Ови посланици су узели отпремнине и наставили да примају плату

Уз Галића и Чолака и делегати Средоје Новић и Душанка Мајкић, заступник Небојша Радмановић те бивши државни парламентарци Мирсад Мешић, Крстан Симић, Бошко Томић, Петар Кунић и Бериз Белкић су одлучили наставити са радом након што су добили отпремнине.

Босна и Херцеговина 25.05.2021 | 19:40
Ови посланици су узели отпремнине и наставили да примају плату

Током протекле деценије исплаћено је скоро 440 хиљада КМ за одлазак у пензију 15 политичара из три државне институције. Већина њих је након тога наставила радити те уз пензију примати и плату.

Бариша Чолак и Јаков Галић, делегат и посланик у домовима Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), добили су током пандемије корона вируса отпремнине за одлазак у пензију, али су се одмах вратили међу стално запослене.

Иако је у ово вријеме кризе и неизвјесности посланик Дамир Арнаут три пута у Државном парламенту предлагао да се умање примања функционерима како би се уштедио јавни новац, његови приједлози нису прихваћени.

Ту идеју нису подржали ни Чолак ни Галић, који су у том периоду из буџета добили по 29 хиљада марака отпремнине за одлазак у пензију.

За 15 функционера Парламента, Савјета министара и Предсједништва БиХ исплаћено је 436.767 КМ за отпремнине од почетка 2010. до краја марта 2021. године. Већина њих је након тога остала на функцијама те уз пензију прима и плату.

Уз Галића и Чолака и: делегати Средоје Новић и Душанка Мајкић, заступник Небојша Радмановић те бивши државни парламентарци Мирсад Мешић, Крстан Симић, Бошко Томић, Петар Кунић и Бериз Белкић су одлучили наставити са радом након што су добили отпремнине.

Тако им је омогућено да до краја марта 2021. године, не рачунајући отпремнине, из буџета државних институција зараде још 2,31 милиона КМ.

Највише новца је исплаћено државним парламентарцима који имају моћ да одлучују о уштедама у држави – њих десетеро је добило двије трећине укупног износа.

„Наставити бити посланик, океј, али неспојива је, или бар треба бити, отпремнина и наставак примања плате, јер циљ отпремнине је да вам олакша транзицију из запослене особе у пензионера. То је сврха отпремнине. То није награда“, каже посланик Дамир Арнаут за Центар за истраживачко новинарство (ЦИН).

Отпремнина, плата и пензија

Изабрани и именовани функционери, као и други запослени у државним институцијама, имају право на отпремнину на основу Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и Одлуке о начину и поступку остваривања права на отпремнину приликом одласка у пензију у институцијама БиХ.

Износ у висини шест нето плата исплаћује им се по „сили закона“ након навршених 65 година живота и 20 година радног стажа или 40 година стажа.

У државним институцијама је од почетка 2010. до марта 2021. године исплаћено 17,5 милиона КМ за одлазак у пензију 1.973 запослених. Међу њима су највеће отпремнине добили изабрани и именовани званичници, захваљујући просјечним платама од близу 4.800 КМ.

Бивши директор Јавног предузећа „Шуме Српске“ Јаков Галић изабран је за посланика у Представничком дому ПСБиХ на општим изборима 2018. године преко компензацијске листе. Он сматра да су примања државних функционера „енормна“ и да нису примјерена резултатима њиховог рада.

На имовинској картици уочи избора је написао да има некретнине вриједне 570.000 КМ и породичну фирму коју је процијенио на шест милиона КМ.

„Ја сам први пут у овом парламенту и заиста сам био врло изненађен огромним примањима“, рекао је Галић, напомињући да би „сутра гласао да тих примања уопште нема“ и да у Парламент дођу стручњаци који могу да допринесу „смиривању страсти и опоравку економије“.

