Промијените Изборни закон, престаните се свађати!

Амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон и шеф делегације ЕУ Јохан Саттлер позвали су у петак босанскохерцеговачке политичаре да се престану свађати и напокон предузму конкретне кораке како би се ове године договориле измјене изборног закона.

Босна и Херцеговина 21.05.2021 | 18:54
Промијените Изборни закон, престаните се свађати!

Амбасадое Нелсон казао је током скупа у организацији Транспаренцy Интернатионала како у БиХ "увијек постоје неки политичари који због својих интереса опструирају реформе" па је тако случај и сада када треба договорити измјене изборног закона односно ограничене промјене устава.

"Година која није изборна требала би бити искориштена за провођења ових процеса", казао је у Сарајеву Саттлер истакавши да се цијели проблем своди на то има ли или не политичке воље да се промјене договоре.

На измјенама изборног закона упорно инсистира ХДЗ БиХ, првенствено с циљем спрјечавања понављања ситуације у којој би хрватски члан Предсједништва БиХ поново могао бити изабран гласовима бирача из неке друге етничке групе.

Челници ХДЗ БиХ и Странке демократске акције (СДА) Драган Човић и Бакир Изетбеговић прошле су године потписали политички споразум којим је било предвиђено да се до краја јуна ове године договоре и усвоје измјене изборног закона, но од тога до сада није било ништа.

 Тек раније овог мјесеца успостављена је међуресорна радна група коју чине представници политичких странака заступљених у парламенту БиХ и која би требала дефинисати конкретни приједлог измјена изборног закона те устава. 

Та радна група до сада није успјела усугласити ни свој пословник о раду јер се странке не могу договорити како ће се на том тијелу доносити одлуке.

Саттлер  је казао како је позитивно то што је радна група која осим владајућих странака укључује уопште успостављена, али је истакао како се њен рад мора убрзати, тим прије што не треба очекивати да ће неко са стране доћи и понудити готова рјешења.

Подсјетио је како се мора постићи договор који је прихватљив за све јер је за промјене устава потребна двотрећинска већина у парламенту а њу три владајуће странке саме не могу обезбједити.

"Европска унија нема спреман приједлог рјешења измјена изборног закона и то је искључиво питање за политичке актере у БиХ. Они су ти који ће одређивати измјене и допуне изборног законодавства", казао је Саттлер али је додао како је јасно да се морају провести све пресуде Европског суда за људска права као и Уставног суда БиХ а сваки грађанин БиХ мора имати једнако право бирати и бити биран.

Представници међународне заједнице у БиХ упорно исвистирају да се у разговоре о измјенама изборног закона укључе и чланови Средишњег изборног повјеренства БиХ (СИП) као стручног тијела које има најбољи увид у све мањкавости изборног законодавства но томе се изреком противе ХДЗ БиХ и Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика.

У тим странкама сматрају како су неки од садашњих чланова ЦИК-а изабрани незаконито те стога с њима не желе сарађивати, укључујући ту Жељка Бакалара, садашњег предсједника тог тијела који је раније био савјетником члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Бакалар је упркос тој чињеници најавио како ће СИП ускоро објавити свој приједлог измјена изборног закона који ће бити израђен у консултацијама с ЕУ, ОЕСС-ом и Венецијанским повјеренством Савјета Европе. 

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Избори су фарса

21.05.2021 18:25

Која траје вец три деценије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2021 08:32

Странци дебили никако да схвате да су направили немогуцу дрзаву, у ствари неце да признају греску али јос мало и прихватице па свако на своју страну и нема политике национализма и других сметњи. Једино мјерило политицарима це бити економски резултати, а до тада наставака пропадања.

Name

Зна се

21.05.2021 18:38

Знала се ко неће да сарађује са законито изабраном централном изборном комисијом Рудоња и његов брат по криминалу Човић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

21.05.2021 18:47

Објасните ви насем народу кога од политицара да подрзе.А то је једноставно позовете га на Мањацу и лијепо са Тенковима нам га довезен у Бања луку.Једино цемо вас тако разумјети јер ми смо глупи да нам се обицним ријецима огласите.Имате велики избор или нам обновите Додика довезите Игора сви цемо га подрзати,ако се одлуците за неког другог ми цемо и тог другог сви подрзати па био и Бакир Цовиц Вукан Вукота Томаса Алена Зуница Мазалицу на вама је избор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.05.2021 20:12

ЕУ све, али баш све, повлађује Хрватима у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.

22.05.2021 08:42

Многи од медјународних представника це се наци у необраном гроздју код хдза као онај пре Wигемарк док цовиц постане легитимни представник хрвата.А највероватније се то никад неце догодити много це јос гроздја појести.

Name

007

21.05.2021 20:28

Па ви сте досли да направите ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даммие

22.05.2021 06:06

Прво причате о ЕУ вриједностима и грађанском уређењу, а онда опет како треба измијенити изборни закон па бирати Хрвата који је само члан ХДЗ а сви остали су остали у дијеловима БиХ гдје нису већина. Не знате ни ви више о чему причате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико схватам

22.05.2021 10:09

Двије опције, један цовјек један глас или искљуциво глас по националној основи. Зависи ста донесу они који управо и у овом тренутку одлуцују у томе као и до сада...

Name

Фениx

22.05.2021 06:34

То се може само наметнути ,да нешто промјену они који изборе добијају по старом изборном закону.?ха ха ха ,ко би још сам себи јаму копао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако отузно

22.05.2021 10:11

Као да ниста нисте ни рекли. То све је вец опсте познато, одавно траје....

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

22.05.2021 11:25

Ови из Европе и Америке су стварно велике мустре.Па они најбоље знају да се велике вође не свађају већ су најбољи пријатељи а ово што изводе су представе за овај несретни народ.Што је народ више подјељен и завађен они су све моћнији.Дијеле и завађају сопствени народ,часне и поштене људе који не мисле као они називају издајницима а лопове и дезертере патриотама.Подобне називају способним а способне протјерују из ове несретне земље.Да нема тих представа морали би објашњавати како су покрадена и пропала велика предузећа,појединци се обогатили а радници остали на улици без икаквих права.Вјероватно би морали објаснити ко покраде оне банке и гдје су испарили они силни милиони.Морали би појаснити како су многи постали милионери и милијардери после бандитске приватизације.А тек кад би причали о аутомобилима,авионима,луксузним вилама које су купили борећи се за наша права и бољу будућност.Али док је оваквог стада немају разлог за бригу.Ми несретници још нисмо схватили да нас они купују за наше а не за своје паре.Пред изборе разапну шаторе,почасте нас пивом и прасећим и јагњецим фондом,пакетима са конзервама,тјестенином и тоалет папиром и ми сретни и задовољни.Они који добију посао су њихови доживотни робови који морају скупљати гласове за страначке моћнике,величати улогу и значај великог вође,безпоговорно извршавати наредбе великог вође,извршног комитета и неког локалног кабадахије.Често се нормалан човјек запита има ли у нама људи имало достојанства,части,морала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

22.05.2021 14:27

10+