Хрватска блокира транзит робе из Босне и Херцеговине

Република Хрватска, односно Министарство мора, промета и инфраструктуре донијело је „Правилник о одређивању јавних цеста“ по којима се мора одвијати транзитни саобраћај, а који ће нанијети велику штету превозницима у БиХ, тврде у Спољнотрговинској комори БиХ која тражи од надлежних институција БиХ хитну реакцију.

Босна и Херцеговина 25.05.2021 | 17:20
Хрватска блокира транзит робе из Босне и Херцеговине

Наиме, како наводе у свом допису, новим Правилником су одређене цесте по којима се мора одвијати транзитни саобраћај теретних возила изнад 7,5 тона носивости у укупне дужине до 14 метара гдје је пропуштено утврђивање јавних путева које воде до и од појединачних граничних прелаза између БиХ и Хрватске.

Ти прелази су дефинисани као прелази за међународни путни превоз роба на основу Уговора између БиХ и Хрватске, а у питању су Иваница-Горњи Бргат, Велика Кладуша –  Маљевац, Брчко – Гуња, Стрмица – Стрмица те Осоје – Вињани Горњи.

„На овај начин онемогућено је кориштење тих граничних прелаза за транзит роба из БиХ кроз Републику Хрватску са низом негативних посљедица на привреду значајног дијела БиХ, што не само да је у супротности са Уговором о граничним прелазима, него је и у супротности са одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању“, наводи се у допису СТК БиХ.

Поручују и како већ долазе реакције привредника и Владе Унско-Санског кантона са захтјевима за рјешавање овог проблема који како упозоравају може изазвати огромне негативне посљедице по привреду БиХ.

(БН/Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ево

25.05.2021 15:27

Сад це Додик да повуце национални витални интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

25.05.2021 16:17

Да је обратно повукао би га и те како. Овако,пошто смо ми оштећени,НИШТА.

Name

Нормалан

25.05.2021 16:29

Неце, он то ради само онда када он има лицни интрес.

Name

Нннн

25.05.2021 16:25

Једина. Срећа. Сто га тамо. Не бендају. Као да не постоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакоста

25.05.2021 17:28

Миркан има да реши све бре.

ОДГОВОРИТЕ