Порфирије подржао Јоаникија, Иринеј бачки био против

Због именовања владике будимљанско-никшићког за наследника Амфилохија на челу Митрополије црногорско-приморске, патријарх и владика Иринеј ушли у сукоб

Србија 28.05.2021 | 08:28
Порфирије подржао Јоаникија, Иринеј бачки био против

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије највећи је фаворит за будућег митрополита црногорско-приморског, наследника покојног Амфилохија, и то захваљујући отвореној подршци коју ужива од патријарха Порфирија, сазнаје Курир.

Митрополит се бира гласањем владика на Сабору СПЦ, али, објашњава извор нашег листа из врха цркве, патријарх је у више наврата пред владикама говорио да би управо владика Јоаникије био добар избор за упражњено место у поменутој митрополији. До које мере се патријарх залагао за Јаоникија, можда најбоље сведочи информација да је први пут ушао у сукоб са владиком бачким Иринејом око овог именовања.

Лобирања

- Патријарх сматра да би владика Јоаникије био најбољи избор за новог митрополита црногорско-приморског, и то је у више наврата поменуо владикама током разговора. Владика Јоаникије је тренутни администратор те митрополије, а што је најважније, народ доле га воли и поштује. Верујем да ће владике гласати за Јоаникија после несебичне подршке коју му је упутио патријарх - каже извор нашег листа и додаје:

- С друге стране, владика бачки Иринеј није хтео Јоаникија на месту Амфилохијевог наследника и ту је дошло до разлике у мишљењу између њега и патријарха. На крају, патријарх је преломио и одлучио се за владику Јаоникија, да би касније и сам владика Иринеј спустио лопту и пружио му подршку.

Поред Митрополије црногорско-приморске, упражњене су још неке епархије, укључујући и ону у којој је службовао сам патријарх Порфирије - Митрополија загребачко-љубљанска.

Упражњена места

- Патријарх Порфирије је понудио владики Игнатију (браничевском) да пређе у Митрополију загребачко-љубљанску, желео је да он настави да је води, али је владика браничевски то одбио. Владика Игнатије жели да остане у својој епархији - додаје извор нашег листа.

Како је Курир већ писао, на чело ваљевске епархије, треће упражњено место о ком треба да се разговора на овом окупљању, могао би да дође игуман манастира Ковиљ Исихије или игуман манастира Тумане Петар. Ипак, како наводи извор Курира, благу предност има игуман Исихије. Уколико не буде изабран за владику ваљевског, игуман Петар би могао бити постављен за викарног епископа.

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РЕ

28.05.2021 07:04

Овима никада није било боље у овим лошим режимима за народе срба са обе стране Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

28.05.2021 13:50

Само да не буде онај Данило из Бијељине.Узасан цовјек пун афера.А видим гура се.

ОДГОВОРИТЕ