Међутим, он је прошле године два пута гласао против Арнаутовог приједлога којим би биле смањене накнаде за отпремнину приликом одласка у пензију. Против је гласао, како тврди, као дио коалиције. „Таква су правила, нажалост.“

Галић је четири дана након добијене отпремнине опет активирао статус стално запосленог посланика у Представничком дому ПСБиХ и уз пензију наставио примати редовну плату.

„Што се мене тиче, ја не бих ишао у пензију док се не заврши овај мандат. Што се мене тиче, то је апсолутно исправно јер ја сам гледао ове листе – и даље се издваја и за пензионо и за здравствено – то је, по мени, нонсенс“, коментарисао је Галић.

Он је од маја 2020. године, када је добио 28.997 КМ отпремнине, стекао право на пензију и наставио радити за мјесечна примања од око 5.500 КМ.

И делегат у Дому народа ПСБиХ Бариша Чолак је почео радну пензију. Почетком марта 2021. године добио је 29.112 КМ отпремнине и наставио радити за мјесечна примања од 5.565 КМ, уз право на пензију.

На комфоран положај парламентараца и након одласка у пензију није имао коментар.

Различита права радника

Изабрани и именовани функционери у институцијама БиХ, захваљујући одлукама Уставног суда Републике Српске  из 2013. и Уставног суда Федерације БиХ из 2019. године, имају право на исплату пензија за вријеме мандата, једнако као и пензионери запослени у другим дјелатностима.

Душанка Мајкић је као посланик у Представничком дому ПСБиХ у јуну 2015. године добила 28 хиљада КМ отпремнине и наставила радити до данас.

Откако је пензионисана, примила је 386.649 КМ на име плата и накнада из буџета, а у имовинском обрасцу Централне изборне комисије је навела да јој је годишња пензија за 2018. износила 13.200 КМ.

“Зашто би посланик имао различит третман у односу на све друге? Је ли то дискриминација нека? Зашто бих ја била кажњена зато што сам у Парламенту?”, рекла је Мајкић за ЦИН, напомињући да отпремнина као институција треба да припада свакоме.

Између функционера у институцијама БиХ и запослених у ентитетима свакако има разлике, али не оне о којој говори Мајкић.

У Републици Српској је ван снаге Општи колективни уговор, али се примјењује Одлука о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику коју је донијела Влада РС.

Средоје Новић, бивши државни министар цивилних послова, добио је у марту 2015. отпремнину од 28.748 КМ. Након тога је ангажован као делегат у Дому народа ПСБиХ и на тој функцији је до 31. марта ове године зарадио још 412.466 КМ буџетског новца.

„Апсолутно!“, одговорио је Новић на питање новинара ЦИН-а да ли је од 2015. године све вријеме примао упоредо плату и пензију. Његова мјесечна примања износе око 5.600 КМ, а у имовинском обрасцу Централне изборне комисије БиХ уочи Опћих избора 2018 написао је да је те године примио 23.640 КМ пензије.

„ Ви нисте добили ту отпремнину због рада док сте били министар или посланик, већ сте је добили за 40 година стажа“, каже Новић.

Радно активни пензионери

Највећи износ отпремнине у претходној деценији је добио бивши члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић. Он је 2014. године примио 34.130 КМ отпремнине. Након тога је наставио радити –  прво као делегат у Дому народа а потом и као посланик у Представничком дому. За то вријеме је до краја марта ове године зарадио више од 430 хиљада КМ.

„О својој отпремнини сам испричао све. Сви знају све. Немам више шта да кажем“, рекао је Радмановић који је у својој имовинској картици пријавио и годишњу пензију од укупно 13.500 КМ за 2018. годину.

Нешто мањи износ за одлазак у пензију је 2011. године добио бивши државни посланик Петар Кунић – 30.169 КМ. У том периоду је био предавач на Правном факултету Универзитета у Бањалуци.

„Професори Универзитета (у Републици Српској, оп. а.) могу до 68. године радити, послије тога морају у пензију. Једино је специфичан случај кад су посланици у Парламенту, јер они припадају такозваном општем правном режиму“, објаснио је Кунић.

