Упркос милионским губицима и даље гомилају раднике

Јавно предузеће „Поште Српске“ први квартал ове године завршиле су у минусу од скоро 300 000 КМ, али су, без обзира на губитке, повећали број радника за чак 40. 

Република Српска 20.05.2021 | 20:04
Упркос милионским губицима и даље гомилају раднике

Акумулирани губитак Пошта Српске на крају првог квартала достигао је 4,2 милиона марака. У односу на први квартал прошле године, приходи су повећани али и расходи. Томе је допринијело ново запошљавање 40 радника чиме су трошкови зарада, накнада и осталих личних расхода повећани за око 200 000 КМ. Контактирали смо и управу Пошта Српске, међутим, у кратком телефонском разговору су нам рекли да нећемо добити одговоре на наша питања.

Економиста Зоран Павловић каже да се мора кренути у реструктурисање Пошта које морају урадити професионални људи да би се ово предузеће сачувало и опстало као јавна институција. 

„Овај начин понашања у складу са уобичајеним понашањем јавних фирми а то значи запошљавање партијских или породичних људи који су по неком основу то заслужили а с друге стране нема оправдања за плату коју примају то је најгора опција а видјели смо ту ситуацију и код Шума Српске, тако да ја лично мислим да се мора интервенисати у кратком року ако желимо да зауставим стварање нових губитака Пошта Српске и довођење у тежу позицију која није постојала раније“, каже Зоран Павловић, економиста.

Укупан број радника у Поштама достигао је 2 510 упркос томе што се годинама прича о вишку радника у свим јавним предузећима у Српској. То се све дешава и дозвољава јер су очигледно скоро сва јавна предузећа незванично приватизована тиме што се директори бирају страначки а не по способности, каже народни посланик Небојша Вукановић. 

„Ми смо таоци једне групе потпуно неодговорних бахатих, осионих корумпираних политичара који и Поште Српске и државу посматрају као своју прћију и плијен и гледају само како ће што више у штетним уговорима да што више новаца ставе у свој приватни џеп и да имају интерес са друге стране уопште их не интересује што ће Поште Српске као и робне резерве и цијела РС, врло брзо, ако се нешто не направи преокрет, отићи у стечај“, каже Небојша Вукановић, посланик у клубу СДС-а у НС РС.

Финансијски губици Пошта ће се очигледно крпити овердрафт краткорочним кредитима који се у пракси често називају минус по рачуну и служе за покривање краткорочних обавеза. Таква три кредита већ су подигнута укупне вриједности 4,5 милиона марака.

И ту није крај задужењима, јер према плану пословања за ову годину, Поште Српске би требало да се задуже за још девет милиона марака на период од 3 године. Због ове одлуке, предузеће ће платити и камату од скоро пола милиона марака. 

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

борац

20.05.2021 18:44

Мора се избори су на прагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.05.2021 18:53

Они не гомилају раднике, они гомилају гласаце. Сви це они бит уцијењени да гласају за послодавце или за оне које им послодавац нареди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2021 06:23

Да ли би ти гласао у замјену за посао у државној служби?

Name

3 кафанска факултета

20.05.2021 18:55

ста оцекивати од директора који је исо из партије у партију док се није дохватио функције.Стас тако нам је исто и у сумама замјењују способне и доводе подобне.Милораде ресавај стање у предузецима док није касно направисе те ваки негативцем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

20.05.2021 19:10

Не гомилају нове раднике, они гомилају скупљаче сигурних гласова за Уједињену српску и Ненада Стевандића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

20.05.2021 19:43

Поштама влада УС тј квази др Стевандић иначе први папак и прелетач из комби партије. Шта онда да очекујемо него пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

21.05.2021 09:09

Они који не раде они не сметају, само сједе са стране а паре су народне? а ста цу кад су фамелије велике, јер кад додју на сахрану и не познају се.

ОДГОВОРИТЕ