Ако сте сигурни да је законито рушите "Кајак терасу", али...

Уколико је градоначелник сигуран да је поступајући инспектор донио законито рјешење на основу потпуног и тачно утврђеног чињеничког стања, досљедно поштујући процедуре, како то упорно тврди пред камерама, из Министарства су навели да се поступак из овог рјешења може наставити и без одлуке Министарства по изјављеној жалби, након истека рока који је остављен инвеститору за добровољно уклањање објекта.

Република Српска 26.05.2021 | 18:02
Ако сте сигурни да је законито рушите "Кајак терасу", али...

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске обијестило је градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да се у овом министарству не води управни поступак по изјављеној жалби Милета Радишића, већ да постоји жалба Срећка Радишића достављена на одлучивање 27. априла у вези "Кајак терасе".

Жалба Срећка Радишића достављена је Министарству заједно са списом првостепеног органа.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију истиче да је 24. маја запримило још једну ургенцију Становуковића којом тражи хитност у поступању по жалби на рјешење урбанистичко-грађевинског градског инспектора од 14. априла, којим је, наводи се, инвеститору Мили Радишићу наређено да поруши изведене радове, односно сад већ "чувену Кајак-терасу".

"Из списа је јасно да је првостепеним рјешењем инспектора града Бањалука наложено инвеститору Срећку Радишићу да поруши бесправно изграђени објекат у року од 30 дана, под пријетњом принудног извршења, и да жалба не одлаже извршење", саопштено је из Министарства.

Уколико је градоначелник сигуран да је поступајући инспектор донио законито рјешење на основу потпуног и тачно утврђеног чињеничког стања, досљедно поштујући процедуре, како то упорно тврди пред камерама, из Министарства су навели да се поступак из овог рјешења може наставити и без одлуке Министарства по изјављеној жалби, након истека рока који је остављен инвеститору за добровољно уклањање објекта.

Међутим, ако је инспектор прескочио процедуре, односно није одлучио о захтјеву инвеститора за доношење закључка о прекиду поступка рушења до правоснажног окончања поступка легализације, уколико се утврди да је било процесних недостатака или повреда материјалних прописа, доћи ће до значајне штете за јавне приходе града Бањалука.

И то, како се наводи, без обзира што је објекат изграђен без грађевинске дозволе и на земљишту које је у државном власништву јер сваки инвеститор, па макар то био и бесправни градитељ на државном земљишту, има право на законит управни поступак.

У саопштењу је напоменуто да се коначни статус објекта, који је предмет рушења или легализације, утврђује у складу са одредбама пет закона који се примјењују у оваквим поступцима.

"Умјесто што без икаквих аргумената, у неуспјешном покушају да буде духовит, оптужује Министарство, градоначелник Бањалуке би требало да прихвати чињеницу да је за изградњу овог бесправног објекта највећа одговорност надлежног урбанистичко-грађевинског инспектора, који својом инертношћу, непосвећеношћу и нерадом није чак ни констатовао бесправну градњу, а камо ли је спријечио и благовремено порушио у поступку грађења, како закони прописују", наводи се у саопштењу.

Сад кад је објекат завршен и у употреби, и кад је покренут поступак легализације, из Министарства напомињу да законске одредбе предвиђају да се објекат задржи док се овај поступак правоснажно не оконча.

У саопштењу се подсјећа да је након претходне ургенције у овом предмету, Министарство донијело закониту одлуку, али градоначелник је то у медијима представио као сврставање овог министарства на страну инвеститора, што је апсолутно нетачно и неприхватљиво.

"За Министарство је `Кајак тераса` један од неколико хиљада бесправно изграђених објеката само у Бањалуци, о чијем статусу одлучујемо у управном поступку. У овом министарству је, одувијек, закон једнак за све странке, што доказује изузетно висок постотак пролазности наших рјешења у покренутим управним споровима код окружних судова у Републици Српској", наводи се у саопштењу.

Из Министарства су нагласили да ће, уз пуно уважавање ставова градоначелника Бањалуке и очигледне жеље да предметни објекат што прије буде порушен, ова жалба бити ријешена кад се за то створе сви законски услови и претпоставке, водећи рачуна о законским роковима.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију наводи и да је чудно и потпуно неуобичајено да једна страна у предмету ургира за приоритетно рјешавање жалбе противничке стране, што овом случају може дати потпуно нова тумачења у јавности.

