Хрватска: Нису укинуте руте за теретни саобраћај

Министарство мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске новим Правилником о одређивању јавних путева којима се мора одвијати транзитни саобраћај теретних возила кроз Хрватску није укинуло досадашње руте за теретни транзитни саобраћај између Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, тврде за Фену из тог министарства.

Босна и Херцеговина 25.05.2021 | 20:50
Хрватска: Нису укинуте руте за теретни саобраћај

Како су истакли, и претходном Одлуком о одређивању јавних путева по којима се мора одвијати транзитни саобраћај теретних возила кроз Републику Хрватску, која је била на снази од 1. јануара 2009. године, до ступања на снагу новог Правилника, није било дозвољено саобраћање теретних возила у транзиту изнад 7,5 т ндм и дужине веће од 14 метара на граничним прелазима Иваница- Горњи Бргат, Велика Кладуша- Маљевац, Стрмица- Стрмица, те Осоје- Вињани Горњи.

На граничном прелазу Брчко- Гуња теретни саобраћај због старости и дотрајалости моста преко ријеке Саве прекинут је прије више од двије године на иницијативу Босне и Херцеговине, додали су из хрватског министарства.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац раније је изјавио, поводом информација да Хрватска планира затворити пет граничних пријелаза с БиХ, да је то неприхватљиво с обзиром на чињеницу да то може проузроковати застој у пласману роба произведених у БиХ те пословној заједници узроковати повећање транспортних трошкова.

"Ријеч је о једностраној одлуци Хрватске и вјерујем да се та одлука може исправити. Веома је значајно и важно да имамо добре сусједске односе са Хрватском, односно да имамо добре односе са свим земљама ЕУ која је наш кључни спољноополитички циљ", рекао је Кошарац на конференцији за медије у Сарајеву.

Кошарац је додао да су у уторак имали неколико разговора са представницима пословне заједнице, као и да су обавијестили Делегацију ЕУ о овом питању јер сматрају да се оваква једнострана одлука хрватских власти треба промијенити.

(Фена)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дијагноза

25.05.2021 19:02

Чујем да је Клошарац потегао везе у Европском парламенту, добар је са баба сером.

ОДГОВОРИТЕ