Закон се крши и у Секретаријату за избјеглице

У Републичком секретаријату за расељена лица и миграције Републике Српске прошле године запослена су два приправника без провођења јавног конкурса за шта је тој институцији републички ревизор да мишљење с резервом о усклађености.

Република Српска 24.05.2021 | 18:53
Закон се крши и у Секретаријату за избјеглице

- Два запослена су у току 2020. године стекли својство приправника распоређивањем први пут на радна мјеста са признатим вишим степеном стручне спреме, при чему је распоред приправника извршен на попуњена радна мјеста и на неодређено вријеме без провођења јавног конкурса, што није у складу са Законом о државним службеницима“, навео је ревизор у свом извјештају за прошлу годину.

Како је још истакао, то није једини сегмент у којем је кршен поменути закон, закључивани су и уговори о раду на одређено вријеме на период дужи од шест мјесеци, што такође није у складу са законом.

Ревизор Секретаријату још замјера и то што су Правилником о унутрашњој огранизацији и систематизацији радних мјеста, систематизована радна мјеста са пет помоћника директора и шест савјетника, а посљедењег дана 2020. године на неодређено вријеме је у Секретаријату било запослено пет помоћника директора и пет савјетника.

„Шест именованих лица су у току године били распоређени као вршиоци дужности, а постављени су 2019. године што није у складу са Законом о државним службеницима по којем се акт о постављању вршиоца дужности за исто радно мјесто може донијети још највише два пута узастопно на период до 90 дана без спровођења поступка јавне конкуренције“, истакнуто је у Извјештају.

Такође, попис имовине и обавеза није обављен у складу са Правилником о начину и роковима вршења пописа и усклађивања књиговодственог стања са стварним стањем имовине и обавеза.

Лани је тај Секретаријат на располгању имао буџет од 8,6 милиона марака.

Подсјећамо, Влада РС је крајем прошле године са мјеста в.д. директора Секретаријата смијенила Марка Аћића, док је на то мјесто именован Љубо Нинковић.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

српска

24.05.2021 18:11

мора да је њихов приватни посед па се тако понасају ,прави струцњаци ходају тако им је све сто раде по питањи расељених лица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

24.05.2021 18:22

Беспотребне институције и органи. Све њихове послове може радито троје људи, добро плаћених и организованих. Више они коштају него помоћ коју контролишу. При томе иде све по принципу буразерском и земљачком. Зато боље да нема ових организација, као ни борачких и сличних.. Сле само за запошљавање подобних који онда само краду и уништавају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.05.2021 19:20

Зар је то ЦУДНО када је јуце био шофер а данас ДИРЕКТОР СРАМОТА како смо ниско пали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ништа од них

24.05.2021 20:28

Требао сам у септембру 2000.године наћи 15 000 КМ на путу и онда ми тада не би од донације била непотпуно урађена кућа. Сад је касно и ови сада ме уопште не интересују. Знам да нису ништа бољи од ондашњих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

24.05.2021 20:57

Љубо Нинковиц да уради несто паметно, ви јисте нормални...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

25.05.2021 05:10

Испитајте примјену истог Закона у Републичком хидрометеоролошким заводу РС. Горе и бизарније од овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2021 04:56

Ауууу....ви спомињете 2020 год......лицно познајем поносну власницу приватног фаxа која је поцела да ради има два мјесеца у том истом Министарству ....без конкурса!

ОДГОВОРИТЕ