Грађани дијелова Мостара: Зауставите градњу аутопута

На адресе клубова посланика српских странака, као и неких странака из ФБиХ, у Парламентарној скупштини БиХ стигло је писмо из Мостара у коме их потписници моле да зауставе градњу поддионице коридора „5Ц“ крај Мостара.

Босна и Херцеговина 25.05.2021 | 07:42
Грађани дијелова Мостара: Зауставите градњу аутопута

Лидија Берберовић, Азра Дураковић, Амна Поповац, односно Инцијативни Одбор за заштиту интереса грађана јужне зоне града Мостара, у молби упућеној клубовима СНСД, СДС, ПДП, ДНС, Српском клубу посланика, као и Клубу посланика Наша странка Независни блок, тврде да је у току незаконито цијепање углавном српских земљишних парцела у Мостару.

– Обраћамо Вам се у нади да ћете схватити изузетно лош положај повратника српске националности у јужним дијеловима Мостара. Молим вас да ускратите сагласност за ратификацију Уговора о гранту (Пројекат Коридор 5ц2, поддионица Тунел Зеница – Доња Грачаница) између БиХ и Европске банке за обнову и развој који се односи на инвестициони грант из програма „Европски заједнички фонд за Западни Балкан“ – пише у молби.

Уз тај захтјев, потписници наводе неколико разлога, а први је да тренутно на терену, ЈП Аутоцесте ФБиХ, преко Градске управе Мостар праве велики притисак на повратнике (претежно српске националности) у јужне дијелове Мостара, ради експропријације земљишта.

– На адресе мјештана јужних дијелова Мостара (Косор, Мало Поље, Лакишевине, Ортијеш) почела су стизати рјешења Службе за катастар Града Мостара о цијепању парцела на предвиђеној поддионици аутопута Мостар Југ – Тунел Квањ. Рјешења су донесена без учешћа власника земљишта, чиме је нарушено основно начело управног поступка, право странака да се већ у првостепеном поступку очитују о предмету поступка. Још горе, рјешења се достављају на адресе умрлих особа. У позадини свега јесте бесправно цијепање парцела, да би се ЈП Аутоцестама омогућило да за пуно мање новца откупе земљиште преко којег су им политички оци зацртали да треба да иде Коридор „5ц“ – дионица Мостар Југ –тунел Квањ – пише у молби.

Друго, у жељи да изврше политичку наредбу и “протјерају” трасу преко плодне земље и повратничких, претежно српских, насеља Парламент Федерације БиХ, Федерално Министарство просторног уређења, Федерално Министарство околиша и туризма, ЈП Аутоцесте и Град Мостар су прекршили законе БиХ.

– Повратници су покренули судске процесе, ради заштите људских права из Европске конвенције за људска права и протокола уз Конвенцију – права на приватну имовину, права на дом и уставног права на повратак избјеглих и расељених. Зато вас молимо да ускратите давање сагласности за ратификацију Уговора о гранту док се не ријеши изузетно тежак положај Срба у Мостару тј. Херцеговачко – Неретванском Кантону, али и Федерацији БиХ – пише у овом документу.

Иначе, ратификација уговора о поменутом гранту налази се на дневном реду данашње сједнице Представничког дома БиХ.

(Српскаинфо) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бомбаш

25.05.2021 06:00

Боли Додига патка за Српским повратницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2021 06:13

И све њих око њега.

Name

Јоја Скојотовски

25.05.2021 07:53

Ја не знам шта је са вама, па сам Додиг каже да је федерација за њега иностранство.

Name

Матан

25.05.2021 08:33

Па имају Срби икебану у самом врху Мостарске власти која кокетира са ХДЗ, нису ни констутиван народ непризнати немају никаква права у ХНК. Које су то игре ХДЗ и СНСД само драги бог зна.

Name

ре бомбас

26.05.2021 20:41

Не разумијем,боли њега за националне интересе.Свима је познат слуцај у Гаревцу код Модрице.Цовјек је заститио Хрвате да им се не русе куце ради излаза са аутопута.

Name

Мики

25.05.2021 07:55

Каква глупост од . Парцеле би се свакако цијепале ради градње аутопута без обзира на националну припадност власника парцела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

25.05.2021 09:21

Шта кажу ПРЕТЕЖНО преко српских њива?????Значи цијепају се и другима у чему је птоблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

25.05.2021 20:41

Опет на изборима дајте подрску СНСД-у и ХДЗ-у....сад це они вама помоци...Додик лети а Легитимни воли Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

25.05.2021 20:41

Сви це добит новац за одузету земљу, свеједно је немају коме продат и кад би хтјели . Ово им додје као 6 на лоту

ОДГОВОРИТЕ