Превозници пријете блокадама путева и граница

Одлука Хрватске према којој ће пет граничних прелаза између те земље и БиХ бити неупотребљиво за камионе чија носивост прелази 7,5 тона изазвала је лавину оштрих реакција у БиХ, а, очекивано, најгласнији су превозници, који важу своје наредне кораке, па су на столу, између осталог, и блокаде путева и граница.

Босна и Херцеговина 26.05.2021 | 08:31
Превозници пријете блокадама путева и граница

Хрватска је, наиме, 20. маја донијела спорну одлуку о прекатегоризацији својих путева, тако да њима неће бити дозвољен транзитни промет теретњацима, а та одлука ступа на снагу осам дана након доношења.

Као посљедица тога, гранични прелази Иваница - Горњи Бргат, Велика Кладуша - Маљевац, Брчко - Гуња, Стрмица - Стрмица и Осоје - Вињани Горњи, постаће неупотребљиви за веће теретњаке.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, рекао је да је за данас планиран састанак превозника.

"Ево дописујем се с превозницима у групи. Организујемо састанак и најављујемо блокаде, штрајкове, до коначног рјешења. У питању су блокаде граничних прелаза, царинских терминала, путева, док се не ријеши проблем", истиче Грбић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, ово је одлука која је превознике бацила на кољена, јер слиједе огромни губици.

"Штета је велика усљед километраже коју морамо правити због обиласка. Проводимо осам сати на граничном прелазу, искуцавамо сате вожње, прелазимо у Хрватску и зауставља нас полиција и кажњава због прекорачења сати вожње. То је масовна појава. Стање је хаотично", рекао је Грбић.

Војин Митровић, министар промета и комуникација БиХ, очекује да ће проблем бити ријешен када је у питању гранични прелаз у Великој Кладуши. Разговарао је, каже, с хрватским ресорним министром, а који је изразио спремност да се овај проблем ријеши.

"Практично, овај дио БиХ остаје слијепо цријево и једноставно економски просперитет тог дијела доводи се у питање ако то остане на снази", рекао је Митровић.

Додао је да ће данас на сједници Савјета министара имати ово питање на дневном реду.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, затражио је јуче хитну реакцију шефа Делегације ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Јохана Затлера због најаве да ће Хрватска извршити прекатегоризацију пет граничних прелаза с БиХ, који су раније кориштени за транзитни промет теретних возила.

Оваква одлука Хрватске ће, истиче Кошарац, произвести низ негативних посљедица за значајан дио привреде у Републици Српској и ФБиХ, јер се у великој мјери ограничава, компликује и продужава спољнотрговински промет, као и вријеме транспорта робе по претходно утврђеним цестовним правцима који повезују БиХ и ЕУ.

Према његовим ријечима, неопходно је да ЕУ пружи помоћ и подршку како би се ово питање ријешило у најбољем интересу за привреднике из БиХ.

На границама БиХ и Хрватске и јуче је, како јављају агенције, примијећен хаос, а колоне теретних возила сезале су и до 10 километара.

Ахмет Егрлић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, истакао је да одлука коју је донијела Хрватска значи да превозничке компаније из БиХ које саобраћају споменутим правцима, а превозе робу која се извози или увози у земљу, неће моћи да иду на граничне прелазе на путевима обухваћеним прекатегоризацијом, као и да су на таквим географским положајима да им је далеко да иду на друге прелазе.

(БН/Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Никола

26.05.2021 06:45

Незнам ста чекате? Ја би вет блокирао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

26.05.2021 08:36

Косарац це то средити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Кочић

26.05.2021 08:38

Нека Додик то среди са својима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

26.05.2021 09:35

Ста цете блокирати Хахаха Само вас ЕУ чвокне Блокирати сте требали док Хр није ушла у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

26.05.2021 15:22

Ко сте ви да блокирате прелазе обицним градјанима бандо једна. Блокирајте институције ако смијете наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрана

27.05.2021 04:34

Шта би ви власници камиона хтјели да се возите цестама гдје је ограничење до 5 тона да ви возите са 40 тона. То можете само у бих.

ОДГОВОРИТЕ