Кривичне пријаве против полицијских службеника ПУ БЛ

Чланови неформалне групе "Правда за Давида" данас су предали Окружном тужилаштву у Бањалуци кривичне пријаве против полицијских службеника који су издавали прекршајне налоге члановима групе грађана "Правда за Давида" због узвика "Правда" испред Храма Христа Спаситеља у мају 2019. године. Кривичне пријаве су поднесене и против начелника ПУ БЛ и командира Полицијске станице Центар.

Република Српска 27.05.2021 | 15:42
Кривичне пријаве против полицијских службеника ПУ БЛ

- Због узвика ''Правда'' нама се суди, какви сте ви то људи?

Порука је на транспаренту који су данас чланови групе ''Правда за Давида'' држали испред Полицијске управе Бањалука. Полиција је у мају 2019. године написала преко 80 прекршајних налога члановима групе који су се окупљали у порти Храма Христа Спаситеља.

Заим Шибић за осам дана добио је осам прекршајних налога.

''Командир полиције се жалио на све и једну и опет сам пред судом ослобођен", каже у изјави БН ТВ члан неформалне групе ''Правда за Давида'' Заим Шибић.

И остали чланови групе "Правда за Давида" ослобођени су пред судом прекршајне одговорности.

У кривичној пријави коју су данас чланови групе предали на адресу Окружног тужилаштва наведено је да се оправдано сумања да су осумњичени починили четири кривична дјела.

"Злоупотреба службеног положаја и овлаштења, несавјестан рад у служби, повреда људског достојанства злоупотребом службеног положаја и повреда равноправности грађана", каже у изјави БН ТВ Озрен Пердув испред неформалне групе "Правда за Давида".

Из групе поручују да је све ово било видљиво приликом суђења, када су, како кажу, полицајци упркос заклетви говорили неистину.

"У више од 80 налога више пута је наведено да су грађани узнемирени. Судија је питао имају ли неког ко је узнемирен од грађана, немају. Све су слагали и због тога ће морати да одговарају", каже Пердув.

До сада нико није одговарао. Умјесто да јавност добије одговор ко је и зашто убио Давида Драгичевића, правосудни органи се баве члановима групе Правда за Давида.

(БН) 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Кики

27.05.2021 14:06

Свака част, скидам капу, лијепо све по реду како и треба!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

27.05.2021 14:29

Биће посла у полициуји, ови полицајци су заглибили, остаће само неки службеник административни. Нико од њи није се бунијо када су на народ у БЛ корњаћама и штаповима јуришали. То ни полиција из Сарајева и Мостара неби онако брутална била. Слушали приучене командире, извршавали задатак приучени полицајци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корњача

27.05.2021 20:03

Шта је корњаћа?

Name

Полицајац

27.05.2021 14:31

Ала се људи провалисе данас па страсно. Досли пред зграду полицијске управе и ста су добили само се пролазници крстили будалама. Полиција их оставила на тргу и кад нема реакције досли пред зграду полиције да моле да их хапсе и прогоне да имају ста прицати кукати и кмекати. Пердуву данас ударила пјена на уста од немоци јер полиција неце да реагује. Цувјек усао у зграду полицијске управе да види колико полицајаца цека спремних а нигдје никог. Надам се да је после данас концно укапирао да је висе небитан. Зали бозе оне бакице и декице које увијек ставља испред себе јер своју гузу увијек склања. Хвала богу и народу па га процитасе јер је у моменту пустања ливе снимка укупно снимак пратило 35 људи. Готов је Пердувко зато сто му је отказ дао и цика Драско увидио да је цовјек права пукотина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2021 16:47

Ниси ти ни видио полицајца а камоли да си полицајац.

Name

Ре полицајац

27.05.2021 16:57

Искрено, мене бо било срамота да се представљам као полицајац. Друже, шта сте себи дозволили, да квазиполитичари са вама млате као са мокром крпом. Да затварате очи пред криминалом а прогањате обичан народ. Како имаш образа да се уопште јављаш?

Name

греендестинy

27.05.2021 17:35

Не заборави да оставиш службену легитимацију у станици како би криминалци могли да је узму и лажно се представљају као ти. Кад грађани сазнају размјере криминала, град има да ГОРИ.

Name

Ре

27.05.2021 18:24

Боље би било да си цувао доњи вес од Давида,који сте бацили.

Name

Qwерy

28.05.2021 10:26

Опааа... И полицајци постали сендвићари. Значи снсд и по станицама дјели сендвиће да би се који коментар написао и да би се бранило неодбрањиво... ПС. У Српској је полиција толико пала у очима грађана да их 99,99% грађана гледају са мржњом и презиром. И поред тога највећи олош и деликвенти се сада запошљавају у полицију.