(Срна)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

ц

26.05.2021 16:24

Пази се Драшко ова се пуно фолира, а доће и она наред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

26.05.2021 17:35

Јадна била,како у Теслицу обористе? Па јос казете,ми морамо русити а ви се залите. Која муљаза.

Name

Коста

26.05.2021 17:38

Како је могуће обављати привредну дјелатност у бесправно изграђеном објекту.Да ли уопште бахати инвеститор има одобрење надлежног органа градске управе за рад.

Name

Ухх

26.05.2021 18:26

Сто је твоја инскекција дозволила градњу,без дозволи и на тудјој земљи? Колико си ти ту добра?

Name

МЕНАГЕР

26.05.2021 20:03

Нема се ста пазити На крају крајева колико су они дрзавних пара исплатили за разно разне одстете па ниста Руси то Због народа због себе па ако буде требало (у ста сумњам) нека БЛ плати одстету А с обзиром да ако и додје до тузбеног поступка због русења исти не мозе бити заврсен до октобра 2022

Name

Ре

27.05.2021 08:52

Багра је то и на све су спремни. Умислили да це вјецно трајати. Иде метла 22.! Одосе на депонију гдје им је мјесто.

Name

Бл

26.05.2021 16:28

Ала си гадна у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руши хахаха

26.05.2021 16:29

Руши Драшко да виде тајкуни да 2022 долази!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2021 17:49

Бас тако. Русење це мало поправити располозење овог апатицног народа.

Name

Ванземаљац

26.05.2021 21:13

Да је нека сиротиња или поштењачина,било би експрес срушено.Није кум дугме....лопурде.

Name

Нови Град

26.05.2021 16:31

А тако кажете госпођо Голић... А шта ћемо са случајем у Новом Граду где је мафијаш Нешковић потплатио начелника општине и начелника урбанизма да му издају грађевинску дозволу а знали су да нису они надлежни већ ваше министарство. Сад је тај спис код вас у министарству гдје то рјешење треба да се поништи и стоји у ладици 5 мјесеци... Дотле је Нешковић пумпу завршио и почео радити.... Толико о вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2021 17:43

Сребренка стити тајкуне и криминалце.

Name

Ја

26.05.2021 16:40

РУСИЛИ СТЕ ВИ БИЈЕДИ И СИРОТИЊИ СВЕ И СВАСТА А ОВОМ КОЊИНИ СТЕ ПУСТИЛИ И СВИМ ОСТАЛИМ ВАСИМ ПОЛТРОНИМА ДА ГРАДЕ И СТАНОВЕ И ВИКЕНДИЦЕ БЕЗ ИЈЕДНОГ ДОКУМЕНТА ПА ИХ КЊИЗИЛИ КАКО СТЕ ХТЈЕЛИ И ПРОВЛАЦИЛИ КРОЗ ПОСТУПКЕ ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ И ОСТАВЉАЛИ НА ЦЕКАЊЕ ДО ДАЉНЕГ.ЗАТО ГОЛИЦКА ПОКРИ СЕ И СУТИ ДОК ЈЕ ЈОС ДОСТА ТОГА ПОД ТЕПИХОМ .ИМАЦЕС ТИ ВРЕМЕНА ЗА ДОСТА ТОГА ОБЈАСНИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

26.05.2021 17:34

Бозе дај само да рат поцне..

Name

Ре Тито

26.05.2021 18:59

Лијеци се будало, језик прегризао!

Name

Ре Ја

26.05.2021 23:04

Нисам цуо да је неком срусена куца сто је направио без икаквих папира, него му је дрзава помогла да их легализују. А сто се тице овог ресторана, давно га је требало зауставити у градњи и сада могу да одговарају они који су то дозволили, ал срусити не смије без дозволе, коју неце сигурно добити.

Name

Србо

26.05.2021 16:44

Дали је исто направити нелегалан објекат на својој земљи или градском тј, туђој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАХ

26.05.2021 16:46

И на крају баладе Радисиц поштен цовјек, по монистарстви за грађевину. Е мој Боже гдје си?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Влах

26.05.2021 17:09

Тако је кад чланови мафије дијеле упутства. Умјесто да везе гоблен у затвору, ова госпоја дихели правне савјете.

