Засједање ПИК-а, бира се нови високи представник

Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/ засиједаће слиједеће седмице и најаве су да би на тој сједници могао бити потврђен нови високи представник у нашој земљи, насљедник Валентина Инцка.

Босна и Херцеговина 27.05.2021 | 09:58
Засједање ПИК-а, бира се нови високи представник

Нијемац Кристиан Шмит (ЦСУ) је једини кандидат и до сада су све земље, изузев Русије дале подршку за његов долазак на чело ОХР-а. Русија се још није званично огласила, осим ставова да је потребно радити на гашењу канцеларије високог представника у БиХ. Ипак, очекује се да ће Шмит ипак бити потврђен.

Овај њемачки политичар тренутно је активан у предизборној кампањи за септембарске изборе у тој земљи, с обзиром да је поново кандидат за Бундестаг. Међутим, већ раније је предложен као једини кандидат за Инцковог насљедника. Уколико почетком јуна буде изабран за високог представника Шмит ће током љета или најесен вјероватно стићи у Сарајево.

Актуелни високи представник Валентин Инцко, који је на служби у БиХ већ 12 година за Федерални радио јуче је казао да ће његов најсљедник вјероватно бити изабран прије него што ће домаћи политичари измијенити Изборни закон.

"Кад је ријеч о господину Шмиту, мом вјероватном насљеднику мислим да ће одлука пасти већ слиједећих дана, ПИК ће о томе расправљати и Шмит има огромне шансе будући да га подржавају све земље ПИК-а, осим једне", казао је Инцко.

Та једна земља је Русија, али Инцко вјерује да ће на крају дати свој глас као што су и њега подржали.

"Ја сам спреман да дође нови високи представник и ја то поздрављам и ја сам то тражио. Био сам дванаест пута у Њемачкој, пар пута у Парламенту, четири пута у кабинету код Ангеле Меркел и увијек сам исто рекао: 'Молим Вас да се више ангажујете и молим Вас да не заборавите да има 20 војника из Чилеа у Сарајеву, а нема ниједан Нијемац и то није нормално'. То наводим само као примјер, јер је важно да се европске силе ангажују и то се сада десило и зато ми је драго. Људи кажу Инцко сарађује са насљедником. Не само да сарађујем ја то поздрављам", истакао је Инцко.

Од новог високог представника се очекује да максимално конкретизује рад и са своје позиције откочи блокаде које су годинама препрека за бржи развој и ефикасније реформе у нашој земљи.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хехе

27.05.2021 08:18

Заједање ПИК-а или можда засједање!? Поједе ти ПИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

27.05.2021 08:59

Нека иде Додиков пријатељ Инцко.Цијело вријеме је прешутно подржавао крађу на изборима,корупцију,задуживање ентитета,велико партијско запошљавање,корупцију и утицај политике на правосуђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

27.05.2021 09:28

Тај це као И инцко узимати плату и подрзавати сда хдз и снсд и јос узети од све три стране јос капару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гонич

27.05.2021 09:39

И након овога је изјавио да је забринут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оде Инзко

27.05.2021 09:45

А санкције непослушнима? Баш и даље нема воље од стране чланица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

27.05.2021 10:27

Јел одлазеца или долазеца администрација? У НАТО или СССР, којим путем кренути?

ОДГОВОРИТЕ