Објективно оценити резултате преговора о кинеско-европском инвестиционом уговору

Европски парламент недавно је најавио да је „замрзнуо“ расправу о усвајању Уговора о инвестицијама између Кине и Европе. Џоу Сијаојан, истраживач Института за решавање међународних спорова при Ћингхуа универзитету, изјавио је да је то обострано користан уговор, који доприноси Кини, ЕУ и свету. Кина и Европа треба објективно да оцене резултате преговора и будуће кинеско-европске привредне и трговинске односе.

Свијет 24.05.2021 | 10:50
Објективно оценити резултате преговора о кинеско-европском инвестиционом уговору

Џоу је рекао да су привредни и трговински планови на високом нивоу неопходни за све ближе привредне и трговинске односе између Кине и Европе. Кинеско-европска привредна и трговинска сарадња је 2020. године превазишла утицај епидемије и показала велику снагу.

Трговинска вредност између Кине и Европе забележила је раст за 4,9 одсто и достигла 649,5 милијарди америчких долара. Кина је по први пут постала највећи трговински партнер ЕУ. Директна улагања ЕУ у Кину износила су 5,7 милијарди америчких долара, а директна улагања Кине у Европу 4,7 милијарди америчких долара.

Кинеско-европски инвестициони уговор ће пружити огромну прилику предузећима обе стране. Две стране су се договориле да ће отворити тржиште у областима обновљиве енергије, аутомобила на нове изворе енергије, као и финансијских услуга, медицине и услуга животне средине.

Џоу је додао да ће сагласност у кинеско-европском инвестиционом уговору пружити нови мотор за кинеско-европске привредне и трговинске односе. Две стране постигле су сагласност у аспектима једнаке конкуренције и финансијског надзора.

Џоу сматра да опоравак светске економије тражи Уговор о инвестицијама између Кине и ЕУ. Као две најважније економије на свету, Кина и ЕУ подржавају успостављање међународних привредних и трговинских правила на високом нивоу.

Две стране треба да покажу став да могу заједно да решавају изазове, те да инсистирају на дијалогу и консултацијама, као и да покажу подршку мултилатерализму, како би пружиле снажну позитивну енергију за опоравак светске економије.

Тренутно рад на превођењу и законској провери нормално напредује. „Премда постоји несугласица у процесу, уговор је у складу са заједничким интересима Кине и Европе. То је сагласност. Верујем да ће због заједничких напора, уговор што пре почети да доприноси предузећима и народу две стране,“ закључио је Џоу Сијаојан.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јанко

24.05.2021 12:59

Нај боље је да питају попове.

ОДГОВОРИТЕ