Name

Бураз

26.05.2021 16:57

Ма ста прицас краво, истјерате обицну породицу на улицу, ако је стан или куца безправна, колико сте делозација до сад урадили, а ститите избјеглицу која је осудјивана зато сто је кум и сто вам се мозе. Треба запалити Кајак терасу па нека гори да видите како це те сви проци лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање за Министарство

26.05.2021 16:57

Ста це бити са 2 прекобројна Радисицева спрата , хоцете ли и то легализовати? Јесте ли ви свјесни колико људи зели да та Кајак тераса буде срусена до темеља???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

26.05.2021 16:59

Како објекат може бити приведен употреби ако нема ни локацијске ни грађевинске. Није само инспектор у питању, ко му је потписао дозволу за рад, ко му је прикљуцио струју, ко му је прикљуцио воду. Ти боље да се зовеш Муљанка јер само мутиш да се неби несто избистрило. Сви сте Ви саучесници. Дали може у граду да сеизгради и приведе намјени такав објекат у којем си и Ти више пута била гост а да не знаш дали има дозволу. Ако то не знаш поштено би било да напустиш тај посао. Дали Ви из власти знате шта значи ријеч МОРАЛ или ЛОГИКА а за ПОШТЕЊЕ вас нећу ни питати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фико

26.05.2021 17:07

Само ако постоји један нелегалан основ одмах русити и не само њему вец свакоме а поготово тајкунима .то исто треба провести у свим градовима .доста је Снсд е лопова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

26.05.2021 17:14

А породица Вулиц???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.05.2021 18:02

На породицу Вулиц саљу полицију и тјерају га са свог посједа.Треба да нестанемо.Када се то десавало са породицом Вулиц и тада се требало изаци на улицу и стати у заститу те породице исто као у слуцају Драгицевиц.

Name

ЦРНА ВРАНА

26.05.2021 17:29

Због ћега се све ово ради на овакав наћин ... да бих Црна могла уновћити своје савјете

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈО

26.05.2021 17:42

По овој свако мозе да гради гдје му се цефне. Зено то земљисте је градско нас градјана народно а не криминалаца појединаца. У цијелој РС треба све РУСИТИ!!! сто је изградјено на градском земљистту. Дал се бојис одговорности и ти и градјевински инспектори, који дрзите у ладицама предмете и ниста не предузимате а огромну лову трпате у своје дзепиве. Јел ви мислите да се никад нецете смјенити и одговарати за вас нерад и вас криминал. ВЈЕРУЈ СВИ ЦЕ ТЕ ДЕБЕЛО ОДГОВАРАТИ.!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај оставку Сребренка

26.05.2021 17:46

И припремај своју одбрану, предуго си ститила тајкуне и криминалце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.05.2021 17:56

Која је ово црвена багра.Цовјек направи објекат на тудјем посједу и онда трази да му се то легализује.У другом слуцају цовјек на селу направи на свом посједу обицну гаразу и посаљу инспекцију и трази да цовјек то руси.Објекат на својој земљи ником од комсија не смета нико се не противи али дрзава га малтретира и то цовјек који је Србин и који је у рату изгубио брата.И та ткз.Република Српска хоце да буде дрзава незнам ција дрзава Српског народа сигорно није.Малтретира свој народ зато нас је мање сваки дан,а Снсд-е ајкуле крузе и цекају плен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИНИСТАРСТВО

26.05.2021 19:16

Зло највеће, Срам те било. Паст ћеш са ногу колико те зло храни. Крах ти је.

Name

Тарас Буљба

26.05.2021 18:06

Па има безправно саграђених објеката и иду на легализацију и грађени су на властитом земљишту али је кајак саграђен на земљишту града БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааа

26.05.2021 18:16

Када це се ријесавати птедмет пољопривредног земљиста у Бањој Луци? Засто Градонацелник о томе цути? И како су сестрици добијали послове по катастру у Бањој Луци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

26.05.2021 18:42

И ја сам се жалио више пута и тужио али ви у суду имате заледјину и шта год урадите суд ако додје до њега потврди.Хвалиш се рјешавањем суда у вашу корист али си заборавила да кажеш ВАШЕГ суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контраш