Он сматра да би политичарима који остваре право на отпремнину, односно пензију, требало бити омогућено да наставе радити до краја мандата, али да у том случају не би требали имати право на исплату пензија.

„Требало би законом забранити ту могућност“, рекао је Кунић који је након мандата у Парламенту 2016. и 2017. године био декан Правног факултета у Бањалуци, што му је било омогућено на основу Закона о високом образовању РС.

Заједничка комисија за административне послове је крајем јула 2014. године донијела одлуку о додјели отпремнине од 29.112 КМ делегату Дома народа Хасану Бећировићу, три мјесеца након његове смрти.

(ЦИН)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Минималац

25.05.2021 18:17

Брука и срамота! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2021 19:06

То су људи без морала и било цега људскиг у себи. Зато гласајте за те сенилне старце, а за узврат плата це вам бити 540,00КМ. То је невудјена багра која у време пандемије купује луксузне аутомобиле умјесто да се улазе у здравствени сектор.

Name

Рајкард

25.05.2021 19:16

За мафијасе има пара и посла а за биједу и сирорињу и борацку популацију нема ниста.Срам давас буде највеца мафијаска власт на земаљској кугли..Али један дан када се буду сводили рацуни неце ни вама појединцима бити лако .

Name

Борац

25.05.2021 21:26

Па,опет гласајте за ову проклету стоку.

Name

ре

26.05.2021 06:03

Ово вам је све штела у БиХ, криминалац криминалцу гура народа опиченог паре у криминалној БиХ.

Name

Са85

25.05.2021 18:21

На лијекове потрошили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2021 06:12

Они живот у благостању проведоше, народ се злопати и ћути. Борите се људи, шта се савили кичму?!

Name

Риј3ц

25.05.2021 18:21

Ограничити бављење политиком тј маx 2 мандата, а не доживотне функције. Плате као да раде у Гооглу, а народ опет гласа за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАХ

25.05.2021 18:32

Све похапсити, и да врате паре. Наши поштени политицари- држе нам стално проповјед о поштењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

25.05.2021 18:38

Док народу оци не искице гледајуци неправду и вандализам који сепримјењује сваки дан добро је..Народ то све види и цује и подрзава пљацку па тразилисте етовам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

25.05.2021 18:41

Клосарцине једне, пустите младје који имају ста да показу. Како вас није срамота, изроди једни, мало ли је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

25.05.2021 18:44

Па како ћемо напријед поред ових гладних душа. А сиротиња нема за хљеба. Па опет гласајте за гладне они ће нас спасити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пејо

25.05.2021 19:44

Народ је своју породицу ..дјецу родјаке кумове и пријатеље растјерао по свијету да иду трбухом за крухом само зато сто гласа за људе који владају дрзавом само ради свога интереса.

Name

Душан

25.05.2021 19:02

И нека су кад се окане политике опет им треба дати отпремнине од 200 000 еврича све док неписмени народ гласа за исте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.05.2021 19:03

Који су то паразити. Гладна уста не мозес нахранити. Алава Мајкицка некоме несто казе. Са друге стране у РС мизерно повецање плате. Мука је цитати и гледати ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

25.05.2021 19:04

Добро овај народ има ста да једе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау

25.05.2021 19:13

Која спрдацина!!!!! Ово нема нигдје на свијету!!лоповлук невидјени !цијим законима ???!! Покривен лоповлук!пљацка дрзаве отворено !!! Страсно!!са пензијама и платама испод социјале ни близу мјесецне корпе дрско набили себи плате и привилргије милионима се играју!!Све одузети и у фонд за опоравак дрзаве а институције расформирати легло лоповааа сви на свим нивоимаа дизу новац будзетски тако војна лица из Србије пензију из РСа пензију и јос раде платуу и све привилегије!!па докле???!!! Нарид у нестајсњу бјрзи на две стране!а они царују у створеном царству изнад закона увезани у криминалну хоботницу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нуно

