спава. Као Дзексон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема рата

28.05.2021 10:06

Оде и Додо са Инцком, знаци нема рата ако Бог да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

28.05.2021 10:22

Ријешите се висе тог диктатора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

28.05.2021 10:22

Сад је ПУШИОНА ХАЛАПЉИВЧЕ ПРОКЛЕТИ! УНИШТИО СИ НАРОД И РС АЛИ СТИЖЕ КАЗНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

28.05.2021 10:36

И већи злотвори од њега су пали, пашће и он..

Name

Шпицока

28.05.2021 10:49

И ми Срби смо народ са одличним памћењем,посебно из 1. и 2. Свј.рата кад су нам Швабе били савезници" као и скоро читавој Европи... Само ви објављујте овакве текстове добродошлице окупатору,па ћете видјети резултате наредних избора,колико год ми се гадио Бурле,још више ми се гаде унитаристи... РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗАУВИЈЕК!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алооооо....

28.05.2021 10:50

Треба казнити све у Републици Српкој, који имају плату испод 500 марака. То су нерадници. Погледајте мог Игора и Горицу како се ради и зарадјује. Толико од мене. Миле Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

28.05.2021 11:07

Јадни смо ми ако се уздамо у добронамјерност странаца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.05.2021 14:53

Ти си јадан кад не видиш уништавање свега а ко ти је донио мир и помоћ в ећ странци?

Name

борац

28.05.2021 11:17

Било би знацајно ријесити се те сељацке маљине да једном кренемо напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

28.05.2021 11:18

Дали тај цовјек зна иста друго осим сељацки лази и крадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

28.05.2021 11:37

Презивио је Миле и горе ситуације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сое

28.05.2021 14:07

Све је ово била цица маца јер је он одредјивао првила.

Name

Једини Излаз

28.05.2021 11:48

Је да по треци пута заратимо против Немаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веца

28.05.2021 11:49

Ако Бог да вирус је сузбијен вакцином а вирус Додик ће бити срушен на изборима. Република Српска ће продисати. Више нас је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

28.05.2021 11:53

Таман се забринух шта је са набрајањем 1, 2, 3, 4 кад оно угледаше свјетлост на крају текста. Помало сам се и сам надао да му се ближи политички крај, али док год ова сотина пише о њему нема од тога ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

28.05.2021 12:20

Треба опозиција писати писмо херр Смиту с петицијом да његови први радни дани буду склањање Додика и његових послусника одузети имовину свима њима и онда ће свима бити добро. Што се тиче наше полиције част изузецима њих је сасвим мало нека доведе свабе добру плату и ове наше послусника на биро а имовину одузети и на принудни рад док не плате за све што су узели од народа тако једино можемо бити јачи од њемачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wолф

28.05.2021 12:32

па цовјек би заратио за своје покрадене паре,нормално је то..јбг боји се да це неко то узети и он у затвор..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срез

28.05.2021 19:46

Велико времена цистке и поспремања на балкану ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

29.05.2021 21:31

Ни ја мирно не спавам кад ми други цескају зену а ја сазно јер ми јарани говоре...додусе индиректно...а и странка ми окреце ледја иако сам некакав фуционер...

ОДГОВОРИТЕ