Ово су правила за слободно путовање Европском унијом

Грађани који су ревакцинисани “Фајзером” и “Астра Зенеком” ускоро ће из "трећих земаља" моћи да улазе у државе Европске уније са потврдом о вакцинацији, уколико је од друге дозе прошло 14 дана.

Регион 20.05.2021 | 21:57
Ово су правила за слободно путовање Европском унијом

Међутим, они који су се имунизовали “Синофармом” или “Спутњиком” мораће претходно да провјере да ли је држава ЕУ у коју иду прихватила да на своју територију пушта путнике који су примили кинеску или руску вакцину.

Ово је, у најкраћем, резиме препоруке Савјета ЕУ да се уведу олакшице да улазак грађана “трећих земаља”.

Свјетло на крају тунела све јасније се види. Доказ да се епидемиолошка ситуација у цијелој Европи поправља су такозване препоруке о измјенама и допунама о привременом ограничењу неесенцијалних путовања у ЕУ које је донијела Европска комисија, а усвојио Савјет Европе.

Према том амандману, државе ЕУ би требало да прихвате доказ о вакцинацији како би укинуле ограничења путовања, попут тестирања или карантина.

– У принципу би требало да укину ограничења за неесенцијална путовања за путнике из трећих земаља који су примили посљедњу препоручену дозу вакцине коју је одобрила Европска агенција за лијекове (ЕМА) најмање 14 дана прије долазак у неку државу чланицу – каже се у саопштењу Савјета Европе.

Од четири врсте вакцина које се користе у Србији али и БиХ ЕМА је одобрила двије: “Фајзер” и “Астра Зенеку”. Проблем у најави за вакцинисане грађане Србије жељне путовања у ЕУ би могла да представља чињеница да је 80 одсто њих цјепљено са друге двије врсте вакцина које још ЕМА није одобрила – Синофармом и Спутњиком В.

Ипак, у препоруци коју је јуче усвојио Савјет Европе налази се и евентуално рјешење тог проблема.

– Државе чланице би такође могле да укину ограничење за неесенцијална путовања онима који су примили неку од вакцина које је одобрила Свјетска здравствена организација (СЗО) за хитну употребу, најмање 14 дана прије уласка у ту државу чланицу – стоји у саопштењу Савета Европе.

Подсјећања ради, СЗО је одобрила кинеску “Синофарм” вакцину за хитне случајеве, а остаје нада да би ускоро могла то да учини и са руском “Спутњик В” вакцином поготово ако се има у виду да све више држава, чак и чланица ЕУ, користе ово цјепиво, попут Мађарске или Словачке.

Добра вијест из Брисела је и то да би и невакцинисани грађани трећих земаља могли да путују у земље ЕУ, али уз одређене услове. Први услов је да буду на такозваној “бијелој листи” на којој су државе које имају, по мјерилима ЕУ, повољну епидемиолошку ситуацију.

– Да би се укинула ограничења за неесенцијалнна путовања за одређену трећу земљу, према новим правилима, број случајева ковид-19 на 100.000 становника током посљедњих 14 дана повећан је са 25 на 75  – наводи се на сајту Савјета Европе.

Међутим, и када Србија доспије на такозвану “бијелу листу” невакцинисани грађани не би требало да се надају да ће само уз пасош моћи да путују у земље ЕУ. Највјероватније ће бити потребан негативан тест на корону – да ли ће то бити ПЦР, антигенски или неки трећи тест одлучиваће свака држава појединачно. Уосталом, имамо примјер Грчке која је међу првим земљама ЕУ почела да прима грађане Србије, али за невакцинисане тражи негативни ПЦР тест не старији од 72 сата.

У Канцеларији Европске уније подсјећају за Блиц под којим условима су могућа путовања у ЕУ која нису туристичка.

-Основно нетуристичко путовање у ЕУ је могуће уз негативни ПЦР теста или одговарајући теста антигена који показује довољан ниво антитијела. Права и обавезе појединаца у вези са слободом кретања у држави чланици ЕУ регулише сама држава чланица – кажу у овој канцеларији.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бизнис

20.05.2021 22:34

Ахахахахха! Ахахахаха па јел сад свима јасно напокон да је ово бизнис???? а Њемацка прави фабрику за спутњик в! Ахахахаххаха, ајте ви ко тамо мора, лаганини;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан човјек

21.05.2021 04:53

Чист фашизам. Не будем ли могао у ЕУ са Спутњиком, нећу никада више тамо ни отићи! Хуманизам Европе више не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2021 05:23

Кога брига хоцес или нецес.

Name

ре: слободан цовјек

21.05.2021 06:35

За сутра су сиром ЕУ заказане демонстрације зато сто ти и теби слицни нецете висе никад сјеверно од Војводине закорацити.

Name

А

21.05.2021 06:57

Кад је Постојао?????НИКАД!

Name

X

21.05.2021 05:48

На крају це путовати слободно и вакцинисани и не вакцинисани зато сто невакицинисани има и бице увјек висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

21.05.2021 09:15

Тако је,

Name

Зумба

21.05.2021 06:11

А хоће ли се моћи путовати са хемороидима? Мене то боли а ковид је бизнис.

ОДГОВОРИТЕ