25.05.2021 19:17

Није ми јасно, хоћел се икад овај луди народ подић и растјерат ову багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

25.05.2021 19:21

Народ стока, сто то трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадија

25.05.2021 19:36

Таман вам та отпремнина да купите себи довољно гласова и да опет можете да серете и пишате по народу. Ја искрено Бога молим да народ не изађе на улицу али због оваквих поступака ове стоке ..... Нисам више сигуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

25.05.2021 19:38

Мало вам било и на оном свијету! Шта радите с толиким новцем кад ми имамо по 500км.видите ли але народ око себе, вриједније и за десет класа боље од вас. Шта кажезе але проклете за 5% повећања здравственим радницима, у име кога сте динар дали и донирали, кога сте помогли и хоћете да сестре вас његјју у болници. Стидите се бога и народа. Доћиће ђаво по своје кад се најмЊе надате. Отето, проклето!!!!!!! .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

25.05.2021 19:53

Убијате овај народ, психички и физички.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравствени радник

25.05.2021 19:55

Страшни суд!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

профy54

25.05.2021 19:58

и требају да наставе са радом када немате паметније од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

25.05.2021 20:08

Отјераште нам дјецу, "патриоте" и лицемјери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слависа

25.05.2021 20:10

Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

25.05.2021 20:19

Повраћа ми се када чујем ово иако знам да је то истина сваки пут ми је мука када прочитам за ове отпремнине. Док народ, пензионери кубуре да плате режије они живе и имају плате као у Швајцарској и притом се још бахате. Незнам како даље, али овако више не може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

25.05.2021 20:41

Чим напуне 90 год. живота одмах у пензију да морају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

25.05.2021 20:45

А народ нема шта да једе. Плате и пензије никакве. Зато лијепа наша дијаспора. МонеyГрам трансфери најјефтинија опција слања новца а не треба ти рачун у банци. Да није трансфера и дијаспоре неки људи не би имали шта да једу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто је јос најгоре

25.05.2021 20:50

Управо ти нису ни изабрани вољом градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГласНарода

25.05.2021 21:04

А народ нема шта да једе. Плате и пензије никакве. Зато лијепа наша дијаспора. МонеyГрам трансфери најјефтинија опција слања новца а не треба ти рачун у банци. Да није трансфера и дијаспоре неки људи не би имали шта да једу

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и херцеговац

25.05.2021 21:20

Која је то пљацка дрзаве,стари идиоти одпремнина да иду у пензију и да се млади људи запосљавају,заузели радна мјеста а пензионисани са одпремнином.А млади сколовани напустају земљу због таквих криминалаца гдје ту правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сурова истина

25.05.2021 21:31

Народ не зели друге на власти јер су исти. Боје се реда и закона јер би оно могли доци на ред да одговарају за свој лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

26.05.2021 00:51

Тај Галиц се вуца у политици годинама,иметак стекао пљацкајуци везионицу.Сад дрзи фирму која добија послове на намјестеним тендерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

26.05.2021 03:13

КАКО ОБИЦНИ радник не мозе примати пензију И бити јос у рандом односу .Народ је глуп И треба да вас гуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

26.05.2021 04:31

Свака част, народ их бирао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

26.05.2021 04:41

Кривицу зато сноси луди народ. А што се тиче њиховог образа то је депонија. О томе нема шта причати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кемо

26.05.2021 04:58

Ста се буните. За такве лесинаре сте ви који сада коментарисете дали свој глас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

26.05.2021 05:39

Богата дрзава нек узму кад им се мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

26.05.2021 05:54

Бице им мало и црне земље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мотка

26.05.2021 06:27

ја да сам тако несто урадио била би кривицна пријава и досли би да ми пљене ствари по куци..секто, говњива се мотка спрема

ОДГОВОРИТЕ