Акцизе на струју и енергенте утег за грађане и привреду

Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Представничком дому БиХ, рекао је за "Независне" да је срамотан покушај "акцизне коалиције"о увођењу нових акциза да је то "дубље завлачење руку у џепове грађана и да им узима новац за своје привилегије" те да то неће подржати.

Босна и Херцеговина 25.05.2021 | 07:16
Акцизе на струју и енергенте утег за грађане и привреду

- Увођење акциза на електричну енергију, плин и угаљ, како се предвиђа измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, само ће бити додатно оптерећење за кућни буџет грађана, али и привреду, кажу наши саговорници.

Иако ове измјене још нису угледале свјетлост дана, процурили су неки његови детаљи попут овог, а економски аналитичари и дио политичара сматрају да ће се то значајно одразити на грађане и привреду.

Тако Фарук Хаџић, економски аналитичар, сматра да нова рјешења која су утврђена овим документом имају лошу, али и добру страну.

По његовом мишљењу, забрињава то што се оваквим рјешењима планира увођење нових акцизних производа.

"Лоша страна је што се планира увођење нових акцизних производа, попут електричне енергије. Истина, наведено је да би од наплате били изузети природни плин и крута горива који се користе у домаћинствима, природни плин који се користи као погон за моторна возила, електрична енергија која се користи у домаћинствима те електрична енергија која у процесу производње чини више од 50 посто трошка производа", објавио је Хаџић на Фацебооку.

Ипак, извјесно је да би на овај начин могло доћи до повећања цијене струје за привреду, а тиме до раста трошкова производње, што ће се опет одразити на вишу цијену производа и раст трошкова живота.

"Засад није познато да ли ће прикупљена акцизна средства новим законом намјенски усмјеравати, нпр. акцизе на духан у здравствени сектор, акцизе на гориво за цестоградњу, акцизе на електричну енергију у екологију и слично", истиче Хаџић.

Добра страна, по Хаџићу, је што би се кроз овај закон укинула акциза на денатурисани алкохол који се користи у производњи и преради непрехрамбених производа (нпр. дезинфекционих средстава).

Додаје да овај закон мора имати јасну намјену и циљ у који ће се средства усмјерити.

"Уколико нови закон не буде понудио јасну намјену гдје ће се ова средства усмјерити, онда ће он имати искључиво функцију да узме што више пара из џепова грађана и привреде како би се наставио одржавати прегломазни и неефикасни државни апарат", закључио је Хаџић.

И раније је било покушаја из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да се прогура нови закон који би укључио нове производе на које би се ставила акциза.

То потврђује и Мирсад Исаковић, професор на Економском факултету у Зеници, који каже за "Независне новине" да су ти покушаји били 2016. и 2017. када је УО УИО БиХ и парламентарној Комисији за финансије и буџет достављен документ који предвиђа акцизе на струју, плин, угаљ, пиво и вино, те да то није прошло.

"Поново то сад раде у недостатку средстава од акциза и ПДВ-а. Хоће да намире средства и, оно што је врло важно, нови законски приједлог би значио јако велико оптерећење за грађане, а и саму привреду. Створио би се велики јаз између сиромашних и богатих јер 60 посто становништва у БиХ је на ивици сиромаштва", казао је Исаковић.

Већина парламентараца није хтјела коментарисати овај документ јер, како су истакли, нису имали прилику погледати га, али је став и позиције и опозиције да увођење акцизе на електричну енергију неће подржати.

Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Представничком дому БиХ, рекао је за "Независне" да је то срамотан покушај "акцизне коалиције" те да је то "дубље завлачење руку у џепове грађана и да им узима новац за своје привилегије" те да то неће подржати.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ за "Независне" су казали да је тај закон још у форми преднацрта и да ће УИО БиХ тек у септембру са стручњацима радити на његовој доради.

"Овај нацрт још није дошао ни до Управног одбора УИО БиХ, а након што Управни одбор размотри овај нацрт, он онда иде на Савјет министара БиХ, па након тога у јавну расправу, те пред парламентарце", речено је у УИО БиХ.

Истичу да Директива ЕУ препознаје акцизу на електричну енергију, али да она вјероватно неће бити разматрана у овој години, а ни у наредној јер је изборна.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

€€€

25.05.2021 05:40

Само удрите по народу. Тако треба. Нај боле. Да нас све. Посјете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

25.05.2021 05:41

Па докле више? Мислим да ће произвести социјалне немире,народ је одавно на рубу...ово је још маљ у главу да нас дотуку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.05.2021 12:15

Шути и трпи, србуј и гладуј ! Ваш Милорад П.С. 113 % ја чувам Српску, без мене би пропала!

Name

ФАШИЗАМ ЈЕ "УТЕГ"

25.05.2021 05:52

ПОЦРКАЛИ ДАБОГДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

25.05.2021 06:02

Ух, брате... ако овако наставе ускоро ће држава дјецу узимати и продавати педофилима у иностранству ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

25.05.2021 06:10

Сво бахаћење и узурпирање заједничке имовине платиће народ. Битно је узети новац грађанима, баш свима преко наплате акциза на електричну енергију. Акцизе на гориво, неколико милијарди крчме кад им затреба, а путеви чекају скупе кредите. Дубоко сам разочаран у бит мог народа којем је оваква власт. Јесте да су избори покрадени, али има и заблуда грађана, подлијегања уцјенама. Последњи поправни је 2022.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

25.05.2021 10:29

Имали те ви какву идеју?Узмес нпр.ручну бушилицу сто се некада користила ,а она има велики број окретаја,она ради на закону полуге буши жељезо и ту исту бушилицу уградити у бицикл тамо гдје је средња глава ,гдје су педале.Знаци без пуно напора идеш брзо ко правници без пуно отпора.Знаци поред машине могао би поставит и присалтати и некав моториц да неморас педалати,а ту би улогу играли преноси механизми за пребацивање брзина.Знаци треба разрадити план.То би нај боље било дати Русима да мозгају и да покрену производњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

25.05.2021 11:46

Јест, јест, само русе зовите они су,, стручњаци", па видите како само рафинерије Брод и Модрича стручно уништише.

Name

Директ

25.05.2021 13:38

Добро би било, када би биле уведене акцизе на идиократију, па да наши властодршци, плаћају највећи порез.

ОДГОВОРИТЕ