Кривокапић стигао у Београд, сусрет са патријархом

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић хитно је из Подгорице авионом долетео у Београд.

Вијести 27.05.2021 | 22:18
Кривокапић стигао у Београд, сусрет са патријархом

Он је са аеродрома кренуо право у Патријаршију СПЦ.

У згради Патријаршије Српске православне цркве у Београду у току је неформални састанак српског патријарха Порфирија и црногоског премијера Здравка Кривокапића, речено је Тањугу у Патријаршији.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић стигао је вечерас у Београд како би, како је речено Тањугу из његовог кабинета, пренео две кључне поруке у име народа Црне Горе.

Из Кривокапићевог кабинета су за Тањуг потврдили да је дошао да пренесе вољу народа Црне Горе да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде изабран за митрополита црногорско-приморског и да се Темељни уговор између СПЦ и државе Црне Горе потпише 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија.

Главна тема разговора са патријархом српским Порфиријем и епископима биће Темељни уговор који СПЦ треба да потпише са државом Црном Гором, а тиче се светиња и манастира.

Подсетимо, због спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори претходних годину дана одржаване су литије у више градова, а људи су месецима протестовали тражећи да се тај закон промени.

По промени власти тај закон је измењен у складу са протестима које је изразила најпре Српска православна црква у Црној Гори, као и верници.

Кривокапић се огласио на твитеру и објаснио због чега је стигао у Београд:

- Дошао сам у Београд, у Патријаршију СПЦ да Његовој Светости пренесем поздраве вјерног народа и његову вољу да на трону Светог Петра Цетињског виде владику Јоаникија. Предложио сам да Темељни уговор са СПЦ буде потписан на Цетињу, 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија.

(БН/Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛ

27.05.2021 20:27

Прво СПЦ, зна се ко је главни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле З.

28.05.2021 03:44

Тако је у свим вјерским државама, у Ирану, напримјер....

Name

Мико

27.05.2021 21:25

Ја за свог зивота нецу висе кроцити на црногорско тло. Умјесто да се волимо ко најмилији своји ви нам забисте ноз кад нам бесе најтезе. Опасно је орудје похлепа за бољим сутра преко које су вас обманули да окренете ледја браци својој. Но догорева до ноката јер је одрзивост туризма упитна посто су вецински туристи били српски, док дуг куца на врата и не пита имас ли да вратис или не. Дјецу цу своју уцити да вас гледају као похлепне издајнике који су дали вјеру за вецеру. А и многи це исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

29.05.2021 15:43

Вец су једном дали вјеру за вецеру и сигурно це опет.

Name

Цему хитност

27.05.2021 22:02

У цему је та како писе 'хитност' ако се говори да це потписивање бити тек за 5-6 мјесеци тј у октобру Мој покојни деда је знао реци: "До тада ко зив - ко мртав" Исто тако није ми бас јасно ни оно засто се нагласава да је из Бодгорице у Београд досао авионом??

ОДГОВОРИТЕ