Зашто је присуство пиралена у Инцелу забрањена тема?

У Бањалуци је вечерас приказан филм „Пирален наш свагдашњи“ у којем су приказани забрињавајућа открића о нивоу присуства пиралена у околини, која су се појавила након пожара у бањалучкој Пословној зони Инцел. Док су се појединци борили да се случај ријеши, поручено је након пројекције филма, многи нису урадили скоро ништа како би контаминирано тло било уклоњено.

Република Српска 26.05.2021 | 21:45
Зашто је присуство пиралена у Инцелу забрањена тема?

Опасност од пиралена који је 2019. године завршио у земљишту је огромна, поручено је након пројекције, а до сада је недовољно урађено да буде уклоњена ова еколошка опасност која пријети грађанима.

Одмах након појаве информација о цурењу пиралена у медијима, градски еколошки инспектор Тарјана Мишић је затражила узорковање земљишта. Откривено је драстично веће присуство пиралена од дозвољеног. Ипак на другом мониторингу, каже Мишићева, дешава се нешто сумњиво. прекорачене вриједности су смањене, па је затражена и трећа анализа стања.

Све упућује, каже бањалучки градоначелник Драшко Станивуковић, да неко није желио да се претјерано говори о овој веома важној теми.

-То се више неће дешавати - каже Станивуковић, наводећи да више неће бити забрањених тема.

- Посао чишћења терена међутим превазилази надлежности и могућности града, зато ће градске институције наставити да траже од ресорног министарства да се више укључе како би ова еколошка опасност била отклоњена - казао је Станивуковић.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Питајте

26.05.2021 20:10

Питајте власнике парцела у Пословној зони Инцел шта им тај врли инспектор ради ?! Да су подаци тачни (као што она каже) нико жив не би изашао одатле. Па што није ставила траку и забранила прилаз свима у ПЗ ако је то тако. Тражи јефтину промоцију а појма нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

26.05.2021 21:47

Голицка то све зна.

Name

Абиес

26.05.2021 22:04

Прво, откуд Ви знате да она нема појма? Прво се добро распитајте ко ратификује такве одлуке а ко саботира...мисли се на дугорочну опасност...то није струјни удар д ау моменту има посљедица али за воду низводно од Инцела и рибе и природу па самим тим и за ваздух БЛ свакако...прво истражите па тек онда коментаришите...

Name

Бб

27.05.2021 04:38

Ти си ретардиран!!! Све остало је сувисно коментарисати!

Name

Министар

27.05.2021 05:08

Не знам много о овоме али колико сам ја разумио ријец је о трансформаторском уљу које је просуто у земљу. То уље није опасно осим ако му људи нису излозени дузи период. Сврха траке је да спријеци непрописно одвозење тога, сто је власник парцеле вец покусао да уради. Прави проблем је сто је то уље усло у земљисте и мозда у подземне воде и Врбас па се на тај нацин људи излазу том уљу дуго времена а да то не знају.

Name

Ре

27.05.2021 05:27

Зар си стварно толико добро плаћен да те чак брига и за здравље твоје дјеце и унучади ако их имаш. Жалосно је да не видиш, или не желиш да видиш Драшков труд и залагање за све нас

Name

БЛ

26.05.2021 21:29

Ноцу су одвозили камион земљу после 22х за то имају камаре на објектима, гдје је та земља заврсила у врбас ? Или негдје друго па се питамо засто народ све висе обољева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.05.2021 06:20

зато сто су украли паре дониране за рјесавање тог проблема..зато сто зивимо у криминалној дрзави..зато сто надлезни не раде ниста него се само богате.. и зато вам се сектаси свих боја близи крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

27.05.2021 09:31

Зашто брижни градоначелник није позвао на разговор људе од струке који су радили на томе? Већ четри , пет мјесеци сам му послао допис и нажалост нисам видео такву бригу коју показује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

27.05.2021 09:55

Шта је са пираленом и тешким металима у насељу. Зашто се то не спомиње, а знају. Ово је страшно шта се ради и како се проблеми игноришу. Колико знам да се земљиште загађено пираленом вози у Чесму, градске власти су изразиле сумњу да је то наредио републички инспектор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.05.2021 04:36

Ста казу Вукан и Станиц они све знају.

ОДГОВОРИТЕ