Радован Караџић у тајности пребачен у Енглеску

Први председник Републике Српске Радован Караџић пребачен је јуче у Енглеску на служење доживотне казне затвора.

Република Српска 27.05.2021 | 20:31
Радован Караџић у тајности пребачен у Енглеску

Информацију је саопштио Дарко Младић, син некадашњег генерала Војске Републике Српске Ратка Младића, коме Хаг иначе изриче правоснажну пресуду 8. јуна.

Караџић ће вероватно казну служити са озлоглашеним криминалцима, од којих су многи и муслимански фундаменталисти, а који су подсећања ради у затвору већ покушали да закољу генерала Радислава Крстића.

Истакнути правници су осудили противправно изручење Радована Караџића у Велику Британију.

Тома Фила, Војислав Шешељ, Димитрије Илић и многи други правници сагласни су да се ради о неправичној и неправедној одлуци.

Јавио се ћерки

У 14 часова јуче Караџић се јавио ћерки Соњи из Лондона, и рекао да су га пребацили у затвор на југу Британије, 100 километара од Саутемптона.

"Из Хага су му дозволили да се чује са управником затвора у ком ће бити, а интересовало га је да ли своје књиге и списе може да пребаци из Хага у затвор у Енглеској, где ће служити доживотну казну. Речено му је да ће бити смештен у нови део затвора, из шездесетих година прошлог века", каже адвокат Горан Петронијевић.

Додаје да Караџић преговара како би своје хард-дискове пребацио из јединице у Схевенингену.

"Караџић је преговарао да пребаци хард-дискове из Схевенингена, јер пише ревизију поступка, али још увек не зна да ли ће то моћи да уради. Тражио је да има компјутер, како би могао да ради на ревизији поступка. Њему је безбедност примарна и једино је може имати у самици, а питање је да ли ће имати услове које је тражио", рекао је за "Новости" Горан Петронијевић, правни заступник Радована Караџића.

Соња Караџић Јовичевић каже да породица оправдано сумња у добре намере према Радовану и да је његово нагло пребацивање у Енглеску само доказ да се све ради како би му се загорчао живот.

"Не знамо ништа о њему од јуче. Чекамо да се опет јави. Неизвесност нас уништава у чекању Радовановог позива", каже Соња.

Она каже да сад има већ 15 месеци како га породица није посетила и видела и да је то најдужи период од када је у затвору да га нису видели.

"Све што су могли да нам закомпликују да га видимо то су и урадили. Пребацивање у Енглеску је потез како би га додатно одвојили од породице јер је то земља за коју треба виза. На то све стране дипломате ликују по Твитеру јер је Радован пребачен у Енглеску што је срамота и скандалозно", каже Соња.

Она истиче и да се онемогућавањем да у Енгелску пребаци документа и књиге на којима ради јасно види да се све чини да му се загорча живот.

"Плашимо се да ће само бити горе по Радована јер све указује на то", истиче Соња.

(Новости)

Ћерка Соња: Чине све да му загорчају живот