ВСТС осудио однос Вукановића према судијама у Требињу

- Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) саопштио је „поводом непримјерене комуникације посланика Народне скупштине Републике Српске са носиоцима правосудних функција и руководиоцима правосудних институција у Требињу“, да је био угрожен „професионални положај носилаца правосудних функција, као и њихов људски и морални интегритет и дигнитет“.

Босна и Херцеговина 26.05.2021 | 17:29
ВСТС осудио однос Вукановића према судијама у Требињу

- Посебно забрињава чињеница што је догађај изазвао народни посланик Народне скупштине Републике Српске, односно представник законодавне власти и што је био усмјерен на представнике судске власти чиме се нарушава и хоризонтална подјела на три стуба власти на којима се темељи демократија једног друштва - навели су из ВСТС-а.

У саопштењу се напомиње да ВСТС БиХ као регулаторно тијело има дужност да обезбиједи независно, непристрано и професионално правосуђе, те у оквиру својих надлежности има задатак да обезбиједи и заштиту носилаца правосудних функција када су њихов професионални дигнитет и законом дефинисан положај угрожени.

- Вјерујемо да је догађајем који се 24. маја десио у Требињу, професионални положај носилаца правосудних функција, као и њихов људски и морални интегритет и дигнитет, био угрожен - истиче се у саопштењу.

Из ВСТС су додали да цијене сваку конструктивну критику, али и да осуђују нападе на носиоце правосудних функција „кроз непримјерену комуникацију и понашање у јавном простору чему су били изложени предсједници Окружног и Основног суда у Требињу“.

Из те институције су нагласили да дијалог између представника судске, законодавне и извршне власти треба да се одвија унутар институција.

-ВСТС БиХ и овим путем истиче да је спреман на сарадњу, дијалог и комуникацију, те да ће са задовољством одговорити на сва релевантна питања везана за правосуђе пред Народном скупштином Републике Српске и свим другим законодавним и институцијама извршних власти у БиХ - напомиње се у саопштењу.

Из ВСТС наглашавају да се „само кроз међусобно уважавање, професионалну комуникацију и примјерено понашање представника законодавне, извршне и судске власти, заједнички, може обезбиједити владавина права наспрам нарушавања јавног реда и мира“, које је виђено 24. маја у Требињу.

-Позивамо представнике законодавне власти, као и сваког грађанина, да уколико нису задовољни радом конкретног носиоца правосудне функције, поднесе адекватну пријаву која ће бити истражена од стране надлежног правосудног тијела - закључују из ВСТС.
Народни посланик Небојша Вукановић ухапшен је 24. маја у Требињу због почињених прекршаја по Закону о јавном реду и миру Републике Српске.

Предсједник Окружног суда у Требињу Бојан Стевић изјавио је да је њега и предсједника Основног суда Милана Босића Вукановић тог јутра вријеђао, због чега је дјеловала и полиција.

(Срна) 

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

КОКОСАРИ

26.05.2021 15:45

КАД ОБЕЗБЈЕДИТЕ ДА СЕ СУДИ ПРАВИЦНО И ДА ПИЦНЕТЕ ПРОЦЕСУИРАЊЕ ЉУДИ КОЈИ СУ ОПЉАЦКАЛИ ФОНДОВЕ И БУДЗЕТЕ У ЦИЈЕКОЈ БИХ НЕЦЕ СЕ ДЕСАВАТИ ОВАКИ СЛУЦАЈЕВИ.АКО СВИ БУДУ СУТИЛИ НА ОВО СТО СЕ РАДИ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА И РЕПУБЛИКА СРПСКА ЦЕ БРЗО ПОСТАТИ ПРЦИЈА ПСР ЉУТИ ИЗ ВЛАСТИ И КРИМИНАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

26.05.2021 16:00

Само критикујте и судите Вукановићу, прави лопови су боље организовани њих нити судите нити критикујте, може вам се нешто десити оде плата, а ви полагано. Срамота.