26.05.2021 19:02

Ако мислимо рушити милорада,требало би притегнути ову квази годпођу,она зна све о његовим "несташлуцима"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е3

26.05.2021 19:09

Наказе це све уништити сто ваља!Ријеке,суме, поља .Примитивне,неписмене наказе ,које су у главном ,без вјере и нације .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјена теза

26.05.2021 19:28

Овдје се гура под тепих чињеница да су ови направили терасу на туђој земљи. Није исто направити несто на свом посједу без дозволе и на туђој земљи. По тој логици могао би неко и у дворишту Голићке направити несто па послије легализовати. Није важно да ли је легално него чија је земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.05.2021 04:47

Људи ста налазите,све вецина тераса у граду било ком су на земљишту града,зна се како се долази до Баста кафића,ово је приватни обрачун два тајкуна

Name

Урош

26.05.2021 19:35

Ова жена је одвратна да не може бити одвратнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Езекиљ

26.05.2021 19:39

Никако ми није јасно неколико ствари. Како је бесправни објект подигнут на државном земљишту а у вријеме градње, и послије тога, нису реаговали ни градски ни републички инспектор као ни други надлежни органи Републике Српске. Не треба подсјећати да су тада на власти, а и данас су на републичком новоу, били кадрови СНСД - а. Осим тога, што се сада одговорност искључиво пребацује на актуелног градског инспектора? Откуд таква неажурност посебно након брзе реакције у случају такозваног "пициног парка" када је госпођа Голић ангажовала и батинаше из редова полиције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

26.05.2021 19:40

Сребра није нормална,неки дан сам добио папир из њеног министарства да је ЗЕВ ( правно лице) у Бијељини сасвим легалан основан са више лажираних потписа. Чувај се Драшко, направиће му легализацију само да те могу тужити за обештећење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

превара

26.05.2021 19:59

То је све договор између Срећка и Драшка. Ти мени сруши терасу а ја тужим Град и добијем милион па на равне части. Опробан части.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси добар?

27.05.2021 08:07

Јесил ти нормалан цовјеце?

Name

Алукард

26.05.2021 20:13

Министроид се опет оглашава? На страни тајкуна? Изненађујуће заиста да таква особа може бити министар. Министроид заправо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

26.05.2021 20:38

Нема књизења у р с све је корунпирано од суда нотара адвоката катастера геодетске управе а за све имсм доказе и све сто је вуксн рекао преседницима судова је у праву само промјене 22 могу донијети бољитак а одговорни у затвор и одузети имовину незаконито стецену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

26.05.2021 20:45

Објекат може радити док траје поступак, а побринуће се да траје наредних 100 година. Зна она врло добро да је шупља јој прича, али зна и ко јој је наредио да нешто смисли. Мислим да је врло глупо од Додика и Радишића што су оволико се компромитовали због једног дијела објекта, обзиром шта све имају у посједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

26.05.2021 22:45

Да ли има неко ко вјерује овој жени и документима које она потписује. Каже у овом Министарству закон је једнак за све, па наравно тако су били праведни и за породицу Вулић. А чини ми се да је и Уставни суд донио неку одлуку о стављању ван снаге одлуке о легализацији објеката, да ли се примјењује та одлука уставног суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

27.05.2021 02:18

Сељанчуро имаш новца не знаш шта ћеш од њега, а стајлинг ти је као да се на вашару облачиш... И ти се нешто још питаш лопужо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.05.2021 05:40

Закон очигледно не важи за црвену секту. Мислим да би се дупли аршини могли доказати и на суду. Моја дјеца из основне школе виде да закон није исти за све. Тек ће се потпуном промјеном власти и успоставом правне државе видјети колики су криминалци наши властодршци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребрена

27.05.2021 06:28

Око ове Министроидне се сири смрад од пиралена, до Трговске горе у име свих тајкунских рекетирања, а проценат је одлицан. Зато господа прави Бијели Двор од 16 спратова поред Хотела Босна јер се нахапала а сада дроби, дроби, меље ко празан млин о неким тзв. законима које Она постује. Фуј! Лазовцина! Криминална гадура!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

27.05.2021 06:29

Само руши народ је уз тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

27.05.2021 07:00

Драско руси да видимо ста це се десити.

ОДГОВОРИТЕ