Name

Драган

27.05.2021 14:35

Конацно да су се сјетили тузити те полтроне у униформама српске полиције који би да им се нареди пуцали на голоруке родитеље,а о кумовима,комсијама и даљој родбини да и не говорим.Као фол "ми радимо свој посао",,,ма немој,који је то биједни посао,тако на срамоту рода свога,цасти и српства ударити на своје суградјане,на цовјека који је дјете изгубио убиством.Свој'посао су и устасе у логору Јасеновац и које куд радили,па знацили то да је исправно било и да их је требало амнестирати ?!!Конацно да те прасинаре сто се сепуре у миру,туку дјецу,а у рату нису смијели 90 посто њих нос помолити неко стави на мјесто ком припадају.Све их понаособ тузити,све до једног и по могуцности висе пута,јер има њих колико хоцес који су се од народа отудјили и уцествовали у свим прогонима бањалуцана и других цеститих људи на тим "Правда"окупљањима.Срам ме сто то морам реци,али ни једном зандару'не вјерујем.Цаст понеком,али ни једном не вјерујем.Цастан цовјек одбије нецасне радње,а они би пуцали да им казу у комсије своје,насим орузјем које им куписмо да нас цувају.Хлаце,косуља,гаце на њима су од тог народа којег гледају само казњавати гдје год могу.Нисане'нас са свих страна,а они кабадахије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

27.05.2021 15:30

Твој анимозитет и мржња према полицији је очигледна и траје од ранијег периода и прије него што је десио проблем у вези убиства Д. Драгичевића. Иначе нормални и поштени грађани баш и не мрзе полицију као ти, што ми нешто указује и говори о теби. Пуцање на народ, усташе, бла, бла.... Када су у питању ове пријаве, биће важно како су приликом доношења рјешења, судије образложиле своју одлуку, а то је да ли дјела која су стављана на терет грађанима, нису прекршаји или није доказано да су окривљени починили прекршај. Ако је ово друго, онда ће и те кривичне пријаве имати судбину као пријаве поднешене од стране полиције.

Name

Ре драган

27.05.2021 16:17

Чим су се ратна збивања приводила крају а муп требао бројцано да ојача сваки сумњивац се могао пријавити и бити примјењују без основног знања кодекса те слузбе.

Name

Виола

27.05.2021 16:18

Срам те било. Радим поштено свој посао 25 година, а када помињеш рат, само у Херцеговини нисам био и ти и такви дођете и држите предавање о моралу, поштењу и прошлости.

Name

ре Драган

27.05.2021 19:37

Браво за коментар!

Name

Оки

27.05.2021 14:43

Данас свако мозе поднијети кривицну пријаву, против свакога Сто не знаци да це бити поступка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оки

27.05.2021 15:41

Шта је твој приједлог, да се сагне глава и да пустиш да пишају по теби? Нека кривичне пријаве, отићи ће Ридоња па ће за њим и његови подрепаши.

Name

Добро оки

27.05.2021 15:42

То ће тужилаштво одлучити,а шта ти мислиш би ли требало бити,да ли је оно све исправно и по закону што су радили?

Name

борац

27.05.2021 16:22

Каква полиција то су заститари власти.

Name

Ре

27.05.2021 16:40

Предлазем да се на наредбу полиције да се напусти одредјени простор,уради по наредјењу. Полиција има овластења за јавни ред,уколико се не поступи по наредби,добија се пријава. Ста ту има нејасно.

Name

Борис

27.05.2021 16:57

Казнити треба челнике мупа, а не обичне прашинаре који раде за мале плате и који морају извршавати наређења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

27.05.2021 17:08

Колико год ситуација око Давида Драгичевића била чудна, и искрено нисам ни уз једну "страну" јер се обе баве политиком, ипак је МУП РС, послије силне уздржаности,ва опет јасно по чијем наређењу, починио низ злоупораба и малтретирао припаднике покрета ПЗД, то ће проћи на суду, на жалост јер су радили шта им је наредио неко несвјестан дугорочних посљедица. ПЗД ово може гурати до Стразбура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

27.05.2021 17:53

МУП је највише штете нанио својим припадницима, којима је наређено да пишу те налоге. На многим полицајцима се види да су пропадали у земљу док легитимишу старије и обичне грађане. Полицајац има право да одбије не законито наређење, али тамо су гурнути исувише млади полицајци да би се усудили на тако нешто. Ишли су линијом мањег отпора, што је и разумљиво. Радим тај посао 25 година и драго ми је што нисам био на њиховом мјесту. Шта год да урадиш доњи си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

27.05.2021 19:28

Браво наси правдаси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУП

27.05.2021 21:08

Долазимо ми по тебе кући бако, нема те на тргу ових дана.

Name

РЕ Полицајац

27.05.2021 20:02

Ти би волио да је све тако АЛИ НИ БЛИЗУ НИЈЕ!!! Како пре две године ништа НЕМОЖЕ А САД МОЖЕ СВЕ!!! А како ми се чини МОЋИЋЕ И ВИШЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

27.05.2021 21:13

Ниста од тога неце бити док се власт не промијени 22 док не побиједи опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

28.05.2021 11:11

Ја сам на страни народа.Нек тужилаштво и полиција раде свој посао,и до проблема неби ни дошло !