Name

д

26.05.2021 16:09

Судије само судите опозицији и народним посланицима, ВСТВ критикујте поштене посланике што не могу више ово глдати, то и јесу права опасност за вас. Видите тај Вукановић добија 7 плавих коверта у једном дану. Ту се види како су судије ажутне и експедитивне, то не коментарише ВСТВ, та ажурност је норма и успјех свију њих. Да случајно неки судија неби судио неким криминалцима за проневјеру, или неким силедјијама, државним службеницима странака на власти, полицајцима, па ови вас неће као ПОШТЕНИ ВУКАНОВИЋ ВЕРБАЛНО НАПАДАТИ ДА РАДИТЕ ПОШТЕНО, знате ви да су ти боље организовани и да са њима није играти. Зато поштени судци дерите дерикоже сиротињу и поштен народ за прекршаје. Нека вам је на част, али и ви имате страха великог да радите свој посао поштено (дајте неке афере које сте открили и осудили у РС и ФБиХ), али то не критикујете. Плата добра полагано, вратите и Тегелтију остали су сви остали. Ко год критикује тужба и казна, забраните народним посланицима појединим да говоре, само странке на власти смију говорити како је овдије све добро.

Name

Интегритет

26.05.2021 16:27

Угрозен интегритет испијања кафа у току радног времена:) Напријед Вукане, нови министре унутрасњих послова! 2022 је све близе...

Name

Ухх

26.05.2021 16:29

Сто се нисте огласили за поткивање? Или за убиство Давида?

Name

Вебер

26.05.2021 16:30

Кад обезбедите правду, кад процесуирате све за привредни криминал, за приватизацију, за уништен привредни систем. Када изградадите нови привредни систем и врати те права човека на рад, живот и егзистенцију као нешто што је загарантовано у свим земљама, када вратите државу у привреду да се бави привредом а не преваром, онда можете причати о некој држави, судству. А шта су тужилаштво, суд урадили да истраже привредни криминал? Ништа!

Name

Миле

26.05.2021 17:05

Каква три стуба власти док сам ја ту комплетан вств мозе комотно на одмор зна се ко је диригент у РС.

Name

Нострадамус

26.05.2021 18:05

Отисао Тегелтија али багра остала па багро ВСТВ вратите онда и Тегелтију и он је један од вас.

Name

Борац

26.05.2021 18:28

Па,они су били у кафани а не на радном мјесту.

Name

Нострадамус

26.05.2021 18:44

Вукановиц па Бн предајник на Козари.Да ли слиједи упад и гасење Бн телевизије која износи истину.Ако се народ не дигне угасит це и сам народ када ако не сада сутра це бити касно.

Name

Драган

26.05.2021 18:59

У РС и БиХ на снази међународни протекторат Додик и Бакир и Човић су слуге странаца... Какво судство и тужилаштво у РС и Бих . Ко се побуни биће осуђен као Вукан... Чувај се Вукане људино..

Name

Дрекавац..!!

26.05.2021 15:45

Да...а реците гдје то слушају ту вашу " конструктивну критику" ...матере вам??? Зашто обмањујете и непримјерено исказујете , неко размишљање које не води ничему сем вашем тобожном штићењу....правда је истина,разум,објективност, дјелотворност и свеопштост....доказ да су сви исти пред правдом,без обзира ко и шта био....по вама судије могу све јер су "недодирљиви" ,а народ само њега мора слушати....људи ово је Диктатура....зато се и јаве и појаве особе које оваквим начином покушавају указати на власт која није ни народна ни људска....размислите....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европа

26.05.2021 15:46

Лопови стите лопове ! Цовјека тузују исти цланови СНСД-а , Суде му исте судије,пису казне ,дневно и по неколико и сада насли се заститници мафије да и они оптузују Вукановица , а то сто он говори исину,ником ниста ! Вазно је да се мафијаско правосудје одбрани од народног посланика ! Досло је вријеме да се полако народ позива да стане у заститу својих посланика,који се боре за истину и правду ! Молимо Вукановица да размисли и предлози како стати на крај мафијиаском судству и тузитељима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

А није Ц

26.05.2021 15:48

Значи да вас је било срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

26.05.2021 15:49

ПА ИМАЛИ У ОВОЈ ЗАБИТИ ИКО НОРМАЛАН ПА ВУКАНОВИЋ СЕ И БОРИ ДА БИ СУДСТВО БИЛО НЕЗАВИСНО И ДА РАДИ СВОЈ ПОСАО А НЕ КАО ОВИ ШТО СЕ ВУКУ ПО КАФАНАМА И ДОГОВАРАЈУ КОЛИКО ЋЕ ОД КОГА УЗЕТИ ПАРА ИТО У ВРЕМЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

26.05.2021 18:39

Бас тако. Све је то сазрило за затвора...

Name

Правду напријед

26.05.2021 21:11

Сви су Изгледа потковани од стране владајуцих без професионалнисти и са улизивања властима. Вукановиц се бори за правду против лоповлука.

Name

Реа

26.05.2021 15:52

Не смију се питати судије које у току радног времена преврцу соље по кафанама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА РЕА

26.05.2021 16:17

ВИДИТЕ ОНОГ СТАРОГ УХЉЕБА КАКО СЕ ЗАВАЛИО У СТОЛИЦУ. ПА ОН ЗИВИ ОНАКО ПРЕКО 40 ГОДИНА. НА ГРБАЦИ ОВОГ НАРОДА. ОН НЕ ЗНА СТА ЈЕ СРАМОТА. А ОНАЈ СТЕВИЦ ,СТО НЕ ОДГОВОРИ ВУКАНУ ,СТА ЈЕ ИМАО 92 КАД ЈЕ ДОСАО У ТРЕБИЊЕ А СТА ИМА САДА. ИСТИНА ЈЕ ГОВОР МРЗЊЕ ЗА ОВАКВЕ КОЈИ ЦИТАВ ЗИВОТ ЗИВЕ У ЛАЗИ.

Name

Катастрофа

26.05.2021 15:52

Какфа фарса. Па они су сами давно нарусили свој професионални полозај, а врло је упитно да ли су сви колективно икада имали морални и људски дигнититет и интегритет. И ако јесу, и то су одавно изгубили. Од свега у овој дрзави, најнаказније је када људи који су сами себе потпуно деградирали некоме дрзе лекције. Одвратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АКТИВИСТА

26.05.2021 15:53

Види види, зец се диви. Да и ми нешто кажемо. Зар имате образа, држава сва у политичком криминалу, корупцији, поткивају. А баш захваљујући судству и тужилаштву које ради по политичким наредбама. СРАМ вас било, ви да некога критикујете, а посебно онога ко се бори за овај ојађени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

26.05.2021 16:07

Коме да се зали Вукан кад сте сви корумпирани лопови проци це и васе.

Name

Словодан

26.05.2021 15:56

Није он напао судије, него госте у кафани, и зато је приведен и добоће прекршајни налог. АВСТС нека му се захвали што је показао да његови "радници" проводе радно вријеме по Карамана, и да испитају јесу ли тачно наводи које им је Вујановић рекао. Ако су тачни, казните студије, ако нису казните Вука на за клевету. Тако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОКОСАРИ

26.05.2021 16:04

КОД УМРЛИХ ИД КОРОНЕ КОЈИ СУ БИЛИ У ЦИКУ И ЦЛАНОВИ СНСД,НА ОСТАВИНСКОЈ РАСПРАВИ И САМИ НАСЉЕДНИЦИ СУ СЕ ФРАПИРАЛИ КАД СУ ИМ САОПСТИЛИ ДА НАСЛЕДЈУЈУ МИЛИОНЕ ЗА КОЈЕ НИ ОНИ НИСУ ЗНАЛИ.ТОЛИКО О ПОСТЕЊУ БИВСИХ ЦЛАНОВА ЦИК И СНСД.СВЕ СЕ ВИДИ.

Name

Сековљанин

26.05.2021 16:47

ЛоПОВИ судиће се ускоро и вама.

Name

Тврда линија

26.05.2021 21:16

Само удри Вукане по нерадницима....

Name

Илија

26.05.2021 16:00

Хајде лопови једни осудидте шта паметније. Има те паметнија посла ако хоћете и смијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја би

26.05.2021 16:04

Вукан и ВСТС тразе од правосуђа исто, само се не разумију, Вукане теско на зелену грану у овој моцвари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Вукановицу

26.05.2021 16:05

Добар си ти цовјек, стета сто си и наиван, мозда сам и сам, али бјезим од тога и тиме се не дицим. Није ово 3000. та него 2000., а и тамо то це бити ствар лицног сустава за основне информације и стратегије које це бити такодје бесплатне и комерцијалне. Али основне ствари це бити тиме покривене за неког ко себи и другима истински не зели зло. Не ради се то тако Вукановицу, али од тебе могу науцити, ста је блог и хвала ти на томе, да барем ниси мрзио, и да Богда никад нико, не мрзио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

26.05.2021 16:08

Сви сте ви исти, бандо лоповска. Треба вас све на Голи оток, да се с њега никад не вратите на грабачу овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

26.05.2021 16:12

Не лају пси због села, већ лају због себе. Знају у ВСТС да промјене долазе и качиће и њих. Подршка за Вукана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОП

26.05.2021 16:22

ВИДИТЕ ЛИ ЉУДИ КАКО ЈЕ СВЕ НАОПАКО. ОНИ НЕ ЗНАЈУ НИ СТА ЈЕ ПРАВДА. ПРАВДА ПОЦИЊЕ ОД ИСТИНЕ. А ЊИМА ЈЕ ИСТИНА НАЈВЕЦА НОЦНА МОРА. ЈА БИХ САМО ПИТАО СВЕ ОВЕ ,ДА НАМ КАЗУ ПРЕЦИЗНО ,СТА НИЈЕ ИСТИНА СТО ЈЕ ВУКАН РЕКАО? КАЗИТЕ НАМ ТАЦНО СТА ЈЕ ВУКАН СЛАГАО ПА ОНДА ДАВАЈТЕ САОПСТЕЊА. СРАМ ВАС СВЕ БИЛО. ОНА ДВОЈИЦА СУ СЛИКА СВИХ ВАС У ВСТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

26.05.2021 16:47

Овој држави је труло корјење и гране, ништа у њој је вриједи ни пребијене паре. Сви се позивају на некакве законе и прописе а до гуше у лоповлуку и криминалу. Ово је хорор без преседана, за Оскара и Нобела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

26.05.2021 16:56

Пу,која професионалност све го олос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

26.05.2021 16:57

Све је то лијепо али господо из ВСТС Вукановиц је рекао да је подносио залбе дисциплинском тузиоцу,писао омбдусмену сваком зивом и ста само стерилно саопстење да се мозе обратити надлезној институцији.Ниста из ВСТС не казу када предсједник основног суда Босиц говори Вукановицу да је будала.Све има на снимку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

26.05.2021 16:58

" Што је ближи крај империје, то су њени закони све лудји." Цицерон,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

26.05.2021 17:02

Мисле да су недодирљиви ко медвједи а незна се који је гори и веци криминалац .њих 99%.цим стите криминалце гори су од њих .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2021 17:38

Лако је вукановица казнити цовјек их је ухватио на дјелу и изнео цињенице није никога ударио а кад би они њега ударили просли би без казне има бог са неба види све и казњава грота и срамота дирати биједу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Персон

26.05.2021 17:48

Ста ове будале изјависе,па такве су им све локалне Кадије и предсједници судова,то само треба свако марскати на сваком цоску и гонити да раде!!!Говна на грбаци народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево вам задаце.

26.05.2021 17:48

Ко је опљацкао Робне резерве Републике Српске ????? Ево ово истразите и мозда вам народ поцне и вјеровати., мада сумњам .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

26.05.2021 18:50

Робне резерве је опљачкао Танасије Јовиц, власник Глориа-лине, фабрика чарапа, и његов јаран Драган Цавић, иначе љигавац.

Name

ЉУБО

26.05.2021 19:18

Паповић и лопови су поштени и застарело. Судије Пленковића.

Name

Задатак

26.05.2021 20:27

Испитајте Сњезану Вујиниц стаје све радика ,Бобар бака,никола тесла фирма,бака српске АЈМО НА ПОСАО ПРОФЕСИОНАЛЦИ.

Name

Реган

26.05.2021 18:45

Сви судије и тузиоци су углавном корумпирани и нечим цијењени, имају велике плате, мајмуне који их чувају, глуме неке фаце, суде само сиротињу и ово је ништа шта они заслужују и шта ће добити, ускоро, поједини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

26.05.2021 18:48

Ја било који суд у БИХ да додјем рекао би: Непризнајем овај суд,радите шта вам је воља.Ако продужи Додик владавину и посље 22 нека изнајми од Хрвата Голи Оток има нас много којим ће га напунити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.05.2021 19:22

Мислио сам да кад оде потковани Тегелтија, да ће бити нешто боље, али ништа, иста багра. Вукановића малтретирају тајкуни и секта, а ви биједо тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.05.2021 19:34

Ко је ту испао багра?? У цивилизацији постоји начин,мјесто и вријеме да се такве и сличне ствари изнесу у јавност цивилизовано.

Name

Обицан цовјек

26.05.2021 19:31

Вас из судства све треба смијенити,ниста не радите по закону,а сад сте насли да блатите једног доброг и постеног цовјека који се бори за правду,јер ви спавате и добијате огромне плате за нерад,он се бори за правду и за народ,знате ли ви господо како радник црнци за петнаести дио васе плате,ради као во,а ви испијате кафе и проводите радно вријеме у кафани,срам вас било,засто не рјесавате криминал у којем сте огрезли заједно са појединцима из ове владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.05.2021 20:25

И он добија велику плату да хода по кафанама и оно ради што не би нико нормалан.

Name

Јована

26.05.2021 19:32

Јако су морални, нарочито то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

26.05.2021 20:14

ВСТВ је Додикова институција, са или без Тегелтије... Приватна дрзава. .. Сувисно било ста реци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог вам недо

26.05.2021 20:18

Да је ово имало правна дрзава ове судије би бар дисциплински одговарали, јер у радно вријеме сједе у кафани и примају плату од 4.000 км у земљи која је испод прага сиромаства. Овако хапсе онога ко се усуди да их то пита на јавном мјесту, које је разлицито од радног мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

26.05.2021 20:43

А стоце носиоци професионални функција за вријеме радног времена у кафани а беру добру плату са ледја градјана засто незели встс да цује истину све сто је вукан рекао је истина није то само у требињу то је у цитавиј рс све судије и преседнике судова треба процесљат зато 22 подрска вукану близи се крај корупцији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

26.05.2021 20:50

Народе прогледај и 22 дајте глас постеним кадровима који се боре за правду вукан јелена драско несиц петровиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

26.05.2021 22:12

Кадија те тужи, кадија ти суди. Добродошли у турско доба. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

27.05.2021 06:31

Ма лоповчине једне! Бандо корумпирана, ви ће те неког да осудјујете, све вас треба похапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

27.05.2021 17:09

Што прије провјерити имовно стање непоштених и корумпираних судија и адвоката што не плаћају порез за "кеш" плаћања скупих услуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.05.2021 04:57

Лопови бране лопове

ОДГОВОРИТЕ